Zoekmachine optimalisatie voor beginners

seo_pyramidVia de reacties op de vraag van Robert Scoble kwam ik op een document van Google met de basis van Zoekmachine optimalisatie. In dit document vind je de basis die iedere eigenaar van een website moet weten over SEO.

Zoekmachine optimalisatie? Wat moet ik daar nu mee? Ik heb toch een site in WordPress, mijn blog heeft toch een goede inhoud.

  • Inhoud alleen is niet voldoende.
  • De basis WordPress installatie van WordPress kan nog verbeterd worden met plugins die je helpen bij SEO en SEM.

Het document van Google Search Engine Optimization Starter Guide (pdf 600kb) geeft je onder andere de volgende basis kennis.

Titels
Maak goed, unieke pagina titels. Hiermee wordt de pagina titel bedoeld die in kop van het HTML document staat. Je ziet de titel helemaal bovenin de browser staan. Iedere pagina heeft zijn eigen unieke titel. De titel beschrijft zo goed mogelijk de inhoud.

De titel is meestal de eerste regel in de zoekresultaten, belangrijk dus voor de lezer om te bepalen of ze gaat klikken of niet.

De ‘description’ meta tag
Ook deze tag staat in de kop van het HTML gedeelte van je pagina. Het gedeelte dat de bezoeker niet ziet. Dit gedeelte kan worden getoond in de zoekresultaten onder de titel. Verder kan deze tekst worden gebruikt door Google in de Open Directory project (DMOZ).

Het ziet er als volgt uit

<html>
<head>
<title>Zoekmachine optimalisatie voor beginners – ernohannink.nl</title>
<meta name=”description” content=”De juiste inhoud alleen is niet voldoende. Doe aan zoekmachine optimalisatie SEO.” >
</head>

<body>
… 
inhoud pagina
</body>
 

Structuur van je URL
Een goede URL laat al ongeveer zien waar het artikel over gaat. Een goede URL voorkomt het gebruik van rare tekens en langer nummer reeksen.
Een URL als htpp://www.ernohannink.nl/folder/12345/abc/er45647.html wordt door bezoekers minder snel geklikt dan https://decideforimpact.com/zoekmachine-optimalisatie-starters/

De URL wordt ook getoond in de zoekresultaten onder de titel en korte beschrijving.
Gebruik een duidelijk directory structuur en zorg dat maar 1 URL verwijst naar ieder artikel.

Goede navigatie
Een goede navigatie is belangrijk voor je bezoekers. Ze kunnen zo gemakkelijk de weg vinden in je site. Denk aan de inhoudsopgave van een boek waardoor je snel kunt vinden wat je zoekt. De duidelijke navigatie is ook belangrijk voor de zoekmachines.

Een sitemap is een pagina waarin alle andere pagina’s van je site te vinden zijn. Zeg maar de inhoudsopgave van je site. Vooral bedoeld voor de bezoekers van je site. De XML Sitemap is juist bedoeld voor de zoekmachines.

Google heeft een Sitemap generator. Voor WordPress is er een eigen plugin Google XML Sitemaps

Gebruik vooral tekst voor de navigatie en dus zo min mogelijk afbeeldingen.

Ook is een “breadcrumb” navigatie handig (kruimelpad). Voor WordPress is ook hier weer een handige plugin – van Joost de Valk Yoast Breadcrumbs. Dit ziet er als volgt uit
Home >> diensten >> community star

Gebruik een zinvolle 404 pagina. Zorg dat de 404 pagina de uitstraling heeft van je website. Daarnaast verwijs je naar pagina’s die handig zijn voor een bezoeker die je site nog niet kent – dus je home pagina en andere interessante pagina’s. Google heeft ook een 404 widget.

Anker tekst
De anker tekst (anchor text), is de tekst die in een link staat. Ofwel de schuine tekst:
<a href=”https://decideforimpact.com/nieuwsbrief”>De gratis nieuwsbrief met tips over hoe je klanten kunt krijgen via internet</a>

De tekst in de link moet voor de lezer duidelijkheid geven waarheen je geleid wordt. De links mogen naar andere sites sturen maar ook naar andere pagina’s in je eigen site. De links kun je het beste een opvallende en afwijkende kleur van je tekst geven. Zodat heel duidelijk is dat het om een link gaat. Gebruik dus deze opmaak niet voor tekst die geen link is.

Gebruik koppen
Gebruik de koppen (headings) geeft de structuur van je pagina weer. De kop 1 <h1> wordt meestal gebruikt voor de titel in de kop van de site. De kop 2 <h2> wordt meestal gebruikt voor de titel van de pagina. De kop 3 <h3> is het best te gebruiken voor de koppen in de pagina zelf.

Optimaliseer afbeeldingen
Gebruik de alt atribute om de afbeelding te beschrijven. De alt tekst is te zien als de afbeelding niet te laden is in de browser. De alt tekst geeft de zoekmachine meer informatie over de afbeelding. De zoekmachines kan de afbeelding niet ‘zien’. Door de juiste bestandsnaam van de afbeelding en de alt omschrijving kan de zoekmachine de afbeelding toch opnemen.

<img src=”https://decideforimpact.com/images/google-robot-logo.jp” alt=”Google robot logo”>

Gebruik de meest bekende afbeeldingen JPEG, GIF, PNG of BMP wordt door eigenlijk alle browsers herkent. Geef de afbeelding ook een naam die de afbeelding beschrijft.

Robots.txt
In de robots.txt file kun je aangeven welke delen van de site niet doorzocht mogen worden door de zoekmachines. Ze kunnen steeds door de bezoeker gevonden worden maar de zoekmachines zal ze niet tonen. Voorkom bijvoorbeeld dat pagina’s met zoekresultaten worden opgenomen in de zoekmachines.

Meer tips vind je in de pdf Search Engine Optimization Starter Guide (pdf 600kb).

Nu ken ik de basis van SEO wel, maar ik wil graag nog wat meer weten. Kijk dan eens in deze lijst op enthousiasmeren.nl – De beste SEO en SEM informatie

Zo zijn er ook nog specifieke tips voor WordPress. Met plugins is namelijk veel van bovenstaande tips automatisch te integreren in je site. Een artikel hierover volgt later.

Door Erno Hannink

Erno is de businesscoach die ondernemers helpt om de lange termijn doelen sneller te realiseren. Ondernemers die het beter willen doen voor de planeet, maatschappij en zichzelf. Met zijn ondersteuning en tips helpt hij je dagelijkse doelen te kiezen zodat je de lange termijn doelen eindelijk gaat realiseren. Test zijn coaching een week lang gratis uit met deze code ERNOHANNINKWEEK op dit platform -> ga naar coach.me. Sluit je aan bij de community van ondernemers die iets bijzonders doen.