Weer in je ritme komen en werken aan je missie – Erno Hannink

Geen gast in deze aflevering maar een verhaal van mij.

Het woord duurzaamheid wordt ondertussen door iedereen misbruikt om ervoor te zorgen dat mensen meer kopen en daarmee meer bijdragen aan de vervuiling en uitbuiting van met name het zuidelijk halfrond. Dit is de achtergrond van mijn verhaal.

Waarom zou je bijvoorbeeld zelf besluiten om een toeslag te betalen van een paar euro om bomen te laten planten ter compensatie van de uitstoot tijdens een vliegreis? Het is alsof jij persoonlijk verantwoordelijk bent voor die uitstoot. Waarom is het niet normaal dat de vliegmaatschappij ervoor zorgt dat het de norm is, en het betaald wordt vanuit de winst die ze maken? Het is om ervoor te zorgen dat ik mijn persoonlijke schuldgevoel kan afkopen (een aflaat) waardoor ik met een gerust gevoel even veel of zelfs meer kan vliegen.

Voor een klein bedrijf is het belangrijk dat je onderzoekt hoe iedere stap in de keten functioneert. Hoe het zit met alle toeleveranciers, worden de medewerkers goed behandeld en krijgen ze een eerlijk loon bijvoorbeeld? Wanneer de onderdelen van ver komen is dat lastig maar het ontslaat je niet van je verantwoordelijkheden.

Het is jouw verantwoordelijkheid om je hierin te verdiepen. Daarom is het goed dat je focus hebt op een enkele markt en product, een niche. Dit maakt je een expert en zo weet je precies wat er gebeurt in jouw keten en wat jullie daar anders in doen.

In je eentje is dit een zware strijd. Zeker wanneer er een product tegenover staat dat gemaakt wordt door bedrijven waar het alleen maar gaat om efficiëntie en winstmaximalisatie. Maar jij hebt een voorsprong.

Voor de Anglo-Amerikaanse bedrijven gaat het om de grote getallen, kassa is massa, en dat betekent standaardisatie. Jij hebt een team waarmee je producten maakt die bijzonder geschikt zijn voor een bepaalde niche. Hierdoor weet je alles van de klant en past je product precies bij het probleem van de klant.

De mensen in je team zijn professionals en weten hierdoor klanten bij te houden in hun ontwikkeling. Ze doen verbeteringen en innovaties waardoor ze de beste oplossing blijven voor de klant. Dat geeft je de gelegenheid om je product voor een hogere prijs te verkopen.  Hierdoor heb je de ruimte om ecologisch en sociaal rechtvaardig te werken.

Als de grondstoffen worden verworven of de onderdelen worden gemaakt onder omstandigheden waarin jij zelf niet zou willen werken, dan weet je genoeg. Dat past niet en hier wil je wat veranderen. Luister naar wat ik hierover zeg in deze aflevering.

Laten we beginnen…

Eerdere afleveringen die ik noemde:

Door Erno Hannink

Erno is de businesscoach die ondernemers helpt om de lange termijn doelen sneller te realiseren. Ondernemers die het beter willen doen voor de planeet, maatschappij en zichzelf. Met zijn ondersteuning en tips helpt hij je dagelijkse doelen te kiezen zodat je de lange termijn doelen eindelijk gaat realiseren. Test zijn coaching een week lang gratis uit met deze code ERNOHANNINKWEEK op dit platform -> ga naar coach.me. Sluit je aan bij de community van ondernemers die iets bijzonders doen.