Genieten van de vakantie

We gaan op vakantie. Ik pak wat kleren bij elkaar. Deze gaan de koffer in en de koffer gaat de auto in. Daar gaan we, op weg naar een fijne vakantie.

Gaat de vakantie zo bij jou?
Bij mij in ieder geval niet. Er zijn een aantal dingen die gebeuren voordat ik vertrek en ik heb een paar wensen als ik er eenmaal ben.

Het evenement ‘de vakantie’ is opgedeeld in twee fases.
De eerste fase, de voorbereiding. We hebben een aantal dingen te doen voordat we vertrekken. In de tweede fase ben ik op locatie en wil ik een aantal dingen doen voor een fijne vakantie.

De voorbereiding bestaat uit 3 stappen:

  1. Allereerst is er de selectie van het land, regio en plaats. Via bladen, boeken en websites proeven we de vakantiestemming. We gaan uit van onze eigen wensen en dan checken we of de locatie er aan voldoet.
  2. Dan komt de investering. Er moeten een aantal zaken worden gereserveerd en dus moet er ook betaald worden. Het hotel, huisje of camping. Het vliegtuig of de bus of we gaan met de auto.
  3. De laatste stap van de voorbereiding. De vakantie komt dichterbij nog een paar dagen. We zorgen dat de juiste kleren gewassen zijn en dat alles klaar ligt. Dan pak ik de koffers en de tassen in. We vertrekken.
  1. De tweede fase is aangebroken. We zijn op de plaats van bestemming aangekomen. Het evenement, ‘de vakantie’, kan nu echt beginnen.
  2. Het eerste deel van de vakantie is dat we aankomen op de locatie. Moe maar voldaan. We zijn er. We checken in. Controleren onze kamer, huisje of de plek.
  3. E. Nu gaan we de omgeving verkennen. Zeker een aantal dagen van de vakantie zijn gereserveerd om dingen te zien. De cultuur wil ik proeven. Ik heb aandacht voor het moois dat we hier zien. Aandacht voor de omgeving.
  4. F. De vakantie is ook een moment om te ontspannen. Ik laad me op voor de volgende periode. Ruimte in mijn hoofd voor inspiratie. Er ontstaan al nieuwe ideeën.

Volg je deze stappen niet dan is de vakantie niet zo lekker. Je mist iets. Je bent iets vergeten. Het adres was niet leuk. Ik had geen aandacht voor de omgeving. Ik kreeg niet wat ik verwacht. Ik heb geen inspiratie gekregen. Kwam niet tot rust. Kortom de vakantie is niet lekker verlopen.

Deze 2 fases en de 3 stappen in iedere fase van de vakantie hebben veel weg van de stappen in het handboek Hyperspecialisatie. Een aantal onderdelen uit dat handboek ga ik je geven in deze serie.
In het volgende onderdeel vertel ik wat hyperspecialisatie is en hoe het jou gaat helpen.

Het volledige handboek hyperspecialisatie vind je hier: http://hyperspecialisatie.nl