Wie is de baas?

wie-is-de-baas
wie-is-de-baas

In mijn jeugd hebben we altijd een hond in huis gehad. Bij M. thuis hebben ze ook meerdere honden gehad. Allebei vinden we honden mooie dieren en toch hebben we al jaren geen hond.

Wanneer ik mensen zie wandelen met een hond in onze bebouwde omgeving, denk ik regelmatig: de hond bepaalt wat jij als eigenaar doet. De hond bepaalt wanneer je gaat wandelen, waar je stopt en dat je met een zakje de drol opruimt. De hond is de leider in jullie relatie.

Een hond heeft een leider nodig die voor duidelijkheid zorgt. Daarnaast heeft een hond veel ruimte nodig om te rennen, lopen en spelen.

Bij ondernemers zie ik een parallel: wie is de baas in het bedrijf, de ondernemer of de klanten?

Wie bepaalt wanneer jij werkt? 
Wie bepaalt hoeveel jij verdient?
Wie bepaalt welk product je ontwikkelt?

Bepaalt jouw klant dit of bepaal jij het?

Leider zijn

Twee belangrijke redenen om te ondernemen waren voor mij:

  • Vrijheid, zodat ik het opgroeien van mijn kinderen kon meemaken.
  • Het oogsten van de opbrengsten van al het werk dat ik zaai.

Over het eerste ben ik tot nu toe tevreden. Ik heb veel van mijn kinderen gezien en meegemaakt. Nog steeds vind ik het fijn om ruimte te maken om even samen te zitten wanneer mijn dochter thuiskomt van school of haar stage. Mijn zoon woont sinds kort op kamers.

Vrijheid betekent nu vooral dat ik samen met de klant bepaal wanneer we de volgende afspraak hebben. Op basis van blokken in mijn agenda help ik de klant om te kiezen wat het beste past voor ons beiden.

In mijn agenda zijn een aantal zaken geblokkeerd voor het komende jaar, zoals:

  • Twee halve marathons, buiten NL.
  • Twee denkweken, helemaal alleen.
  • Drie 4B-evenementen om ondernemers samen te brengen.

Ze staan al vast in mijn agenda. Tijdens deze blokken kan ik dus geen afspraken met klanten plannen.

De meeste weekenden zijn geblokkeerd zodat ik voetbalwedstrijden kan fluiten of kan gaan hardlopen. Daarnaast werk ik aan een moestuin.

Twee avonden per week zijn geblokkeerd voor de looptraining. Af en toe is er een avond geblokkeerd om een wedstrijd te fluiten of een cursus te volgen.

Het creatieve werk dat ik doe is ook geblokkeerd in de agenda. In mijn agenda heb ik de gehele maandag en vrijdag zoveel mogelijk geblokkeerd voor werk rondom podcastopnames en een wekelijkse video.

Het vroege deel van de ochtend is geblokkeerd voor lezen en schrijven, meestal tussen 5.00 en 9.00u. Dit betekent dat ik ‘s avonds op tijd in bed lig en weinig afspraken heb in de avond.

Al deze blokkeringen betekenen dat ik afspraken met klanten en contacten stuur richting de dinsdag, woensdag of donderdag, tussen 9.00 en 16.00u.

Het is mijn bedrijf. Ik bepaal in mijn bedrijf wat ik wanneer doe. Wanneer er meer aanvragen op mij afkomen dan ik in die tijd aankan, zeg ik vaker nee.

Wie is in jouw bedrijf de baas?

Door Erno Hannink

Erno is de businesscoach die ondernemers helpt om de lange termijn doelen sneller te realiseren. Ondernemers die het beter willen doen voor de planeet, maatschappij en zichzelf. Met zijn ondersteuning en tips helpt hij je dagelijkse doelen te kiezen zodat je de lange termijn doelen eindelijk gaat realiseren. Test zijn coaching een week lang gratis uit met deze code ERNOHANNINKWEEK op dit platform -> ga naar coach.me. Sluit je aan bij de community van ondernemers die iets bijzonders doen.