Wanneer begin ik het te leren?

Zondagochtend had ik mijn acties voor oktober en het laatste kwartaal op papier gezet. Daarbij had ik een overzicht gemaakt van de omzetcijfers tot nu toe.

De omzet verliep niet helemaal volgens mijn plan, of beter gezegd helemaal niet. Dat maakte dat ik maandagochtend met wat frisse tegenzin de trein nam naar Amsterdam.

De 4e ontmoeting van onze mastermind stond op de agenda om 13.00u. Dit keer had ik zelfs een vraag aan de mastermind leden. Ik had ook een plan om de omzet nu echt aan te pakken.

Het werd een week met een achtbaan van emoties.

wanneer leren reflecteren

Het begon die zondag al. Samen met mijn zoon ging ik op weg naar Dortmund. De tweede keer bij een wedstrijd van BVB, mijn zoon is supporter voor Borussia. Een leuk uitje op deze stralende zondagmiddag.

Nadat we in de file langzaam richting een parkeerplek schuivelen, lopen we richting het stadion. Een uur voor de wedstrijd staan we op een plekje in het vak. Dan ongeveer 5 minuten voor de wedstrijd begint, zingen ongeveer 80.000 mensen “You will never walk alone”.

Tranen liepen over mijn wangen. De indruk van al die mensen samen dat raakte me.

Die maandagmiddag liepen de tranen opnieuw over mijn wangen. Maar dit keer uit angst en gevoel van waardeloos zijn. Tijdens de mastermind word ik geconfronteerd met mijn leerproces.

Het was tijd om geraakt te worden.

Van nature ben ik optimistisch en ik zie altijd een uitweg.
Ik denk graag in grootse doelen en in groot bereik.
Zo heb ik vorig jaar opgeschreven dat 100.000 coaches wil helpen om te doen wat ze hebben te doen. Dit door ze te helpen bij online zichtbaar zijn waardoor ze meer mensen kunnen helpen.

Nu anders

Om intensief met een verbetering van mijn omzet aan de slag te gaan focus ik mij op nog maar één product, de Verdubbelaars Academie.

De manier voor mij om te doen wat ik het liefste doe, schrijven en daarmee mensen vooruit helpen. Schrijven van artikelen. Schrijven van antwoorden op de vragen van de deelnemers in de academie.

Dit is niet iets geheel nieuws, maar tegelijk heb ik het in deze vorm nog niet verkocht. De afgelopen weken heb ik de voorbereidingen getroffen. De communicatie aangepast en op de website de focus in beeld gebracht.

De Online Coaching is een online platform waar ik artikelen en uitleg publiceer, waar ik mensen verder help met vragen.

De verbetering is dat ik nu alle thuisstudies heb toegevoegd. Dit zorgt er voor dat ik niet meer iedere maand een nieuwe training aan mijn lijst promoot. Alles zit in de online coaching.

Het enige wat ik moet doen, is klanten werven voor de online coaching.

De verbetering van de omzet komt dus opnieuw uit een groots doel: 100 leden voor het einde van het jaar.

Wat is er anders?

Wat ga ik veranderen? Waarom lukt het nu wel? Hoe kom ik nu met 400 mensen in contact waarvan zich 100 mensen aanmelden voor de online coaching?

Meer contact met mensen, bellen van relaties. Contact houden. Vragen stellen naar wat ze nodig hebben. Vragen naar referenties.
Overal aandacht voor alleen maar de online coaching, in de artikelen, in de e-mails naar de abonnees, in de podcast, op de site.
Webinars organiseren en het daar verkopen door een vette bonus aan te bieden.

Maar het belangrijkste is dat ik dit doorzet en onderweg leer van wat goed gaat en wat ik kan verbeteren.

Want wat ik tot nu toe deed werkte niet.
Telkens iets anders proberen wanneer het niet werkte.

Verkoop ik niet genoeg uit een webinar? Dan verbeter ik de online verkooptrechter met de Yes Engines methode met een lancering en meerdere e-mails. Helpt dat niet? Dan denk ik over adverteren. Werkt dat niet? Dan probeer ik het volgende.

De mensen die ik vertel over mijn nieuwe plannen geloven het niet meer. Telkens een groots doel met een nieuw product met hoge aantallen. Dit keer ga ik het zo verkopen. De volgende keer zo.

Leren

Het is tijd om stil staan bij wat er gebeurd en echt te leren.

Fouten maken is goed. Die maak ik genoeg, dat is het leven. Ontdekken en fouten maken.
Maar fouten maken zonder een ankerpunt is zinloos. Fouten maken zonder dat ik er echt van leer is dom.

Het wordt tijd dat ik echt leer van de dingen die niet goed gaan.
Open staan voor de fouten en de gevoelens die daar bij horen.

Ik begin door het klein te houden. Geen grote lancering. Kleine groepjes en testen wat er wel werkt en wat niet.

Een deel van de lijst uitgenodigd. Niet veel extra aandacht, 1 email aan de lijst en een beetje promotie op Twitter en Facebook. Er waren 20 aanmeldingen en 9 mensen waren live aanwezig.

Het eerste webinar om de online coaching onder de aandacht te brengen.
Aan het einde van het webinar vertel ik over de online coaching met de bedoeling direct te verkopen. Door onder andere een bonus toe te voegen die je niet kunt laten liggen.
Een aanbod dat alleen geldig was tijdens het webinar.

En wat gebeurde er?
Niets.
Niemand melde zich aan.

Heb ik geleerd?
Zeker, de inhoud was voor de deelnemers waardevol. Dat was te zien aan de reacties.
Aan de hand van een aantal korte vragen kreeg ik een beeld van de deelnemers. Het verkopen van ging nog te veel op basis van inhoud en te weinig op wat het oplevert.

Wat werkt wel

Via LinkedIn had ik een telefonische afspraak met een coach die mij had uitgenodigd om te verbinden. In dat korte gesprek verkocht ik vrijdagmiddag het eerste lidmaatschap voor de Academie.

Deze methode werkt dus wel. In ieder geval deze keer. Nu testen of ik dit kan herhalen.

Geen focus op wat er allemaal in zat, maar alleen aandacht voor hoe ik haar kon helpen. Vooral laten zien welke onderdelen in de Academie haar wel konden helpen en de rest achterwege laten.

Zaterdagmiddag had ik hetzelfde webinar als afgelopen dinsdag. Alleen had ik nu één ding gewijzigd. Ik heb alle dia’s over de Academie verwijderd. Het doel was niet langer de Academie in het webinar verkopen, maar een 1-op-1 gesprek met zoveel mogelijk deelnemers.

Eén persoon melde zich direct aan na het webinar. De eerste stap gezet.
De conversie kan natuurlijk nog veel beter en dat is de stap voor het volgende webinar.

Follow up is belangrijk

In het interview met Andreea Ayers – Suitcase Entrepreneur podcast – door Nathalie Sisson werd ik er nog eens aan herinnerd. Opvolgen is de belangrijkste wat je hebt te doen, zei Andreea aan het einde van het interview.

Geen reactie op jouw email betekent niet automatisch een nee. Het is pas Nee, wanneer ze dat ook werkelijk zeggen. Stuur dus nog een email naar je potentiële klant, lead, leverancier, journalist.

Een kleine stap buiten mijn comfort zone
Ik stuur dus vandaag nog een email naar de mensen die zich hadden aangemeld voor het webinar. Doel van de email – meer 1-op-1 gesprekken.

Iedere dag ten minste één gesprek met iemand. Iedere dag, dus 31 gesprekken minimaal.
Een klein doel om mee te beginnen, één gesprek vandaag.

Herken je dit soort momenten bij jezelf?

Voordat je iets nieuws begint, neem een moment rust en voel wat je geleerd hebt. Wat ging er mis en waar kun je een kleine verbetering aan brengen.

Door Erno Hannink

Erno is de businesscoach die ondernemers helpt om de lange termijn doelen sneller te realiseren. Ondernemers die het beter willen doen voor de planeet, maatschappij en zichzelf. Met zijn ondersteuning en tips helpt hij je dagelijkse doelen te kiezen zodat je de lange termijn doelen eindelijk gaat realiseren. Test zijn coaching een week lang gratis uit met deze code ERNOHANNINKWEEK op dit platform -> ga naar coach.me. Sluit je aan bij de community van ondernemers die iets bijzonders doen.

1 reactie

  1. Lieve Erno,
    In het proces: geleerd, leren, tranen, verbeteren ontbreekt 1 fase. De fase van de verinnerlijking.
    Mag ik je uitnodigen om naar het verinnerlijkingsproces te kijken?
    Ik geef je graag terug, wat jij mij zo ruimhartig hebt geschonken.
    Hartelijke groet,
    Ellen van Buiten
    o6-20963889

Reacties zijn gesloten.