Waarom streaks en challenges werken

In mijn presentatie over het nemen van betere beslissingen heb ik het onder andere over gewoontes, de snelle onbewuste beslissingen. Gewoontes helpen je om dichter bij je doel te komen. Gewoontes helpen je om minder energie te verspillen aan lange denkprocessen, fysiek minder energie te verbruiken in je brein.

Het voordeel is dat gewoontes ontwikkelen ons van nature heel goed afgaat, omdat je lichaam graag energie bespaart. Door gewoontes te ontwikkelen is je lichaam minder energie kwijt aan het brein.

Het nadeel is dat je zowel goede als slechte gewoontes ontwikkelt. De consumptiemaatschappij laat zien dat bedrijven heel slim omgaan met het ontwikkelen van deze gewoontes. Het zijn alleen niet de beste gewoontes voor je. De gewoonte om de tijdlijnen van Facebook, Instagram en Twitter telkens weer te bekijken helpt bijna nooit om dichter bij je doel te komen. De gewoonte om zout, suiker en vet te eten helpt niet om fit te blijven.

Het lastige is dat de gewoontes die je echt helpen niet de makkelijkste gewoontes zijn. Het kost je extra moeite om zo’n gewoonte te ontwikkelen.

“Do what is easy and your life will be hard. Do what is hard and your life will become easy.”

— Les Brown

Enkele voorbeelden:

 • Eén keer sporten is voor mij eenvoudig, dagelijks voldoende bewegen is lastig. Iedere dag weer tijd vrijmaken om te bewegen vraagt veel van mijn wilskracht.
 • Eén keer iemand bellen is eenvoudig voor mij, dagelijks consistent contact houden met mensen uit mijn netwerk vind ik lastig.
 • Eén keer een factuur op tijd betalen is eenvoudig, telkens weer iedere factuur (meestal dezelfde dag) betalen vond ik lastig.
 • Eén keer promotie maken voor een product van mij is goed te doen, maar gestructureerd mijn producten onder de aandacht brengen is superlastig.
 • Een keer niet snoepen… nee, wacht, dat vind ik altijd lastig.

Gewoontes ontwikkelen die je doel ondersteunen is lastig. Als het niet zo was dan deed je het al als vanzelf.

Er zijn veel heel goede boeken over gewoontes geschreven, enkele die mijn voorkeur hebben:

De kern die in deze boeken telkens weer terugkomt is: wilskracht gaat je niet redden. Je hebt een beperkte voorraad wilskracht iedere dag. Gewoon zeggen: ‘Ik ga dit doen’ en te vertrouwen op je wilskracht is een recept om te falen.

Wat werkt wel? De volgende stappen die je helpen om gewoontes te ontwikkelen komen uit de genoemde boeken:

 • Maak de stapjes zo klein mogelijk – 1 pushup
 • Verander de signalen – zet alle meldingen uit op je telefoon. Leg ’s avonds voor je naar bed gaat de spullen klaar op je bureau waar je de volgende dag als eerste mee wilt werken.
 • Verhoog de weerstand – haal geen ongezond eten in huis wanneer je gezonder wilt eten. Leg de telefoon in een andere kamer tijdens je focusblok.
 • Verander de omgeving – neem afscheid van een klant die bizar veel aandacht vraagt. Word lid van een loopclub.
 • Gebruik een duwer (coach) – neem iemand in de arm die je telkens een duwtje geeft wanneer je dreigt af te wijken van je goede gewoontes.

Streaks en uitdagingen

In een groep met anderen aan je gewoonte werken helpt ook. Een groep waarin je samen een uitdaging (challenge) aangaat.

Zo ging ik begin november de duivelse uitdaging aan. Tot en met 31 december 2020 verschillende afstanden (hard)lopen. De langste uit deze 26 afstanden ging ik niet doen, daar was het nog iets te vroeg voor in mijn trainingsopbouw.

Duivelse uitdaging 2020

Buiten deze drie afstanden had ik me voorgenomen om alle andere afstanden te lopen en de uitdaging te halen. De regel is dat je maar één afstand per dag mag afvinken. Hierdoor zat ik bijna dagelijks in de gezamenlijke Google sheet om mijn gelopen afstand in te vullen. Dit zorgde ervoor dat ik de anderen zag en gemotiveerd bleef om door te zetten.

Zo gebruik ik ook coach.me om op verschillende doelen dagelijks een vinkje te kunnen zetten. Het werkt heel verslavend om te proberen niet je streak te verbreken. Een streak is dat je iedere dag je doel afvinkt omdat je het gehaald hebt. Een dag niet je doel gehaald? Dan begint je streak weer van voor af aan.

Tony Stubblebine (luister naar zijn verhaal) ontwikkelde na een paar iteraties coach.me. Een app (desktop, iOS en Android) waarin je zelf je doelen kunt invullen en dagelijks een vinkje kunt zetten wanneer je je doel hebt bereikt. Door je met andere mensen in de app te verbinden rondom datzelfde doel word je gemotiveerd om iedere dag dat vinkje te zetten en daarvoor je actie te doen.

Zo zien mijn doelen er uit in coach.me:

Coach.me – doelen Erno

Hieronder staan een paar voorbeelden van andere doelen en streaks om je een beeld te geven van de gewoontes die mensen zich eigen maken. Het kan van alles zijn, als het maar past bij het doel dat je wilt bereiken.

Streaks voorbeeld 1
Streaks voorbeeld 2

Streaks en uitdagingen doen een aantal dingen met je:

 • je verandert de omgeving; de mensen om je heen hebben hetzelfde doel.
 • Je verandert de signalen; een app als coach.me geeft je signalen dat je nog een actie open hebt staan.
 • Wanneer de streak of uitdaging goed is opgezet dan werk je in het begin aan kleine stapjes.
 • In coach.me kun je ook een coach inschakelen die je als duwer vooruit helpt en aanwijzingen geeft om de doelen haalbaar in te zetten, en die de expertise heeft om je tips te geven zodat je telkens een stapje zet.

Wil je aan de slag met het vaststellen en uitvoeren van de prioriteit van jouw dag?

Dat kan met coach.me. Met plezier ben ik jouw coach en duwer op dit platform.

Standaard kun je drie dagen gratis met een coach starten om te ontdekken of het voor je werkt.

De mensen die met mij werken in coach.me zijn zeer enthousiast over de resultaten en ontwikkeling. Sluit je aan en bepaal je belangrijkste doel en werk er iedere dag aan totdat het een gewoontes is en als vanzelf gaat.

Start hier met het vastleggen van de prioriteit voor jouw dag, iedere dag weer. Zodat je werkt aan de dingen die echt belangrijk zijn voor jou en je bedrijf.

Door Erno Hannink

Erno is de businesscoach die ondernemers helpt om de lange termijn doelen sneller te realiseren. Ondernemers die het beter willen doen voor de planeet, maatschappij en zichzelf. Met zijn ondersteuning en tips helpt hij je dagelijkse doelen te kiezen zodat je de lange termijn doelen eindelijk gaat realiseren. Test zijn coaching een week lang gratis uit met deze code ERNOHANNINKWEEK op dit platform -> ga naar coach.me. Sluit je aan bij de community van ondernemers die iets bijzonders doen.