Een familiebedrijf of een bedrijfsfamilie

Bij een familiebedrijf werkt een deel van het familie in het bedrijf; hier hebben familieleden managementposities en wordt het bedrijf overgedragen binnen de familie. Bij een bedrijfsfamilie zorg je er als leider continu voor dat iedereen zich onderdeel voelt van de familie.

Ouder en kind

Als de vader in ons gezin is het logisch dat ik betrokken ben bij mijn gezin. Ik hoop dat mijn kinderen gelukkig zijn en doen waar ze plezier in hebben. Het maakt me niet uit wat ze daarmee verdienen, zolang ze maar genoeg hebben en zonder zorgen kunnen leven. Zorgen maken geeft stress, dat maakt niet gelukkig en heeft een negatief effect op je gezondheid.

Met veel plezier kijk ik naar de ontwikkeling van mijn kinderen en zie ik hoe zelfstandig ze zijn geworden. Af en toe hebben ze nog een hulpvraag en met veel plezier help ik ze dan. Mijn wens is dat ze werk doen waarin ze zich kunnen ontwikkelen, waar ze de ruimte krijgen om zichzelf te zijn en waar ze zich veilig voelen.

Met dit gevoel werk ik ook aan mijn bedrijf en aan de dingen die ik doe. De mensen met wie ik werk een veilig gevoel geven, juist in moeilijke tijden, dat is wat ik belangrijk vind. Ik wil een pijler zijn waarop ze kunnen bouwen en zichzelf kunnen ontwikkelen. Een veilige omgeving creëren waarin ze alles kunnen zeggen en mij kunnen wijzen op de dingen die ik anders en beter kan doen. Ik vind het bovendien belangrijk dat ik dan ook echt hoor wat ze zeggen en mezelf ontwikkel.

Rentmeesterschap

Goed rentmeesterschap staat voor het streven naar duurzame ontwikkeling. Ik ben maar tijdelijk op de aarde, een zeer korte tijd. De aarde is niet van mij en als goed rentmeester wil ik haar in de tijd dat ik hier ben zo goed mogelijk verzorgen.

Hoe kan ik dit idee ook gebruiken voor mijn bedrijf? Wat als het bedrijf niet van mij is, maar ik alleen maar toevallig de oprichter ben? De mensen met wie ik werk proberen net als ik het bedrijf beter te maken en klanten te helpen. Hierbij ondersteunen ze elkaar. 

Ik bouw aan een duurzaam bedrijf, een bedrijf dat langer bestaat dan ikzelf. Wat als ik mezelf niet zie als eigenaar van het bedrijf, maar als rentmeester? Een rentmeester die het bedrijf zo goed mogelijk beheert, verbetert en uitbouwt, om mensen een plek te geven waar ze zich kunnen ontwikkelen. Een rentmeester die een positieve impact wil hebben op mensen.

Het product waar ik dit mee doe is businesscoaching met ondernemers.

Ontwikkeling

Als ik goed kijk naar de dingen die ik doe en heb gedaan de afgelopen jaren, realiseer ik me dat ik er nog lang niet ben. Er zijn nog veel dingen die ik kan verbeteren om goed rentmeesterschap te bereiken. Een paar punten waarop ik mezelf nu ontwikkel zijn:

  • Aandacht hebben voor mensen – de mensen die ik spreek in de podcast bijvoorbeeld. Het zijn altijd mooie gesprekken waarin ik dingen leer. Na ons gesprek wordt de aflevering gepubliceerd en deel ik de aflevering op LinkedIn en Twitter. Dat was het dan. Aandacht in het moment. Wat ik hier kan verbeteren, is dat ik meer aandacht kan hebben voor deze mensen op de langere termijn.
  • Ruimte maken voor aandacht – ik ben vooral bezig. Iedere dag heb ik redelijk strak ingedeeld om zoveel mogelijk te doen. Er is weinig ruimte voor rust en aandacht in het bedrijf. Ik wil ruimte maken om te zien waar mensen mee bezig zijn en daarop te reageren. Ik wil vragen hoe het met ze gaat, juist nu.
  • Misschien wel het belangrijkste en het lastigste voor mij, is het uitbouwen van het bedrijf. Meer mensen helpen en op meer mensen een positieve impact hebben. Voor meer mensen een plek bouwen waar ze zich veilig voelen en zich kunnen ontwikkelen. Opstaan als leider en in het centrum van de arena gaan staan en roepen dat er hier een plek is voor jou.

Een inkijkje in de ontwikkeling waar ik op dit moment doorheen ga zie je in dit artikel en andere recente artikelen.

Waar zit jouw ontwikkeling de komende tijd?

Door Erno Hannink

Erno is de businesscoach die ondernemers helpt om de lange termijn doelen sneller te realiseren. Ondernemers die het beter willen doen voor de planeet, maatschappij en zichzelf. Met zijn ondersteuning en tips helpt hij je dagelijkse doelen te kiezen zodat je de lange termijn doelen eindelijk gaat realiseren. Test zijn coaching een week lang gratis uit met deze code ERNOHANNINKWEEK op dit platform -> ga naar coach.me. Sluit je aan bij de community van ondernemers die iets bijzonders doen.