Wat is een TAG

hashtag tag

Een tag is een soort sleutelwoord. Het zijn woorden waarmee de bezoekers en de zoekmachines sneller in sites kunnen zoeken. Dus je geeft een artikel, update, foto of video tags mee voor gebruiksvriendelijkheid. Zo heeft dit artikel 3 tags, “tag“,  “sleutelwoord” en “hashtag“.

hashtag tag

Als ik deze tags zichtbaar op het blog of in het artikel plaats, dan kan ik snel de andere artikelen op het blog vinden met dezelfde tag. Handig als je op zoek bent naar meer informatie over een bepaald onderwerp.

Naast blogs zie je dat platformen als LinkedIn, Facebook, Instagram en Twitter heel bewust gebruik maken van tags. Als gebruiker van Instagram kan ik bijvoorbeeld eenvoudig foto’s vinden met #wolken of #ultramarathon. In LinkedIn kan ik artikelen volgen over #leadership. In Twitter zoek je bijvoorbeeld op Tweets met #FollowFriday, tips om Twitteraars te volgen.

In de sociale netwerken wordt de Tag gemarkeerd door het ‘#’-teken. (hashtag)

tags in blog uitlegWikipedia:

“Een tag (Nederlands: label of etiket) is een (relevant) sleutelwoord of term geassocieerd met, toegewezen aan of opgenomen in een digitaal bestand (zoals afbeeldingen, video, audio). De tag geeft aanvullende informatie over het bestand waaraan het is gekoppeld en maakt zodoende sleutelwoordgebaseerde classificatie en indexering mogelijk.”

Verder maken Tags het voor zoekmachines eenvoudiger. Tags lijken op keywords of steekwoorden. Zoekmachines kunnen hierdoor eenvoudiger artikelen vinden met de juiste tags/keywords.

Zo kun je ook een Tag Cloud, een ‘wolk’ van sleutelwoorden maken (zie de afbeelding rechts). Dan zie je snel wat ongeveer de onderwerpen op het blog zijn. Waar wordt veel over geschreven. Welke onderwerpen komen vaak voor.

Als je in het lijstje van sleutelwoorden hier rechts naast klikt op ‘plezier‘ dan krijg je een overzicht van alle artikelen met de TAG ‘plezier’. Zie afbeelding, hiernaast.

Meer over tags op Facebook, Foto’s taggen op je Facebook pagina door fans – 5 stappen.

Heb je nog vragen of opmerkingen, of vind je dat dit artikel duidelijker kan laat het me dan weten via de reacties.

 

Foto credit, Jon Tyson op Unsplash

Door Erno Hannink

Erno is de businesscoach die ondernemers helpt om de lange termijn doelen sneller te realiseren. Ondernemers die het beter willen doen voor de planeet, maatschappij en zichzelf. Met zijn ondersteuning en tips helpt hij je dagelijkse doelen te kiezen zodat je de lange termijn doelen eindelijk gaat realiseren. Test zijn coaching een week lang gratis uit met deze code ERNOHANNINKWEEK op dit platform -> ga naar coach.me. Sluit je aan bij de community van ondernemers die iets bijzonders doen.

6 reacties

 1. Beste Erno,

  Interessant artikel, maar kun je mij vertellen wat precies de voordelen van de tags zijn? Heeft het een positieve invloed op de vindbaarheid in de zoekmachines?

  Groet,

  Hans Winter

 2. @Hans
  Ja, het heeft een positieve invloed op de vindbaarheid in de zoekmachines. Door tags kan ik als bezoeker, maar dus ook de zoekmachine, sneller vergelijkbare artikelen vinden. Dat betekent dus dat je site makkelijker doorzoekbaar is.
  Dat draagt dus bij aan de vindbaarheid.

 3. Hoe kan je zien of een weergave in de zoekresultaten getagt is (gemanipuleerde zoekresultaat- ingegeven) of dat dit door internet zelf weergegeven wordt?

 4. Kan je een goed voorbeeld geven, hoe je tags maakt en wat je erin zet. Dit staat nergens goed uitgelegd.

  Zijn het de woorden die in je tekst voorkomen, die je een beschrijving kan geven

Reacties zijn gesloten.