Meer klanten of meer voor klanten

meer voor klanten

meer voor klanten

“Als ondernemer, leider, creator, kunnen we één van de twee strategieën omarmen. We kunnen een bedrijf bouwen met de intentie om meer klanten te krijgen, of we kunnen meer willen voor onze klanten.”

Dit komt uit het korte artikel More Customers Vs. More For Customers van Bernadette Jiwa (luister naar mijn gesprek met Bernadette).

Welke van deze 2 strategieën gebruik jij voor jouw bedrijf?

 1. Meer klanten
 2. Meer voor onze klanten

Het afgelopen jaar heb ik een verschuiving ontdekt bij mezelf.
Van meer klanten, naar meer voor mijn klanten.
Een verademing.

In de eerste jaren van mijn bedrijf was ik vooral bezig met meer klanten krijgen. Meer deelnemers voor de trainingen, workshops, mentoring, meer presentaties, meer deelnemers in mijn betaalde community. Meer boeken verkopen. Meer bezoekers op mijn website. Meer luisteraars voor mijn podcast. Meer abonnees op mijn YouTube kanaal.

Ieder jaar weer had ik grootse plannen, met doelen op omzet en daarmee op het aantal klanten dat er bij moest komen. Terwijl ik daarmee bezig was verloor ik de aandacht voor de bestaande klant.

Ik probeerde klanten binnen te halen via de voordeur, maar via de achterdeur liepen ze weer weg.

Het afgelopen jaar heb ik herontdekt wat ik het allerliefste doe en met wie.
Vragen stellen, luisteren naar de ondernemer en een tip of richting geven waardoor ze weer groeit. De ondernemer met ambitie, die worstelt in de rollercoaster fase van het bedrijf. Daar kan ik het verschil maken.

Ik heb me volledig geconcentreerd op deze klant en de business coaching met deze ondernemer. Niet zo veel mogelijk, maar dé ondernemer die ik het beste help.

Meer voor klanten

De strategie meer voor mijn klanten brengt mij o.a.:

 • Mooie gesprekken;
 • Alle aandacht voor de klant, ook tussendoor;
 • De voordeur op een kier en de achterdeur dicht;
 • Goede referrals;
 • Mooie testimonials;
 • Dankbare klanten;
 • Energie na de coachgesprekken;
 • Mensen die graag met je werken;
 • Leuke intakes;
 • Dat ik sneller nee zeg tegen andere zaken.

Mooie gesprekken

Gesprekken in verschillende vormen. Uiteraard de coachgesprekken met de ondernemer. We hebben het over groeien, het groeiplafond doorbreken, meer tijd vrijmaken voor jezelf, medewerkers, klanten en partners, en meer.

Gesprekken met ondernemers die onderzoeken hoe ze iets kunnen veranderen. Ze willen weten of ik ze daarbij kan helpen. Hier ben ik selectief in. Voordat ik een afspraak maak heb ik ze kort aan de telefoon gesproken of hebben ze een formulier ingevuld. Met de antwoorden kan ik snel bepalen of ik ze kan helpen en of ik dat wil.

Gesprekken met ondernemers voor de podcast. Telkens weer probeer ik vragen te stellen aan de ondernemer waar ik van leer. Waar loop ik tegenaan waarmee deze ondernemer met haar expertise mij kan helpen? Dit deel ik in de podcast en wanneer maar één ander iets kan met de antwoorden dan maakt mij dat blij.

Alle aandacht voor de klant, ook tussendoor

Doordat ik op dit moment er bewust voor kies om een maximaal aantal gesprekken te plannen in de week, krijg ik ruimte daaromheen.

Hierdoor heb ik alle aandacht voor de ondernemer waarmee ik in gesprek ben. Alle aandacht tijdens het gesprek, ervoor en daarna. Het geeft mij de ruimte om een gesprek goed voor te bereiden. De ruimte om na het gesprek nog even na te denken of we nog iets kunnen doen dat de ondernemer helpt.

Tussen de ontmoetingen in heb ik ook aandacht voor de ondernemers. Wanneer ik een artikel lees dat past bij het proces van de ondernemer, dan stuur ik het door met mijn motivatie. Soms stuur ik ze een boek. Online volg ik wat ze publiceren en reageer op berichten.

Iedereen vindt het prettig om aandacht te krijgen. Jouw klant ook.

De voordeur op een kier en de achterdeur dicht

Voorheen werkte ik vaak aan nieuwe ideeën en acties om meer klanten binnen te halen. Inspiratie genoeg en ik werk veel. Terwijl ik bezig was met de lancering van een programma verloor ik de aandacht voor details bij bestaande klanten. De voordeur stond wagenwijd open voor nieuwe klanten. Via de achterdeur liepen diezelfde klanten weer weg.

Nu staat de voordeur op een kier zodat er maar enkele mensen binnenkomen. De ondernemers die het interessant vinden om verder te kijken. Die willen onderzoeken hoe ze wat niet werkt in het bedrijf kunnen veranderen.

Achter de voordeur zit nu een mooi rood lint. Dan kan ik kiezen wie er verder mag en ze doorlaten.

De achterdeur zit dicht. Klanten blijven, door het resultaat dat ze ervaren, de aandacht die ze krijgen, de verandering die ze al tijden zoeken en de energie die ze vinden om door te zetten.

Goede aanbevelingen

Van de bestaande klanten krijg ik nu waardevolle aanbevelingen. Een potentiële klant die mij belt omdat mijn klant heeft gezegd dat ze mij moeten bellen. De klant heeft ook haar eigen focus en verwijst daarom sneller door wat niet meer bij haar past.

Doordat ik goed uitleg wie ik help en ook blijf vragen naar aanbevelingen komen de juiste klanten op mij af. Deze klanten gaan sneller met mij aan de slag.

Doordat ik veel meer ruimte neem voor de voorbereiding en het gesprek zelf, vergeet ik niet te vragen om een aanbeveling.

Dankbare klanten

Na het gesprek is de ondernemer merkbaar dankbaar voor wat we hebben gedaan. Ze hebben weer zicht op de vooruitgang. Ze hebben een nieuw inzicht gekregen. Ze weten wat ze de komende tijd gaan doen. De klant is blij en dankbaar voor onze tijd samen.

Energie na de coachgesprekken

Een blije klant. Alle ruimte en aandacht voor dit gesprek. Vooral vragen stellen en luisteren. Zien dat de ondernemer stappen zet om het groeiplafond te doorbreken. Dat geeft energie.

Het werk doen op mijn manier met fysieke ontmoetingen. Werken met klanten die willen groeien. Dat geeft mij energie.

Leuke intakes

Een intake was voorheen vooral bedoeld om te kijken hoe ik een nieuwe klant kon binnen krijgen. Vaak deed ik het gesprek via Skype want dat was het meest efficiënt. Vragen stellen volgens een vast patroon om te achterhalen wat ik het beste kon aanbieden.

Nu zijn het leuke ontmoetingen met ondernemers. Ze vertellen mij over hoe ze hier gekomen zijn en wat ze doen. Wat goed gaat en wat beter kan, waar ze mee worstelen. Ik vertel over wat ik doe op dit moment en hoe ik hier gekomen ben.

Om het gesprek af te sluiten stel ik twee vragen:

 1. Is er iets waarmee ik je kan helpen? (kan van alles zijn)
 2. Ken jij een ondernemer die mijn hulp hard nodig heeft?

Dat is het. Meer niet.
Soms hebben ze een antwoord en andere keren hebben ze meer tijd nodig om er over nadenken.

Dat ik sneller nee zeg tegen andere zaken

Op dit moment weet ik precies met wie ik wil werken en wat ik voor ze doen. Ondernemers in de rollercoaster fase (rollercoasters noem ik ze) en ik help ze met business coaching.

Ik weet wat de 3 belangrijkste dingen zijn die ik moet doen. Waar ik het beste in ben en het meeste resultaat bereik. Dat is mijn focus.

Ik weet wie mijn partners zijn waar ik de komende tijd mee wil samenwerken.

Ik heb een lijst van ondernemers die ik graag wil spreken voor mijn podcast.

Iedere week publiceer ik een artikel en een podcast aflevering.
Dit combineer ik in een e-mail naar de mensen die mijn e-mails willen ontvangen.

Focus.

Met deze focus is het veel eenvoudiger om Nee te zeggen tegen een heleboel dingen.
Daarmee kan ik meer Ja zeggen tegen het werk dat ik echt moet doen.

Welke strategie kies jij?

 1. Meer klanten of
 2. Meer voor klanten?

Het is altijd een keuze. Jouw keuze.

Wat levert het jou op?

Ik hoor graag van jou.

Door Erno Hannink

Erno is de businesscoach die ondernemers helpt om de lange termijn doelen sneller te realiseren. Ondernemers die het beter willen doen voor de planeet, maatschappij en zichzelf. Met zijn ondersteuning en tips helpt hij je dagelijkse doelen te kiezen zodat je de lange termijn doelen eindelijk gaat realiseren. Test zijn coaching een week lang gratis uit met deze code ERNOHANNINKWEEK op dit platform -> ga naar coach.me. Sluit je aan bij de community van ondernemers die iets bijzonders doen.