De mooiste gratis foto’s voor jouw sociale media

In de sociale media die we gebruiken, Twitter, Facebook, blog, Pinterest, LinkedIn etc. spelen afbeeldingen een belangrijke rol. Een top 10 van de beste sites met gratis foto’s.

We kijken eerder bij een aantrekkelijke afbeelding in vergelijking tot een bericht met alleen maar tekst. Plaats dus zo veel mogelijk een mooie afbeelding bij je update in Facebook of in het artikel op je Power Platform.

Top 10 sites Gratis Foto's

Waar vind je goede afbeeldingen?
Er zijn veel sites waar je goede, mooie en gratis afbeeldingen vindt. Hieronder een overzicht van de 10 betere sites.

Standaard is iedere foto, tekst, muziek, creatief werkt beschermt met copyright. De maker heeft automatisch de rechten van het product. Maak jij een foto en plaats je die op het internet dan is dit automatisch beschermd met copyright of je het nu wel of niet vermeld bij je foto of op je website. Dat veel mensen zich hier niets van aantrekken is een ander probleem.

Wil je dat jouw creative werk zich meer verspreid gebruik dan Creative Commons (CC). Je staat andere mensen dan toe om jouw werk te gebruiken onder bepaalde condities. Bijvoorbeeld:

  • Niet-commercieel (NC): je mag het werk niet commercieel gebruiken. Niet te gebruiken op een site waar je je diensten verkoopt, of in een boek dat je verkoopt.
  • Geen-afgeleide (ND): je mag het werk niet aanpassen. Alleen maar gebruiken zoals de maker het heeft gepubliceerd.
  • Delen op dezelfde manier (SA): je moet het werk op dezelfde manier beschikbaar stellen als het origineel. Dus het heeft het origineel NC (Niet Commercieel) dan moet jij het werk ook werk publiceren met NC.

Belangrijk: Je moet de naam van de maker vermelden bij de foto. Dit kun je bijvoorbeeld doen onderaan het artikel. Of in de foto bij een presentatie.
Meer informatie over Creative Commons.

De teksten op deze site, en de meeste foto’s van mij op Flickr publiceer ik met Creative Commons.

En je kunt natuurlijk je werk nog helemaal vrij weggeven. Dan mag iedereen er mee doen wat ze willen. Je hoeft de naam van de fotograaf niet te vermelden. Ik vindt dat zelf altijd wel zo netjes en probeer dit altijd te doen.

Ik geef je tien websites met veel mooie foto’s

1. Flickr – Creative Commons – http://flickr.com/creativecommons/by-2.0/

Flickr Creative Commons

Alleen de Creative Commons foto’s zoeken op deze pagina.

Flickr Creative Commons

Gebruik alleen de foto’s via deze link en vermeld de naam van de fotograaf . Niet de meest handige zoekfunctie op dit moment, maar wel de database van foto’s voor vele andere sites. Let op altijd de naam van de maker vermelden in je artikel, in je bericht of in de foto.

2. Unsplash – http://unsplash.com/

Unsplash - iedere 10 dagen, 10 nieuwe fotos

Volledig vrij te gebruiken – je hoeft hier de naam van de fotograaf niet te vermelden, maar het is wel netjes. Iedere 10 dagen komen er 10 nieuwe foto’s bij. Hier staan mooie foto’s, niet op onderwerp gerangschikt. Gewoon iedere 10 dagen, 10 mooie nieuwe foto’s.

Er staan al heel veel foto’s op. Te gebruiken als achtergrond bij een quote bijvoorbeeld.

3. Pixabay – http://pixabay.com/

Pixabay

Wel even registreren en dan heb je toegang tot heel veel mooie foto’s.

4. Death to the Stock Photo – http://deathtothestockphoto.com/

Death to the Stock Photo
Je kunt hier niet zoeken. Je krijgt iedere maand een serie nieuwe stockfoto’s toegestuurd via e-mail. Deze moet je dan zelf bewaren en kun je gebruiken voor je blogs, social media, presentaties.

5. Photopin – http://photopin.com/

Photopin
Photopin
Photopin doorzoekt de foto’s in Flickr die gepubliceerd zijn met Creative Commons (Commercial/Non-Commercial). Een blog en site waar je iets verkoopt (jouw diensten/producten) is altijd commercieel. Gebruik dus de foto’s die je commercieel mag gebruiken. Voeg de code (bij punt 3) toe onderaan je artikel.

6. iStock Lightbox – istock/lightbox

iStock Lightbox
iStock Lightbox
Het grootste deel van de stockfoto’s op iStock zijn betaalt. Wekelijks worden ook gratis foto’s gepubliceerd. De link hierboven laat deze foto’s zien, anders zijn ze nauwelijks te vinden.

7. Stock Free Images – http://www.stockfreeimages.com/

Stock Free Images
Onderdeel van Dreamstime. Ruim 1 miljoen foto’s en afbeeldingen.

8. Dreamstime Free – http://www.dreamstime.com/free-photos

Dreamstime Free
Het onderdeel van dreamstime met gratis foto’s. Een klein onderdeel van de foto’s die je gratis kunt downloaden.

9. Free Images – http://www.freeimages.com/

Freeimages
Onderdeel van Getty Images. Het is wel zoeken naar mooie gratis foto’s. Het onderdeel van iStock dat je ook te zien krijgt lijkt altijd net de juiste foto weer te geven die je zoekt.

10. 123rf Free Images – http://nl.123rf.com/freeimages.php

123rf free
Het gratis onderdeel van 123rf (zie hieronder bij het betaalde deel).

Bonus: MorgueFile http://www.morguefile.com/archive

Naast de gratis foto’s van MorgueFile kun je ook direct zoeken in iStock, Getty, Dreamstime, DepositPhotos en Fotolia.

Bonus: Twibfy  http://www.twibfy.com/

Veel minder foto’s beschikbaar, wel mooie en bijzondere foto’s!

Zelf gebruik ik vooral foto’s van Flickr, Unsplash, Pixabay en Twibfy in presentaties (zie deze de kern van hyperspecialisatie in 30 slides) en plaats ik regelmatig een nieuwe foto in mijn Twitter header van Unsplash.

Betaalde foto’s

Natuurlijk zijn er ook veel foto’s te koop. Foto’s die je koopt van een site waarmee je bepaalde rechten krijgt om het te gebruiken.

Dit zijn zogenaamde royalty vrije foto’s. Dit betekent dat je wel moet betalen voor de foto en de prijs is onafhankelijk van hoe jij de foto gebruikt. Royalty vrije foto’s zijn dus geen gratis foto’s. Je betaalt een eenmalig bedrag.

De prijs die je per foto betaalt ligt vaak aan het gebruik van de site:

  1. hoeveel ga je er downloaden (per dag, per maand, in totaal) en
  2. waar ga je ze voor gebruiken (internet, drukwerk, video, etc.).

Hier vind je wel vaak de mooiste foto’s. De foto die je precies zoekt voor je artikel of presentatie.

1. Getty Images http://www.gettyimages.nl/

2. Shutterstock http://www.shutterstock.com/

3. iStock http://www.istockphoto.com/

Onderdeel van Getty Images.

4. Fotolia – http://nl.fotolia.com/

5. 123rf – http://nl.123rf.com/

Bonus: Dreamstime – http://nl.dreamstime.com/

Bonus: Dollar Photo Club – http://nl.dollarphotoclub.com/

Een dollar per foto. Onderdeel van Fotolia.

Jouw foto site?

Waar haal jij je foto’s vandaan?
Deel het hieronder in de reacties.

Door Erno Hannink

Erno is de businesscoach die ondernemers helpt om de lange termijn doelen sneller te realiseren. Ondernemers die het beter willen doen voor de planeet, maatschappij en zichzelf. Met zijn ondersteuning en tips helpt hij je dagelijkse doelen te kiezen zodat je de lange termijn doelen eindelijk gaat realiseren. Test zijn coaching een week lang gratis uit met deze code ERNOHANNINKWEEK op dit platform -> ga naar coach.me. Sluit je aan bij de community van ondernemers die iets bijzonders doen.

8 reacties

  1. Ik vind het vooral leuk om eigen foto’s te gebruiken. En na vervelende aanvaring met getty images, werk ik alleen nog maar met eigen foto’s.
    Groet,
    Diana

      1. jawel…ik kreeg een dikke rekening van Getty Images voor een foto die ik ergens van internet geplukt had. Ruim € 3.000
        Ik heb uiteindelijk niet hoeven betalen, omdat ik a) dit van een openbare site gehaald had en ik ergens eens gelezen had dat dit niet beschermd is (zij hadden het wrs wel van een fotosite) en b) ik het op een niet commerciële site had gezet (mijn blog).
        Maar hoewel ik het bedrag belachelijk hoog vond, hadden ze eigenlijk wel een punt, realiseerde ik me achteraf en naar mij toe zijn ze redelijk coulant geweest. Ik hoor vervelendere verhalen. Dat risico, los van het ethisch vraagstuk, moet je niet willen lopen. Groet, Diana

  2. Als je de voorwaarden van sommige van die websites leest (bijv. freeimages) kan het riskant zijn om op die manier foto’s te gebruiken. De aanbieders van de foto’s zijn er namelijk zelf verantwoordelijk voor dat er geen copyright op de door hen aangeboden foto’s zit en je kunt dus een foto downloaden die onterecht “gratis” is. De betreffende site neemt hier geen verantwoordelijkheid voor, dus dan kun je daar alsnog door de rechthebbenden op aangesproken worden.

Reacties zijn gesloten.