Hoe kan het zo zijn dat ik dit nu pas leer?

Hi,

Soms lees ik boeken waar ik zo diep in verstrikt raak dat het even duurt voordat ik de weg eruit weer vind. De auteur raakt me dan in mijn kern, waardoor ik wankel en een nieuw evenwicht moet vinden.Herken je dit?Het gevoel van ‘Hoe kan het zo zijn dat ik dit nu pas leer?

Luister naar hoe ik weer in mijn ritme kom na zo’n moment.

https://decideforimpact.com/weer-in-je-ritme-komen-en-werken-aan-je-missie-erno-hannink/
 
De automatische beslissing
Neem de juiste automatische beslissingen met impactgewoontes.
Mijn mentale weerbaarheid en creativiteit zijn direct gekoppeld aan routines. Routine helpt veel mensen bij het hebben van een goed leven. Lees verder voor de 11 routines die ik dagelijks gebruik voor een goed leven.
 
Routines die je creatief en mentaal weerbaar houden
Kortetermijnbeslissing
Neem goede kortetermijnbeslissingen met impactrichtlijnen.
Iedere dag weer heb je de kans om iets bijzonders te doen. Iedere dag komen er allerlei vragen en informatie op je af die lijken te vragen om een reactie of actie van jou, maar een actie of reactie is in 99% van de gevallen niet nodig.

Reageer met moed door niet op alles te reageren, niet voor alles een oplossing te willen vinden en niet overal een mening over te vormen. Negeer de gedachte ‘Wat zullen mensen van me denken?’ als je zegt het niet te weten.

Ik weet het niet‘ is een waardevolle reactie.
 
Reageer met uitmuntendheid en moed
Langetermijnbeslissing
Neem goede langetermijnbeslissingen met een impactbeslissingsproces.
Wanneer het allemaal wat minder gaat voelt het allemaal moeizamer. Natuurlijk gaan er ook dingen goed maar het nettoresultaat voelt negatief. Tijdens dit soort fases merk je dat alleen vechten voor je missie zwaar en vermoeiend is. Tijdens zo’n fase wordt je geduld op de proef gesteld. Op zulke momenten wordt getest of je werkelijk voor je idealen staat.

Wanneer je met anderen samenwerkt worden dit soort momenten eenvoudiger voor je. Zoek bijvoorbeeld ondernemers op die ook werken aan een positieve impact.

Lees hier hoe je samen verder komt:
 
Alleen ga je sneller, samen kom je verder
Beste podcastaflevering van de afgelopen maand
Autonomie is (naast binding en competentie) één van de bronnen waaruit je kunt putten om bevlogenheid te stimuleren. Onderzoek laat zien dat bevlogen medewerkers productiever zijn, loyalere klanten creëren, veiliger werken, meer verkopen en minder verzuimen. Bovendien zijn bedrijven met een groot aantal bevlogen mensen innovatiever en winstgevender.

Een mooi gesprek met Ronald van der Molen over het vergroten van autonomie bij je team.
Luister hier naar Ronald van der Molen
Boekentip voor de maand
Groene leugens‘ van Kathrin Hartmann heb ik met bijzondere interesse gelezen. Hartmann laat een aantal voorbeelden zien van hoe de Anglo-Amerikaanse ingerichte bedrijven greenwashing gebruiken om juist meer te verkopen. Het doel, de winst vergroten, zorgt voor ecologisch en sociaal onrecht in de wereld.
Over ‘Groene leugens’ en duurzaamheid als verkooptruc
Dank je wel voor het lezen.Heb je een vraag voor mij? Stel hem gerust.
Je kunt eenvoudig reageren op deze e-mail.

 Een fijne dag en graag tot snel,
Erno

 
PS de links in deze e-mail zijn geen affiliate links en er wordt niet bijgehouden op welke links je klikt.
PPS Het gaat goed én er zit meer in…

Het bedrijf loopt lekker. Je ervaart gestage groei. Je gaat met plezier naar je werk. En toch voel je dat er meer in zit.

De turbulente tijden ervaar je meer als kans dan als bedreiging. Kun je de groei voorspelbaar maken? Lukt het om je medewerkers daarin mee te krijgen? Hoe maak je vernieuwing en groei voorspelbaar?

Kan dat? En zo ja, hoe doe je dat?

Dinsdag 14 september 2021 gaan we me met meerdere teams hiermee aan de slag. Nieuwsgierig? Voor meer informatie:https://www.scaleupimpact.com/nieuw-europees-ondernemen/