Waarom kiezen we niet

Waarom kiezen mensen zoals jij en ik niet? Of waarom kiezen we wel, maar gaan we niet 100% voor de keuze.

Uit angst.

Het is doodeng om te kiezen. Want als je iets kiest moet je ook iets missen. Je mist misschien mensen, opdrachten en geld.

We hebben deze angst niet voor niets. De angst wordt veroorzaakt door ons reptielenbrein (de Amygdala). Dit deel van ons brein is onder andere verantwoordelijk voor onze aversie tegen verlies. Als je dingen dreigt te verliezen, ook al heb je je alleen nog maar in gedachten daarmee verbonden (zoals een doelgroep), grijpt dit brein in.

Als je kiest dan zeg je nee tegen een deel van wat je al hebt of wat er mogelijk op je af komt. Een verlies of potentieel verlies. Dan grijpt dit deel van je brein in. Het is lastig om dan nog logisch na te denken. Dit deel van je brein neemt namelijk alles over in je hoofd.

Je komt daarna wel met allerlei gegronde ‚redenen’ waarom je niet kunt kiezen. Komt dit je bekend voor:

  • Ik vind veel dingen leuk
  • Ik wil me niet concentreren op één ding
  • Ik wil graag beide dingen doen om mijn expertise bij te houden
  • De doelgroep is misschien te klein
  • Wat als een klant komt die niet in mijn niche past? Moet ik dan nee zeggen?

Jouw opmerking en mijn reactie.

„Als ik kies, weet ik niet zeker of ik voldoende klanten krijg.” ➜ Door te kiezen krijg je meer klanten.

„Ik wil niet kiezen voor 1 ding.” ➜ De klant zoekt wel duidelijkheid.

„Ik vind veel dingen leuk.” ➜ Geen probleem, maar voor je communicatie concentreren op één ding.

Waarom moet je nu kiezen

Volgens Seth Godin is de belangrijkste oorzaak dat zoveel kleine bedrijven mislukken omdat ze doen aan massa marketing. Seth Godin is een internationaal bekende auteur over marketing.

Als kleine ondernemer kijken we te veel naar de grote bedrijven. Hoe doen zij het?

Wij zijn geen groot bedrijf. We hebben ook niet de middelen voor massa-marketing. Wij hebben dan weer het voordeel dat we veel eenvoudiger aan 1‑op‑1 marketing kunnen doen.

Er komen steeds meer uitingen bij. Marketeers en ondernemers bedenken dagelijks nieuwe middelen en methodes om de aandacht van de klant te krijgen. Reclame-media als TVs, schermen, berichten, vind je op steeds meer plekken. Massa-marketing.

Het is steeds lastiger om op te vallen in deze brij van informatie. Ons brein negeert steeds meer van alle informatie die op ons afkomt.

Door te gaan voor een kleine groep mensen. Door te gaan voor jouw doelklant. Kun je het probleem van jouw doelklant wel achterhalen. Nu kun je je daarop concentreren in jouw communicatie en steeds meer van deze klanten aantrekken.

Door te kiezen en dat continue naar buiten te brengen worden we consistent. Dit is vooral gemakkelijk voor onze klant. Zij herkennen ons overal en altijd. Kunnen dan ook gemakkelijker en sneller voor jou kiezen. Met naar buiten brengen bedoel ik, op je website, in je email handtekening, op je blog, in je LinkedIn profiel, noemen bij netwerk evenementen.

Je kunt jouw bijzondere visie voor de doelklant, voor jouw markt laten zien. De hele wereld hoeft deze visie niet zien, als jouw doelklant deze maar ziet.

En vergeet niet. De keuze van de doelklant is niet in steen gebeiteld. Je kunt deze keuze ook weer aanpassen.

Loopt het, na bijvoorbeeld een half jaar tot een jaar, niet zoals jij had gehoopt, dan kun je altijd een nieuwe doelklant kiezen.

Gaan we nu eindelijk kiezen? Ja, lees verder in het volgende artikel en kies jouw doelklant.

Het volledige handboek hyperspecialisatie vind je hier: http://hyperspecialisatie.nl