Vandaag bespreken we het boek Wonder Boy voor jou. Dit boek is geschreven door Angel Au-Yeung en David Jeans en gaat over het leven van Ton Hsieh. Het boek is geschreven na zijn dood in 2020, met een focus op de laatste 12 maanden van zijn leven. De ondertitel is Tony Hsieh, Zappos and the Myth of Happiness in Silicon Valley.
De journalisten Angel Au-Yeung (Wall Street Journal) en David Jeans (Forbes) werkten anderhalf jaar aan dit boek en interviewde meer dan 150 mensen, en lazen verslagen van rechtszaken. Het boek heeft 29 hoofdstukken en 308 pagina’s.
Met de proloog word je gelijk in het verhaal getrokken. De proloog beschrijft de laatste momenten van zijn leven als hij uit het brandende schuurtje wordt gehaald door brandweerlieden, en naar het ziekenhuis wordt gevlogen. Tot en met zijn overlijden zeven dagen later als zijn familie in het ziekenhuis besluit de levensondersteuning te beëindigen.
Het is een intens boek van een man die tijdens zijn leven probeert het gebrek aan liefde in zijn jeugd te compenseren met werk, feesten en verdovende middelen. Eerder bespraken we zijn boek Delivering Happiness waarin Tony laat zien hoe de focus op geluk en welzijn van medewerkers een positief effect heeft op klanten en daarmee op de groei van je bedrijf.
Tony Hsieh was een wonder jongen die twee bedrijven uitbouwde en verkocht en daarmee enorm veel geld verdiende, zijn eerste bedrijf verkocht hij voor 256 miljoen aan Microsoft. Tien jaar later verkocht hij Zappos, waar hij CEO en mede-eigenaar was, voor 1.2 miljard aan Amazon.
Dit boek is vooral een gedetailleerde beschrijving van de periode na de verkoop van Zappos, de bouw van een gemeenschap in down town Las Vegas, zijn gebruik van alcohol en drugs, zijn achteruitgang in de laatste 12 maanden van zijn leven. Uit de verhalen lijkt een vroegtijdige dood van Tony onvermijdelijk.
Het is een triest verhaal van iemand, die met geniale inzichten, bijzondere programeer kwaliteiten, een andere kijk op medewerkers en dienstverlenening, een bijzonder bedrijf opbouwt. Onder invloed van drank en verdovende middelen verliest hij de controle, verzameld vooral ‘ja-mensen’ om zich heen, en stoot de mensen af die het goed met hem voor hebben. Met zijn melangomale (waan)ideeën verzamelde hij mensen om zich heen die vooral uit zijn op zijn geld. Het kost hem uiteindelijk zijn leven na een brand in een schuurtje.
Het boek begint met enkele verhalen uit zijn kindheid, waarin alles draait om prestatie, zoals je vaker ziet bij migranten. Hard werkende ouders, met een focus op de maximale prestatie van kinderen, in school en in andere kwaliteiten zoals het leren bespelen van vier muziekinstrumenten en de vele uren van oefenen. Er was nauwelijks ruimte om kind te zijn en te ontdekken.
Het boek nam mij mee in verwondering over wat hij bereikt heeft als mens en ondernemer. De jongeman die met alcohol en drugs in staat was een sociaal leven te leiden en telkens weer probeerde de sfeer te creëren zoals tijdens zijn studententijd, veel mensen die samen kwamen in zijn kamer, feesten, en manieren bedenken om geld te verdienen. Waar het overmatig alcohol gebruik geen probleem leek te zijn voor zijn systeem, maar uiteindelijk toch voor meer en meer gebruik van verdovende middelen leidde en zijn geestelijke gezondheid verloor.
Een verhaal waar ik steeds triester van werd. Een verhaal dat voor mij een bevestiging geeft over hoe ingewikkeld het is met zoveel geld in je leven. Hierdoor trekt je mensen aan die op zoek zijn naar een glimp van je geniaalheid, en hopen dat ze iets kunnen overnemen van zijn inzichten.
Je trekt mensen die geld van je nodig hebben en daarvoor met vreemde voorstellen instemmen. Je wordt omringd door bekende artiesten, ondernemers en politici, waardoor je in een andere wereld leeft. Tony probeerde in Las Vegas en later in Utah zijn eigen wereld en gemeenschap te creëren.
Interessante hoofdstukken en elementen uit het boek voor mij en voor ondernemers:
- Trifecta o.a. Challenge Point Framework (p 73), The Fred Factor (p 79) for principles, learning about happiness and flow.
- The new project – the Down Town project, measuring Return On Luck.
- Trouble in Paradise – depressie en zelfmoord onder CEOs p 165.
- The Mayor of downtown Las Vegas – introductie holacracy at Zappos (p 173), ook de vraag of iedereen wel een ondernemer is/wil zijn.
- The Trailer Park – eigen community binnen de community – moeizaam invoeren holacracy 210 van de 1500 mensen vertrokken omdat ze niet wilden werken met holacracy – adopt or take a buyout.
- The right hand – holacracy lijkt te gefaald, overgang naar market-based dynamics – ieder team is als een bedrijf en iedereen een entrepreneurial mindset. Lukt dat wel? (p 197) – Jewel: Happiness is different than excitement.
- Genie in a bottle – de drugs, alcohol, MDMA, Ketamine, paddestoelen.
- Sticky notes – Aspen, nieuwe community – contracten en allerlei ideeën op Post-its – strooien met geld en lachgas.
- The aftermath – rechtzaken, van mensen die nog meer geld willen. Zelfs na zijn dood.
Opvallende lessen uit het boek voor mij:
- 0:00 Intro met een eerste conclusie.
- 05:30 Misschien is het maar goed dat ik niet zo veel geld heb en zo succesvol ben met een popster status.
- 06:30 Het boek brengt je weer met beide benen op de grond.
- 07:00 Tijdens zijn studententijd bouwt hij een community rondom zijn studentenkamer, met drank en andere verslavende middelen.
- 10:15 Output gedreven, goede cijfers halen, veel geld verdienen, succes en minder aandacht voor ben je gelukkig.
- 11:40 Compenseren van gebrek aan liefde in zijn jeugd.
- 13:00 De verantwoordelijkheid als ouder gaat vooral over of je kinderen gelukkig en in balans zijn.
- 17:45 Teveel geld maakt mensen kapot.
- 18:10 Het is eigenlijk een anti-Amerika boek, de mythe van geluk in Silicon Valley.
- 19:35 Happiness is wat anders dan exitcement – Zappos deed het verkeerd volgens werk van Jewel.
- 20:30 Plezier is niet duurzaam.
- 25:05 Hoe krijg je het voor elkaar om idealisme te combineren met bescheidenheid om de proporties uit het hoog te verliezen.
- 26:00 De psychologische gezondheid van tech entrepreneurs en het hogere percentage zelfdoding onder deze mensen.
- 39:55 Het gaat zo goed met ons dat we van gekkigheid niet meer weten wat we moeten doen. Hoe we van de ene extase na de andere hoppen.
- 43:30 Leef een gematigd leven, teveel is altijd slecht voor de mens.
- Delivering Happiness #boekencast afl 18 – Tony Hsieh
- Elon Musk #boekencast afl 94
- Jewel zangeres
- Is het voor een cijfer? #boekencast afl 98
- Tirannie van verdienste #boekencast afl 77 – Michael Sandel
- Challenge point framework
- The Fred Factor – Mark Sanborn
- Flow #boekencast afl 20
- Limitarisme #boekencast afl 96
- Zappos’s Evolution: From Holacracy To Market-Based Dynamics
- Start-up Factory #boekencast afl 79 – over Haier
- Focus de wereld van ASML #boekencast afl 90
- Building people-centered and purpose-driven companies – Sebastian Klein
Luister naar deze aflevering
Video van deze aflevering
In deze aflevering bespreken we Wonder Boy, wat met name gaat over de mythe van Silicon Valley. Ondernemers die enorme rijkdom nastreven en in dit proces hun eigen welzijn op het spel zetten. Het sterkt de filosofie dat dingen met mate doen belangrijk is voor een gelukkige leven. Het boek leest als een film en dat maakt het des te tragischer wanneer je je realiseert dat het over een mens gaat die op zoek was naar vrede en een wereld met gelukkige mensen, een bijzondere en eenzame ondernemer. Een succesvolle ondernemer volgens velen, maar…