Ja zeggen op alle verzoeken #experimenteervrijdag

ja-zeggen-op-alle-verzoeken
ja-zeggen-op-alle-verzoeken

Het is weer experimenteervrijdag. In tijden van virus-crisis gaan mijn experimenten gewoon door. Sterker nog, met het thuisblijfbeleid rondom het COVID-19-virus lukt het me steeds beter om de experimenten uit te voeren.

De afgelopen dagen heb ik de pre-logging van mijn voeding iedere ochtend gedaan. In hetzelfde notitieboekje waarin ik de drie acties voor iedere dag opschrijf, noteer ik nu ook wat ik ga eten. Het resultaat is wonderlijk. Ik houd me veel beter aan mijn eigen afspraken. Het is nog niet perfect, maar het gaat al beter.

Het Coronavirus heeft sinds de persconferentie van premier Rutte voor veel opschudding gezorgd bij mijn klanten en bij mijn bedrijf. De onzekerheid voor ondernemers heeft er bij een aantal van mijn klanten toe geleid dat ze direct in hun kosten zijn gaan snijden. Ze hebben een omzetverlies van meer dan 50% ten opzichte van twee maanden geleden. Ondertussen heb ik met de meeste klanten contact gehad en heb ik een strategie uitgewerkt voor hoe we nu verder moeten.

In het nieuws

Begin deze week heb ik een artikel geschreven over thuiswerken. De ervaringen van de afgelopen jaren kwamen nu goed van pas. Op basis van een serie tweets met tips benaderde een online redacteur van de Volkskrant mij met een aantal vragen. Later die dag stond er een artikel in de krant met enkele tips van mij: Met deze tips blijft het thuiswerken leuk en efficiënt.

Gisteren werd ik benaderd door een redacteur van het Friesch Dagblad, hij was bezig met een vergelijkbaar artikel. Hij stelde me meerdere vragen voor tips over werken vanuit huis. Vandaag komt dit artikel online (link volgt).

Mijn vrouw gaf me de tip om andere kranten zelf actief te benaderen. Ik had er zelf nog niet aan gedacht (ik weet het, duh). Een goed idee. Dit staat op de agenda vandaag.

Hier de artikelen met werken-vanuit-huistips voor jou en je team:

Op alles ja zeggen

In mijn werkweken voor deze virussituatie had ik een enorme focus op het belangrijkste werk dat ik te doen heb. Daardoor zei ik tegen veel dingen nee. Na volgende week, wanneer de eerste stress voorbij is en we gaan kijken wat we hierna gaan doen, komt die focus weer terug.

Het is een bijzondere tijd waarvan ikzelf verwacht dat die ten minste drie maanden gaat duren en een veranderde situatie oplevert. Het online werken van de medewerkers en het online werken met klanten is nu in versneld tempo doorgevoerd en levert nieuwe uitdagingen en inzichten op.

Ik verwacht dat veel ondernemers gaan inzien dat ze nieuwe producten kunnen toevoegen met online programma’s en dat ze ook instructies kunnen toevoegen voor alle uitdagingen die daarbij horen. Daarnaast gaan ondernemers ervaren dat mensen best vaker vanuit huis kunnen werken en zo op kosten kunnen besparen. Tegelijk moet iedereen wennen aan hoe we contact houden, iedereen in het team betrekken en leren erop te vertrouwen dat de mensen in het team hun werk doen zonder toezicht.

Dus is het een mooie week om, ten minste twee dagen, op alle verzoeken die op me afkomen ja te zeggen. Ik ben benieuwd wat dit oplevert. Doe je mee?

Er is wel een grens op de verzoeken waarop ik ja zeg. Zo ga ik niet in op verzoeken voor illegale activiteiten, roken, alcohol, drugs en vergelijkbare dingen of verzoeken die de gezondheid van mij of anderen in gevaar brengt.

Heb je een vraag hierover?

Stuur mij een bericht via dit formulier of op LinkedIn.

Door Erno Hannink

Erno is de businesscoach die ondernemers helpt om de lange termijn doelen sneller te realiseren. Ondernemers die het beter willen doen voor de planeet, maatschappij en zichzelf. Met zijn ondersteuning en tips helpt hij je dagelijkse doelen te kiezen zodat je de lange termijn doelen eindelijk gaat realiseren. Test zijn coaching een week lang gratis uit met deze code ERNOHANNINKWEEK op dit platform -> ga naar coach.me. Sluit je aan bij de community van ondernemers die iets bijzonders doen.