In de coaching met betrekking tot het kiezen van de prioriteit van jouw dag leerde ik over de worstelingen van ondernemers. Ze kiezen een prioriteit en stapelen daar allerlei werk bovenop.
In deze samenwerking met ondernemers werken we aan het kiezen van drie doelen voor de dag, week en maand. Ik leer ze om iedere dag weer bewust de doelen te kiezen die ze die dag gaan afronden. Iedere dag moeten ze zelf kiezen in plaats van dat anderen hun prioriteiten kiezen, bijvoorbeeld via hun inbox of Whatsapp.
Deze ondernemers geloven in het idee van focus en kiezen graag drie projecten die al veel te lang zijn blijven liggen. Drie doelen voor de toekomst van het bedrijf. Het maakt ze blij, maar dan is er ook nog al het andere werk. De opdrachten en projecten van de klanten op dit moment. Die dingen moeten ook gebeuren.
Ze kiezen bewust voor de drie belangrijkste doelen en stapelen daarna de prioriteiten van de klanten daarbovenop.
Drie doelen, enkele gewoontes en de rest
Met een van de ondernemers werk ik sinds de zomer met de dagelijkse coaching via coach.me. De eerste weken hielp ik haar vooral om te kiezen voor de drie doelen en meer niet. Ze kiest de drie doelen nu heel bewust. Het zijn vooral doelen en enkele gewoontes voor haar mentale gezondheid.
Ze is superblij met het werk dat we samen doen en het heeft enorm veel veranderd in haar leven dit afgelopen jaar.
De afgelopen weken voelde ik, ondanks de focus die er was op de drie doelen, dat ze daarnaast heel hard aan het werk was en lange dagen maakte. Haar moeder was ziek geweest en ze voelde de druk om al het achterstallige werk in te halen. Ze had moeite om haar beloftes waar te maken en tegelijkertijd de nieuwe projecten op te starten.
Gisteren had ik een gesprek met haar om dit gevoel te benoemen, om te ontdekken of het klopt en wat er gebeurt bij haar. Ze vertelde over opdrachten waar ze te snel ja op had gezegd en klanten die niet meewerkten om de afgesproken deadlines te halen. Doordat deadlines niet worden gehaald lopen er meer projecten tegelijk dan gepland.
Het afgelopen jaar heeft ze een goed jaar gehad voor haar bedrijf met een mooie groei. Voor de omzet hoefde ze niet nog harder te werken en meer opdrachten aan te nemen. Ze heeft contracten met een aantal vaste klanten die doorlopen in het nieuwe jaar. Ze vraagt meer voor het werk dat ze doet. De basis is goed. Tijd om de volgende stap te zetten.
Tijd om vaker nee te zeggen
Voor de toekomst van je bedrijf is nee zeggen cruciaal.
Nee zeggen is de weg naar:
- een mentaal en fysiek gezond leven;
- een goede cultuur in je bedrijf;
- echt onderzoeken;
- ruimte voor jezelf en je gezin.
Nee zeggen tegen bepaalde opdrachten betekent dat je ruimte maakt voor de opdrachten in de toekomst. Wat doe je om vaker en beter nee te zeggen? Hieronder vind je zeven tips voor jouw nee en een bonustip.
1. Ruimte maken voor de bewuste beslissingen
Tijd winnen. Reageer op de vraag voor die superinteressante opdracht, of vaste klant, met de reactie: “Ik moet hierover nadenken en kom erop terug.” Claim ruimte door niet direct te reageren vanuit een gewoonte, maar neem de tijd om bewust na te denken over de beslissing. Je zegt nog geen nee, maar ook nog geen ja.
Door tijd te nemen voor je beslissing kun je een bewuste beslissing nemen. Tijd geeft je de ruimte om wat langer na te denken over de beslissing. Het geeft je de ruimte om het beslissingenboek in te vullen en om advies te vragen (zie de tips hieronder). Het geeft je ook de ruimte om je intuïtie goed te onderzoeken.
Geef aan dat je minimaal een etmaal nodig hebt om erover na te denken. Bij beslissingen met betrekking tot vragen waar je nog niet eerder mee te maken hebt gehad claim je enkele dagen voor je beslissing.
2. Afstand nemen tot de vrager
Doordat je tijd neemt om na te denken over de beslissing waar je voor staat krijg je ook meer emotionele afstand tot de vrager. Mogelijk heb je het gevoel dat je de vrager iets verschuldigd bent. Op het moment van vragen voel je dit direct. Door tijd voor jezelf te nemen krijg je de ruimte om de emotie uit het moment te halen.
Doordat je een tijd niet met de vrager praat over de beslissing kun je een beter beeld voor jezelf krijgen. Een beeld dat niet beïnvloed wordt door de vrager. Je krijgt de ruimte om te onderzoeken wat de vrager je niet vertelt over dat geweldige project.
3. Duidelijkheid over jouw grenzen
Door duidelijke grenzen voor jezelf te hebben wordt het makkelijker om nee te zeggen. Zo’n grens is bijvoorbeeld je visie, de kernwaarden of jouw doelklant.
Voor wie doe je het? Voor wie wil jij de verandering bereiken en wat is de verandering die je wilt realiseren?
Jouw lijn in het zand, tot hier en niet verder, is tegelijk een rode loper voor de klanten die jij het beste helpt, jouw doelklanten. De klanten van wie je er veel meer wilt helpen.
Doordat je de grenzen duidelijk hebt vastgelegd voor jezelf en op je website is het eenvoudig om daarnaar te verwijzen wanneer je nee zegt. Het is een keuze die je al eerder gemaakt hebt en dat helpt om de emotie rondom deze beslissing terug te dringen.
4. Hogere prijzen
Verhoog regelmatig de prijzen van je producten. Door je prijzen te verhogen wordt het eenvoudiger voor klanten om met je te werken. Klinkt dit tegenstrijdig? Lees dan verder.
Door de hogere prijzen worden je klanten professioneler. Met de hogere prijzen heb je meer ruimte om voor betere klanten te werken. Je verdient meer per opdracht.
Door de hogere prijzen voel je meer noodzaak om kwaliteit te leveren. De kwaliteit die je levert wordt hierdoor hoger, waardoor de klanten tevredener zijn en jou enthousiast noemen bij nieuwe klanten.
De hogere prijs is een automatische nee voor klanten die minder geven om jou, maar vooral gaan voor de laagste prijs. De klanten tegen wie je nee zegt zijn dezelfde klanten die veel tijd van je vragen, niet goed begrijpen wat ze mogen verwachten en het meeste klagen over hoeveel het kost.
5. Advies vragen
Bewuste beslissingen zijn situaties en keuzes die niet vaak voorkomen. Anders waren het wel gewoontes en zou je brein zonder er bewust over na te denken handelen.
Als ondernemer probeer je alles zelf op te lossen en te ontdekken, maar advies vragen van ervaringsdeskundigen kan je voor problemen behoeden. Door advies te vragen van mensen die datgene waar jij nu voor staat al vaker hebben meegemaakt, hoor je andere meningen dan alleen die van dat stemmetje in je eigen hoofd.
Deze experts helpen je om dingen te zien die je zelf gemist hebt. Ze kunnen je vertellen over prijzen, over de ervaringen, de mislukkingen en de successen. Alles waar jij nu nog veel te weinig over weet. Met verschillende inzichten en ervaringen met betrekking tot de vraag die je potentiële klant je gesteld heeft kun je voor jezelf beter onderbouwen waarom je nee of ja gaat zeggen.
6. Gebruik het beslissingenboek
Het beslissingenboek helpt je om het proces van bewuste beslissingen te verbeteren door regelmatig je beslissingen te analyseren. Hierbij gaat het niet zozeer om het resultaat van je beslissingen, maar om het proces van de beslissing. Wat is de emotie of je eerste ingeving bijvoorbeeld?
Wanneer je achteraf terugkijkt, is je brein veel informatie van tijdens het project vergeten. Vooral de hoogtepunten heb je onthouden en het einde. Door de beslissing uit te werken in je beslissingenboek ben je in staat om objectiever terug te kijken op het moment dat je het besluit nam. Hierdoor leer je en neem je steeds betere beslissingen.
Door het beslissingenboek te gebruiken creëer je ruimte en afstand, zie tip 1 en 2. Je maakt ruimte in je agenda en je hoofd om bewust na te denken over de beslissing en niet vanuit een gewoonte (onbewuste beslissing) te reageren. Waar nodig vraag je experts om advies.
Lees hier hoe het beslissingenboek werkt. Je vindt in het artikel waar ik naar link ook een template.
7. Hell Yeah!-regel gebruiken
De ‘Hell Yeah! or no’-regel van Derek Sivers werkt eenvoudig. Zeg alleen volmondig JA! wanneer je een Hell Yeah!-gevoel hebt. Wanneer je voor een beslissing staat en je hebt niet dat ‘Supergaaf!’-gevoel, moet je nee zeggen. Hierdoor maak je ruimte voor projecten in de toekomst die wel ‘Hell Yeah!’ zijn.
Noot: sta je aan het begin van een nieuw avontuur en heb je nog weinig omzet? Dan geldt deze regel niet en zeg je ja op alle aanvragen. Er is veel te ontdekken; door op alles ja te zeggen leer je snel welk werk bij jou past en met welke klanten je wel en met welke klanten je juist niet wilt werken.
Bonus: blokkeer ruimte in je agenda
Plan in je agenda ruimte om te werken aan de projecten die belangrijk zijn voor de toekomst van je bedrijf.
Ontdek wat het juiste moment is op dag dat werkt voor jou voor het creatieve en meer analytische werk.
Zo heb ik de ochtend opgedeeld in 2 blokken: het schrijfwerk voor tien uur en aansluitend het focusblok van twee uur. In de middag werk ik met klanten.
Afspraken voor gesprekken met klanten maak ik zoveel mogelijk via Calend.ly. Hierin is standaard iedere ochtend geblokkeerd. Dit maakt het een stuk eenvoudiger om niet afspraken te maken op ieder moment van dag, maar dit te concentreren in de middag. Deze opzet maakt het voor mij veel eenvoudiger om te werken aan de toekomst.
Hierdoor werk ik in de middag aan de omzet van vandaag en in de ochtend aan de omzet van morgen. Het dwingt me om alleen ja te zeggen op de dingen die nog passen in de middag en dus meer nee te zeggen. Een grens die als vanzelf wordt getrokken door mijn agenda en Calend.ly.
Waar ga jij meer nee tegen zeggen? en welke ruimte geeft je dat?