Welk ene product kies jij?

een product kiezen

Wat als je maar één product of dienst hebt om te verkopen?
Maakt dat verkopen eenvoudiger of juist lastiger?

Noot: hierna praat ik alleen over product, voor jou betekent dit mogelijk één dienst.

Als je één product hebt kun je al jouw tijd besteden aan de kwaliteit van dit product en de levering. Je bent in staat om het hele proces in je bedrijf te optimaliseren rondom dit product.

Al jouw aandacht zit op dit ene product.

Het product moet dus goed zijn. De ervaring van de klant met het product moet uitstekend zijn. Je hebt tenslotte alleen dit ene product. Wanneer het niet goed is verkoop je het niet of minder.

Je zoekt naar klanten die dit ene product nodig hebben.

Je luistert naar de klant en laat zien hoe jouw product kan helpen bij haar probleem (of niet). Wanneer jouw product niet de beste oplossing is voor de klant dan zoek je een alternatief. Niet van jou, want je hebt maar één product. Je zoekt een alternatief in de markt en verwijst ze door.

Jouw hele bedrijf draait om dit ene product. Het proces wordt continu aangescherpt om het product nog beter te maken.

Jouw website en communicatie gaat alleen over de mensen die jij helpt met dit ene product.

Nieuwe medewerkers maak je wegwijs in jullie ene product, het proces dat daarbij hoort en de cultuur van de beste ervaring. Is dat eenvoudiger voor de nieuwe medewerker? Is dat eenvoudiger voor de mensen die deze nieuwe medewerker inwerken?

Wordt het eenvoudiger voor jou om te kiezen waarin je investeert wanneer je maar één product hebt?

Alle investeringen die je doet gaan naar de verbetering van het proces en jullie ene product.

Je denkt misschien, dat kan niet. We hebben 20 producten en we kunnen niet terug naar één.

Enkele voorbeelden:

  • Jason Fried en DHH kozen er voor om alle aandacht, tijd en geld te stoppen in Basecamp. Alle andere producten zijn verkocht of gestopt. Ze hebben meer dan 100.000 klanten. Lees er over in hun boeken zoals It doesn’t have to be crazy at work
  • Het restaurant Orangerie De Pol in Doetinchem heeft geen menukaart. Je kunt kiezen uit een 4, 5 of 6 gangen menu en iedereen krijgt die avond hetzelfde menu. Het eten is super en ze zijn dan ook weken van te voren vol.
  • Moneybird heeft maar één product. In het interview met Edwin Vlieg spraken we over een succesvol product dat op een bepaald moment ook werd ontwikkeld. Ze besloten de aandacht niet te verdelen en verkochten het product.
  • Sinds ik mij volledig concentreer op business coaching is het een stuk eenvoudiger om meer aandacht te geven aan de klant.

Welk product kies jij?

Welk product zou jij willen kiezen wanneer je maar één product echt goed kunt maken en leveren?

Laat het hieronder horen. Ik ben benieuwd naar jouw keuze.

Door Erno Hannink

Erno is de businesscoach die ondernemers helpt om de lange termijn doelen sneller te realiseren. Ondernemers die het beter willen doen voor de planeet, maatschappij en zichzelf. Met zijn ondersteuning en tips helpt hij je dagelijkse doelen te kiezen zodat je de lange termijn doelen eindelijk gaat realiseren. Test zijn coaching een week lang gratis uit met deze code ERNOHANNINKWEEK op dit platform -> ga naar coach.me. Sluit je aan bij de community van ondernemers die iets bijzonders doen.