De juiste medewerkers en klanten aantrekken met je missie – Erno Hannink

de-juiste-medewerkers-en-klanten-aantrekken

de-juiste-medewerkers-en-klanten-aantrekken

Vandaag, geen gast, je krijgt alleen mij. Ik ga je vertellen over waarom je de missie wil delen, geef voorbeelden en hoe je begint met het delen van je missie.

Laten we beginnen…

Drie elementen 

  • waarom is het van belang
  • Voorbeelden
  • Hoe begin je

De missie. Waarom doe je wat je doet? Waarom ben je je bedrijf gestart? Wat is het verhaal achter jouw bedrijf? Wat wil je bereiken?

Het lijken lastige vragen, maar ergens in jou zit je missie. Daar leeft jouw verhaal. Door dit verhaal naar buiten te brengen ben je nog steeds gewoon. Door het verhaal naar buiten te brengen kunnen mensen bij je aanhaken. Geef je ze een reden om met jou te werken. Door jouw missieverhaal krijg je nieuwe verhalen te horen en hulp uit onverwachte hoek.

In de Achterhoek (waar ik woon) en Twente (waar ik vandaan kom) zijn we bescheiden. Hier delen we onze dromen niet snel, wat moeten anderen er wel niet van denken. Misschien gaan ze wel denken dat we het hoog in de bol hebben en dat is natuurlijk niet zo. Mijn bedrijf is maar gewoon. Gewoon goed werk leveren, gewoon mijn ding doen en klanten helpen op een eerlijke manier en daar niet teveel over praten.

Dat is jammer. Jouw verhaal delen betekent niet dat je niet gaat doen wat je belooft had. Jouw verhaal met zoveel mogelijk mensen delen betekent niet dat je ineens een blaaskaak wordt. Je deelt je missie om mensen mee te nemen in jouw reis om jouw doel te bereiken. Niet pas achteraf wanneer je het bereikt hebt, want dan zeg je, dat hoef ik niet te delen want het was niet ingewikkeld, iedereen kan dat.

Waarom is het van belang

Mensen kunnen aanhaken en je meehelpen om je missie te realiseren.

Dit begint bij je medewerkers. Deel je missieverhaal veel vaker met je collega’s. Ze zijn het mogelijk alweer vergeten. In de loop van de tijd is je missieverhaal aangescherpt en heb je misschien details verbeterd. Blijf je verhaal delen. Laat medewerkers continu merken dat ze bij jouw bedrijf bijdragen aan die missie. Dat ze waarde hebben. Je huidige medewerkers moeten jouw missieverhaal kunnen herhalen zodat ze zelf nieuwe collega’s kunnen werven.

Door je missie op nog meer plekken te delen (ik vertel zo hoe) ga je nieuwe medewerkers aantrekken die in je missie geloven en daar een bijdrage aan willen leveren. Daarmee trek je medewerkers aan die direct passen in de cultuur van je bedrijf. Ze zijn gemotiveerd om bij jou aan de missie te werken.

Een groter doel in leven dat verder gaat dan jezelf geeft zin in het leven en maakt gelukkig. Jouw missie zorgt voor gelukkige medewerkers.

Gelukkige medewerkers trekken niet alleen medewerkers aan, ze trekken ook klanten.

Door je missie met zoveel mogelijk mensen te delen trek je klanten aan die bij je passen. Klanten die een vergelijkbare missie hebben. Klanten die met plezier van je kopen omdat ze hiermee bijdragen aan je missie.

Door je missie continu te delen trek je de beste medewerkers en daarmee weer de beste klanten aan. Hoe doe je dit?

Voorbeelden 

Je schrijft bijvoorbeeld columns zoals Danielle Braun dat doet. Zij wil dat meer mensen kennismaken met cultuur, dat we gaan inzien dat wat we soms gek vinden eigenlijk helemaal niet gek is. Door columns in verschillende bladen en kranten krijgt ze steeds meer aandacht voor antropologie en cultuur. Ze schrijft onder ander voor MT Magazine, Managementsite en Financiële Telegraaf.

Je zorgt dat je in podcast van anderen komt zoals Tom van der Lubbe van Viisi dit doet. Hij stuurde mij meerdere keren berichtjes en artikelen en andere podcast afleveringen op zoek naar onderwerpen waarover wij konden praten in mijn podcast. Luister hier de aflevering en zie de andere podcasts waarin hij geïnterviewd is. https://www.viisi.nl/media/

Je deelt je missie in de verpakking en in het product zoals bijvoorbeeld Tony’s Chocolonely dit doet. Op de binnenkant van de verpakking word je aangemoedigd om de chocolade en het verschil dat ze maken te delen. Ze vertellen wat ze willen bereiken en dat gaat verder dan zelf meer chocolade verkopen. Ze willen alle chocolade slaafvrij maken. https://tonyschocolonely.com/nl/nl/onze-missie

Ynzo de Choco evangelist van Tony’s Chocolonely geeft veel presentaties in netwerken voor bedrijven. Hier wordt het verhaal gedeeld over hoe je impact maakt met je bedrijf, je leert over de missie van Tony’s en krijgt natuurlijk een Tony’s chocolade reep mee.

Deel je missie in een boek zoals Pieter van Osch dit doet met De betekenisformule (link). Het is een goed boek waarin hij uitlegt hoe je meer betekenis kunt toevoegen aan je bedrijf. Dat draagt bij aan zijn missie om meer bedrijven betekenisvol te maken.

Maak video’s om je missie te delen. Al kon ik niet zo snel een bedrijf bedenken die dit consistent doet terwijl video ideaal is mensen echt kennis met je te laten maken.

Hoe begin je

De manier waarmee ik altijd begin is er zelf over schrijven. Schrijf meerdere artikelen en publiceer deze op jullie website. Laat telkens weer link met jullie missie in het artikel.

Wanneer je publiceert op jullie website dan kun je deze artikelen delen met klanten. Dit gebruik ik regelmatig, na ons gesprek schrijf ik er over en deel dat me de klant of ik deel iets waar ik al eerder over geschreven heb en waar deze ondernemer nu mee worstelt. Deel de artikelen met je collega’s zodat blijven vasthouden aan jullie missie. Deel het met andere ondernemers en mensen. De artikelen zijn vindbaar via de zoekmachine waardoor je bezoekers naar jullie website trekt.

Schrijven over je missie zorgt ervoor dat je de gedachten op een rij zet zodat een ander jouw missie ook gaat zien. Door het uit te schrijven moet je de tekst bewerken, in een andere volgorde zetten, woorden kiezen die anderen ook begrijpen. Je bent continu je verhaal aan het aanscherpen. Zodat steeds meer mensen aanhaken.

Dit is dus wat ik doe op mijn website. Mijn onderzoek en inzichten delen in artikelen die ik iedere werkdag publiceer op mijn site. Door het dagelijkse ritme is het eenvoudig voor mij om dit door te zetten. Telkens weer op zoek naar een onderwerp waarbij het gaat over hoe je als ondernemer betere beslissingen neemt.

Helpt dit?

De beslissing waarmee je nu begint is dus om jullie missie te delen met veel meer mensen.

Door Erno Hannink

Erno is de businesscoach die ondernemers helpt om de lange termijn doelen sneller te realiseren. Ondernemers die het beter willen doen voor de planeet, maatschappij en zichzelf. Met zijn ondersteuning en tips helpt hij je dagelijkse doelen te kiezen zodat je de lange termijn doelen eindelijk gaat realiseren. Test zijn coaching een week lang gratis uit met deze code ERNOHANNINKWEEK op dit platform -> ga naar coach.me. Sluit je aan bij de community van ondernemers die iets bijzonders doen.