Kiezen voor leiderschap, ook al ben je geen manager

leiderschap
leiderschap

Ik had een gesprek met Mirjam. Tijdens dat gesprek vertelde Mirjam mij dat ze het spannend vond om leiderschap te tonen richting haar manager. Volgens haar kun je zoiets niet doen als je zelf geen manager bent, en zij was geen manager.

Als onderdeel van de businesscoaching had ik met de ondernemer van het bedrijf afgesproken dat ik een aantal overleggen ging bijwonen. Zo was ik een paar weken geleden aanwezig bij het MT-overleg en bij enkele overleggen van een manager met andere teams. Dit gebruikte ik om te zien hoe de ondernemer en de managers communiceren met anderen over beslissingen die ze nemen. 

Tijdens deze overleggen was Mirjam een aantal keren aanwezig. Volgens het organogram is Mirjam de ondersteuning van de operations manager. Wat mij vooral opviel was dat ze de overleggen goed had voorbereid en duidelijk communiceerde. Hierdoor kon zij vragen stellen aan een team als de manager van dat team het niet deed. Ze vroeg door waar het nodig was.

Na mijn terugkoppeling over de communicatie tijdens deze overleggen had ik met de manager over wie het in mijn eerste gesprek met Mirjam ging afgesproken dat ik ook een gesprek met Mirjam ging inplannen. Ik was benieuwd welke verbeteringen en kansen zij zag in het bedrijf.

Tijdens ons gesprek vertelde Mirjam over haar opleiding en over de ervaring die ze had opgedaan. Na een aantal jaren in het buitenland was ze met haar man teruggekeerd naar Nederland en gestart in de productie, als supervisor op een van de afdelingen. Door haar opleiding en ervaring wist ze veel van het proces, de mensen en de aansturing binnen het bedrijf.

Dit bedrijf verkoopt al ruim veertig jaar een product dat afhankelijk is van het weer en van de dagwaarde. Dit heeft ervoor gezorgt dat veel beslissingen in het bedrijf ad hoc worden genomen.

Het weer (zon, regen, temperatuur) en de juiste verzorging van het product zijn heel belangrijk voor de kwaliteit van het product, en daarmee voor de prijs. De juiste instellingen van de grondstoffen veranderen dagelijks en soms meerdere keren per dag. 

Dit vraagt jarenlange expertise, die de eigenaar en de manager hebben. Mirjam heeft ongeveer zes jaar ervaring met het product en de manager zestien jaar, waarbij Mirjam het voordeel heeft dat zij de meest recente ervaring in de productie heeft.

Mirjam gebruikt haar ervaring en de data uit de systemen, en stelt vragen om de supervisors te trainen om zelf antwoorden te zoeken en actie te ondernemen.

Ze gebruikt haar expertise en de recente ervaring die ze heeft opgedaan in de productie om alle supervisors in het bedrijf beter te maken. Daarnaast weet ze hoe je nieuwe medewerkers moet trainen en begeleiden om de kwaliteit van het product omhoog te krijgen.

Mirjam gebruikt leiderschap, terwijl ze niet de manager is van deze supervisors. Dat doet ze erg goed en duidelijk. Richting haar manager leiderschap tonen vindt ze echter nog lastig. 

Mijn suggestie voor haar was om de manager te helpen door meer vragen te stellen, zodat hij meer en betere uitleg moet geven over de keuzes die hij heeft gemaakt. Dit gaat de manager ook helpen om zelf meer vragen te stellen in plaats van uitgewerkte opdrachten voor te schotelen aan zijn team.

Leiderschap is iets anders dan leiding geven of de manager zijn. Leiderschap kan op elk niveau in het bedrijf. Wanneer ik leiderschap ontdek bij medewerkers in een bedrijf, help ik deze mensen om dit uit te breiden en de ondernemer van het bedrijf te helpen.

Een ondernemer of manager is ook maar een mens, zij of hij weet niet alles en neemt regelmatig beslissingen die niet het verwachte resultaat opleveren. Door het leiderschap te versterken binnen een bedrijf worden er betere beslissingen genomen.

Door Erno Hannink

Erno is de businesscoach die ondernemers helpt om de lange termijn doelen sneller te realiseren. Ondernemers die het beter willen doen voor de planeet, maatschappij en zichzelf. Met zijn ondersteuning en tips helpt hij je dagelijkse doelen te kiezen zodat je de lange termijn doelen eindelijk gaat realiseren. Test zijn coaching een week lang gratis uit met deze code ERNOHANNINKWEEK op dit platform -> ga naar coach.me. Sluit je aan bij de community van ondernemers die iets bijzonders doen.