Wie zijn de Tijdrebellen?

Met de focus op de aandeelhouders, vrije markt en kortetermijnwinst hebben we van de jaren vijftig tot het einde van de vorige eeuw veel bereikt. De ondergrens van armoede is in positieve zin veranderd. Het heeft ook een enorm negatief effect dat lastig blijkt om te keren.

Door het kapitalisme en de focus op het groeien van bedrijven is er veel veranderd in de wereld. Door de groei van bedrijven en markten werden er meer spullen verkocht. Mensen ging meer verdienen en ook veel ontwikkelingsgebieden profiteerden van de groei. Kijk naar het verschil met onze voorouders die 6 dagen per week en al op jonge leeftijd in de fabriek werkten of de boeren die bijna niets verdienden. Kijk naar hoe we nu leven, werken en wonen. Armoede is nog steeds aanwezig in Nederland en in de wereld, maar veel minder dan 100 jaar geleden.

Bijwerkingen

Medicijnen die een probleem oplossen hebben vaak ook bijwerkingen. Je neemt de pijn weg en krijgt er een ander probleem voor terug.

Met het kapitalisme en de focus op de aandeelhouder hadden we een sterk medicijn tegen de armoede en we kregen veel meer welvaart en welzijn. Maar de bijwerkingen liegen er niet om. We putten de grondstoffen, de planeet, de gemeenschap en onszelf uit. We hebben een droom dat we gelukkiger worden met nog meer groei, spullen, vakanties en geld, maar we hebben geen ruimte meer om ervan te genieten. 

Ruimte in de breedste zin van het woord. De natuur waarin we kunnen genieten wordt steeds minder. Mensen noemen gras- en maisland natuur. Dit is veel te eenzijdig, insecten sterven uit door gebrek aan planten en bloemen. De bodem heeft steeds meer hulpmiddelen nodig voor meer gras en mais. Het moet zo efficiënt mogelijk voor de boer, maar de natuurlijke processen van de planeet worden genegeerd, want daarmee gaat het niet snel genoeg.

De fossiele brandstoffen worden uitgeput en bij de verwerking en verbranding ervan wordt de planeet verder vervuild. Alles om die heilige economie te blijven voeden en laten groeien.

De bijwerkingen zijn niet meer te missen. We laten een grote rotzooi achter voor de volgende generaties opdat wij nu meer groei en meer geld hebben. Wat doe je met dat geld wanneer je in de kist ligt? Niets.

Het wordt tijd dat we onze kortetermijnfocus, vooral gericht op winst in dit kwartaal, veranderen in een langetermijnfocus. Wat zijn de effecten van de beslissingen die ik vandaag neem voor de lange termijn? Wat merken de volgende generaties van mijn keuzes vandaag?

Bij familiebedrijven werd en wordt er als vanzelf gedacht aan de volgende generaties. Ook al was dit gericht op de volgende generatie in de familie, het had een positief effect op het hele bedrijf, de gemeenschap en de omgeving. Er wordt op een veel breder vlak gekeken naar hoe het bedrijf op de lange termijn kan overleven en waarde kan toevoegen.

Het Europees ondernemen is een werkwijze die kijkt naar alle stakeholders en wat de bijdrage is van een bedrijf aan de wereld. Bedrijven die werken volgens deze werkwijze kijken telkens weer naar het effect op de lange termijn. Ondernemers die werken op basis van de Rijnlandse principes, de basis voor Europees ondernemen, zijn de tijdrebellen. Zij werken aan hun bedrijf met het uitgangspunt dat het over zeven generaties nog steeds draait en een zinvolle bijdrage levert aan de maatschappij.

Verander visie

Bekijk dit gesprek met Pieter over de verander visie van korte termijn naar lange termijn:

Hoe word je een tijdrebel?

Het begin is eenvoudig. Stel jezelf telkens weer de vraag wat het effect is van een beslissing over 3 en over 30 jaar. Doe dit bewust bij iedere langetermijnbeslissing en houd het in je achterhoofd bij kortetermijnbeslissingen. Neem beslissingen die een positieve bijdrage hebben op de lange termijn, voor de volgende zeven generaties. Bijvoorbeeld een positieve bijdrage op het milieu (zie Groeien met deze missie).

Wanneer je je beslissingsproces wilt verbeteren is het goed om dit op te schrijven in je beslissingenboek bij iedere beslissing. Dit ga ik opnemen in de bijgewerkte versie van het beslissingenboek (download dit hulpmiddel voor jouw beslissingen).

Bestel het boek Impactbeslissingen voor tijdrebellen en lees meer over de masterclass Nieuw Europees Ondernemen, waar we ondernemers veranderen in tijdrebellen.

Meer informatie en aanmelden voor de masterclass Nieuws Europees Ondernemen doe je hier:

Door Erno Hannink

Erno is de businesscoach die ondernemers helpt om de lange termijn doelen sneller te realiseren. Ondernemers die het beter willen doen voor de planeet, maatschappij en zichzelf. Met zijn ondersteuning en tips helpt hij je dagelijkse doelen te kiezen zodat je de lange termijn doelen eindelijk gaat realiseren. Test zijn coaching een week lang gratis uit met deze code ERNOHANNINKWEEK op dit platform -> ga naar coach.me. Sluit je aan bij de community van ondernemers die iets bijzonders doen.