Waar haal je de tijd vandaan?

In de afgelopen 100 jaar hebben we heel veel machines en spullen gekregen die het leven eenvoudiger hebben gemaakt, zoals een robotmaaier, een elektrische heggenschaar, een afwasmachine, een juicer, een auto, een telefoon, een e-reader en nog veel meer.

De fabrikanten van deze producten en spullen vertellen ons over het gemak dat we ervoor terugkrijgen. Ze verleiden ons met hoeveel kostbare tijd en moeite we besparen met hun producten. En het werkt. Die producten leveren ons tijd op, want zonder die apparaten was je veel meer tijd kwijt voor hetzelfde resultaat. 

Een interessante vraag is: wat doen we met die gewonnen tijd? Wat doen we anders nu we die tijd hebben gekregen door dat gemak in ons leven? 

Wat levert het op?

Voor veel mensen is deze kostbare tijd ingeruild voor kijken naar een scherm, zoals met Netflix, social media en YouTube. De gemiddelde kijktijd naar TV zenders in september 2021 was 172 minuten per dag, dat is bijna drie uur (SKO). Daarnaast spenderen we gemiddeld anderhalf uur per dag op social media (NOS). Zijn we daar beter van geworden? Zijn we met deze gemakken meer fragiel of meer antifragiel geworden (Antifragiel – Nassim Taleb)?

Machines nemen ons het handwerk uit handen, maar hiermee verdwijnt ook steeds meer het contact met anderen en beweging uit ons leven. Als je de groenten bij boeren uit de regio koopt, dan ben je meer tijd kwijt dan wanneer je ze in de supermarkt koopt. Het graan zelf malen en een brood bakken kost veel meer tijd dan een machinaal gebakken brood kopen in de supermarkt. Met een heggenschaar je haag bijhouden zorgt voor beweging, kracht in de armen en meer contact met de buren dan een elektrische heggenschaar. Je doet er langer over, maar waar besteed je de gewonnen tijd aan? Jezelf ertoe zetten om naar de sportschool gaan?

De vuile vaat samen doen na het eten is een mooi moment voor een goed gesprek en samen de dag doornemen. Natuurlijk is een vaatwasser veel gemakkelijker en ben je sneller klaar, maar wat levert het je echt op wanneer je daarna samen op de bank ploft en met een telefoon in de hand scrollend door Instagram de televisie aanzet?

Ik heb ook een vaatwasser en een stofzuiger en ik haal het brood en de groenten in de supermarkt, om daarnaast twee keer per week naar een training te gaan. Gemak is een verleidelijke oplossing waarbij we vaak over het hoofd zien dat dit ten koste gaat van iets anders. Belangrijker nog, we denken niet bewust na over wat we gaan doen met de tijd die we hebben teruggekregen met dat gemak.

Hoe haal je meer uit het gemak?

De tijd die ik gewonnen heb met dat gemak van de vaatwasser bijvoorbeeld gaat op aan doelloos scrollen en reageren op Twitter, aan een film kijken op Netflix of een oude serie (die ik al eens eerder gezien heb) op de commerciële zenders.

Door bewuster om te gaan met de tijd die ik win met dat gemak werk ik eraan om die tijd nuttiger te besteden. Enkele voorbeelden:

  • Door ’s avonds eerder naar bed te gaan en in de ochtend vroeger op te staan. ’s Avonds heb ik veel eerder de neiging om de televisie in te schakelen dan in de ochtend, dan pak ik eerder een boek.
  • In de vroege ochtend heb ik meer wilskracht en is het eenvoudiger voor mij om aan de belangrijkste dingen voor die dag te werken. Daarmee voorkom ik dat ik op de social media ronddwaal of in mijn inbox blijf hangen.
  • Door mijn dag in te delen met vaste processen en afspraken met klanten en gasten voor de podcast houd ik weinig ruimte over om te scrollen door de tijdlijn van Twitter.
  • Door twee avonden per week samen te trainen in een groep, ontmoet ik mensen en kijk ik die avond nauwelijks naar een scherm.
  • Door bewust te zijn van mijn zin in het leven (Heeft het leven zin – Viktor Frankl) weet ik steeds beter hoe ik acties en ondernemers kan koppelen aan dat doel. 

Hierdoor vult de tijd die ik met gemak heb gewonnen zich met waardevolle activiteiten.

Wat doe jij zoal met de tijd die je gewonnen hebt door gemak te kopen?  

Tik, tok, tik, tok.

Luister ook naar deze interessante aflevering van Seth Godin over gemak en de tijd die we daarmee weg glipt. https://player.fm/series/akimbo-a-podcast-from-seth-godin/time-keeps-on-slipping 

Door Erno Hannink

Erno is de businesscoach die ondernemers helpt om de lange termijn doelen sneller te realiseren. Ondernemers die het beter willen doen voor de planeet, maatschappij en zichzelf. Met zijn ondersteuning en tips helpt hij je dagelijkse doelen te kiezen zodat je de lange termijn doelen eindelijk gaat realiseren. Test zijn coaching een week lang gratis uit met deze code ERNOHANNINKWEEK op dit platform -> ga naar coach.me. Sluit je aan bij de community van ondernemers die iets bijzonders doen.