Een week alleen om te denken – Think Week

Een week alleen om te denken
Een week alleen om te denken

Een week alleen om te denken. Zonder anderen om mij heen.
Een week alleen om te denken, lezen, schrijven en verwerken, en niets anders te doen.

De gedachten op een rij zetten en nieuwe richtingen en ontwikkelingen daaruit destilleren.

Het idee heb ik van Bill Gates. Hij heeft ieder jaar twee denkweken waarin hij van vrijdag tot vrijdag alleen is een klein huisje aan een meer. Tijdens zo’n denkweek doet hij niets anders dan allerlei papers doorlezen, de informatie verwerken en de ideeën beoordelen.

Daarnaast stuurt hij veel e-mails met feedback op de papers en stuurt hij adviezen aan mensen om bepaalde papers te lezen.

Gates heeft deze denkweken al sinds de jaren 80. Tijdens zo’n week leest hij ongeveer 100 papers en voorziet hij ze allemaal van reacties en notities.

Op dit moment heb ik (nog) geen papers die ik zou willen lezen, maar wel boeken. Veel boeken. Nu lees ik gemiddeld een boek per twee weken, maar er liggen er nog veel op de grond in mijn kantoor. Deze boeken wil ik graag lezen.

Het belangrijkste wat ik in zo’n denkweek wil doen is het lezen van deze boeken. Daarnaast wil ik notities maken van wat ik heb gelezen en geleerd en mijn gedachten erover uitschrijven. Het enige andere dat ik wil doen in die week is wandelen en hardlopen.

Voor het lezen van boeken maak ik in ieder geval ’s ochtends en vaak ook ’s middags ruimte. De boeken die ik op dit moment vooral lees gaan over het nemen van beslissingen. Hoe kun je betere beslissingen nemen als ondernemer? Hoe neem je beslissingen waardoor je met je bedrijf de volgende stap zet?

Wanneer plan ik de eerste denkweek?

De denkweek staat al even als wens op mijn lijstje om in te plannen. Het is nog steeds niet gebeurd.

Waarom is het nog steeds niet gebeurd? Het is spannend, want wat als ik:

  • Na de eerste dag geen zin meer heb om te lezen?
  • Veel minder lees dan ik verwacht en gehoopt had?
  • Het heel saai blijk te vinden?

De wens is om ieder halfjaar een denkweek in te plannen, maar leg ik mezelf daarmee niet meteen weer extra druk op?

De oplossing is dat ik het gewoon ga doen en mijn eerste denkweek vastleg in mijn agenda. De tweede stap is een huisje huren en betalen zodat ik er niet makkelijk meer onderuit kan.

Een week zonder afleiding. Geen TV, geen streaming video, geen social media, geen e-mails. Alleen maar boeken lezen en schrijven. Het is geen vakantie, maar wel een moment van rust en ruimte om te denken. De denkweek.

Het onderwerp waar ik het meest over wil lezen en ontdekken is het beter nemen van beslissingen, en dan vooral toegespitst op ondernemers.

Verder heb ik vooral interesse in boeken over een gezonde levensstijl, een gezond leven. Voeding en vasten.

Wil je meer leren over de denkweek?

  • Een journalist bezocht Gates in zijn huisje tijdens een denkweek, hier een kort verslag: https://www.wsj.com/articles/SB111196625830690477.
  • Er is een documentairereeks op Netflix die de drie onderwerpen laat zien die Gates nu bezighouden: Inside Bill’s Brain, https://www.netflix.com/nl/title/80184771. In een van de drie afleveringen zie je hem ook in zijn huisje tijdens een denkweek (ik weet niet meer welke aflevering, maar alle drie de afleveringen vond ik interessant).

Door Erno Hannink

Erno is de businesscoach die ondernemers helpt om de lange termijn doelen sneller te realiseren. Ondernemers die het beter willen doen voor de planeet, maatschappij en zichzelf. Met zijn ondersteuning en tips helpt hij je dagelijkse doelen te kiezen zodat je de lange termijn doelen eindelijk gaat realiseren. Test zijn coaching een week lang gratis uit met deze code ERNOHANNINKWEEK op dit platform -> ga naar coach.me. Sluit je aan bij de community van ondernemers die iets bijzonders doen.