Wie neemt het bedrijf over wanneer jij er niet meer bent?

Een langetermijnbeslissing waar niet veel ondernemers mee bezig zijn is de overdracht van de visie van het bedrijf. De strategie om jouw visie voort te zetten wanneer jij niet meer betrokken bent.

Je hebt met jouw bedrijf een positieve impact op de planeet en de samenleving. Wat gebeurt er met die impact wanneer jij niet meer betrokken bent bij je bedrijf? Wil je dat het bedrijf deze visie doorzet wanneer je er niet meer bent?

Het eindige leven

Wanneer we te maken krijgen met een overlijden of ernstige ziekte in de omgeving dan sta je weer met de beide benen op de grond. Een moment waarop je weer even weet dat het leven eindig is. Daarna is het weer zo snel mogelijk over naar de waan van de dag en doorbouwen aan je visie.

Nadenken over de eindigheid van ons leven is niet iets waar we graag mee bezig zijn. In de westerse cultuur is het niet gebruikelijk om lang stil te staan bij de dood. Dat is een zorg voor morgen. Voorlopig leef ik nog en ga ik er vol voor. 

Zo verwacht ik zelf dat ik nog 30 jaar te gaan heb ongeveer. De gemiddelde leeftijd ligt rond de 80 jaar, dus ik heb nog even. Om tot een gemiddelde leeftijd te komen overlijden er ook veel mensen jonger dan 80, veel jonger soms. Je wilt er niet aan denken, maar het kan morgen voorbij zijn. Het liefste ga ik ervan uit dat ik nog 30 jaar te gaan heb. Dat betekent namelijk dat ik nog veel tijd heb om te bouwen aan mijn visie met het bedrijf.

In andere culturen is de dood een onderdeel van het leven. Er wordt dagelijks over de dood gesproken en gedacht en met de doden geleefd. In het stoïcisme komt dit ook regelmatig terug. De eindigheid van het leven zorgt ervoor dat je je bewuster bent van het nu. In het stoïcisme is leven in het nu een uitgangspunt. Zo kun je bij het slapengaan van je kinderen of partner bedenken dat ze er morgen niet meer zijn. Dat maakt je de volgende dag bewust en gelukkiger dat je vandaag een dag hebt om alles eruit te halen wat erin zit, want misschien is het morgen allemaal voorbij.

Dat de dood in onze Nederlandse cultuur zo weinig aandacht krijgt in onze dagelijkse leven zie je direct terug bij ondernemers. De mensen waarmee ik werk en heb gewerkt zijn vaak wel bezig met het pensioen. Ze werken op de achtergrond aan een plan waarmee ze genoeg reserveringen kunnen doen. Ze hebben een bepaald bedrag in hun hoofd en proberen dat te bereiken voor de ‘pensioenleeftijd’.  Maar ze zijn niet bezig met de voortgang van de visie en het bedrijf.

In het verleden was het duidelijk, in de meeste families nam één of meerdere kinderen het bedrijf over van de oprichter. Daardoor werkte je als oprichter automatisch aan de lange termijn voor je bedrijf. Het bedrijf moest goed worden overgedragen aan de kinderen.

Dat is nu anders, de meeste kinderen willen het bedrijf van de ouder(s) niet overnemen en kiezen liever een ander pad. Een logische optie is dan dat het bedrijf wordt overgenomen door een andere partij. Het geld dat vrijkomt met deze overname is dan het pensioen voor de oprichter.

Wat als dat niet goed genoeg is? Wat als jij oprichter een bedrijf wilt bouwen voor de lange termijn? Dat de positieve impact die je nu hebt graag wilt voortzetten wanneer jij er niet meer bent?

Overdracht organiseren

Dan is het slim om nu te werken aan de overdracht van de visie en je bedrijf. Welke maatregelen kun je nu nemen om de langetermijnvoortzetting van het bedrijf zo goed mogelijk te organiseren? 

Het is niet dat ik de antwoorden heb, en daarom onderzoek ik dit. Het is onderwerp dat van belang is voor ondernemers met een klein bedrijf. Zo had ik een gesprek met Quintus Willemsen die met Share Council oprichters helpt om aandelen uit te geven aan anderen, zoals de medewerkers in het bedrijf. Daarmee kun je ook de voortgang van het bedrijf organiseren.

De komende tijd ga ik me verdiepen in andere eigenaarsvormen, zoals steward ownership, waarbij het bedrijf wordt gerund door stewards. Een vorm waarin de stewards het bedrijf zo goed mogelijk achterlaten voor opvolgers. Je ziet het niet als je eigendom maar als iets wat je in beheer hebt en zo goed mogelijk moet overdragen. Zo heb ik een gesprek gepland met Gijsbert Koren, dé expert in steward ownership in Nederland. Zo zie je dat Sebastian Klein de overname van het bedrijf heeft vastgelegd. Het bedrijf kan niet verkocht worden om zo geld te creëren voor de eigenaar. Met Steward Ownership hebben zij de voortzetting van het bedrijf geregeld.

De overdracht van je bedrijf goed organiseren is een langetermijnbeslissing die aandacht van je vraagt als oprichter, zeker wanneer je wilt dat jouw visie door wordt gezet, ook wanneer jij er niet meer bent. Ik maak er ruimte voor, jij ook?

Door Erno Hannink

Erno is de businesscoach die ondernemers helpt om de lange termijn doelen sneller te realiseren. Ondernemers die het beter willen doen voor de planeet, maatschappij en zichzelf. Met zijn ondersteuning en tips helpt hij je dagelijkse doelen te kiezen zodat je de lange termijn doelen eindelijk gaat realiseren. Test zijn coaching een week lang gratis uit met deze code ERNOHANNINKWEEK op dit platform -> ga naar coach.me. Sluit je aan bij de community van ondernemers die iets bijzonders doen.