Beweging voelt als vooruitgang en actie is vooruitgang, schrijft James Clear. Welke beslissing helpt je het meest in de vooruitgang naar je doel, de beslissing die aanzet tot beweging of de beslissing die aanzet tot actie?
Wanneer je een doel voor ogen hebt, is het handig om dagelijks vooruitgang te boeken richting dat doel. Een grote stap richting je doel, bijvoorbeeld één keer per week, is lastiger dan iedere dag een klein stapje. Al lijkt dit van een afstand niet zo.
Eens per week een dag volledig besteden aan de vooruitgang ziet er op papier goed uit. Je hebt de hele dag de tijd en kunt lekker in de flow komen om de hele dag te werken richting je doel. Het lastige is dat het een tijd duurt voordat je in de flow komt, en daarnaast loop je het risico door allerlei dingen te worden afgeleid.
Op zo’n dag heb je een goed begin nadat je in de flow bent gekomen en een sprint aan het einde van de dag, maar in het midden ga je maar langzaam vooruit (Daniel Pink, Het juiste moment).
Wanneer je gewoontes ontwikkelt om aan je doel te werken, is het effectief om er een dagelijkse gewoontes van te maken. Breek je wekelijkse doel op in zeven kleine stapjes en doe ze iedere dag, of breek het op in bijvoorbeeld vijf kleine stapjes en doe ze iedere werkdag (BJ Fogg, Kleine gewoontes).
Gewoontes worden afgehandeld door systeem 1 in je brein (Kahneman, Thinking Fast and Slow). Dit betekent dat je brein nauwelijks energie besteedt aan de beslissingen die je neemt om je gewoontes in gang te zetten. Maar wanneer je één dag per week reserveert voor de vooruitgang naar je doel, wordt het maar moeizaam een gewoonte en moet je veel meer systeem 2 aanspreken om de beslissing te nemen, wat meer energie van je brein kost (Kahneman).
Het duurt gemiddeld 67 dagen voordat een bepaalde handeling een gewoonte is geworden (Wendy Wood, Gelukkig met gewoontes). Dit is wanneer je iets dagelijks doet. Wanneer je iets eens per week doet, wordt het uiteindelijk ook een gewoonte, maar duurt het veel langer.
Daarnaast merk je wanneer iets nog geen gewoonte is, dat je veel tijd besteedt aan werk dat lijkt op actie, maar dat je niet echt dichter bij je doel brengt.
Video’s kijken voelt als vooruitgang
Zo keek ik veel naar video’s op YouTube en volgde ik Instagramaccounts van ultratrail-lopers. Dit zijn hardloopevenementen die ten minste een afstand van 50km hebben. Het gaat er bij deze evenementen veel minder om hoe snel je over de finishlijn komt, het gaat er veel meer om dat je het doet. De uitratrail-lopers vormen dan ook een hechte gemeenschap waarbinnen ze elkaar aanmoedigen. Het lijkt me gaaf om ten minste één keer aan zo’n evenement mee te doen.
Daarnaast keek ik regelmatig naar video’s over moestuinen, het opzetten ervan, het planten, het verbouwen, het onderhouden en alles daaromheen. Het lijkt me heerlijk als bijna alle groentes die ik eet uit eigen tuin komen. Ik keek naar video’s over meubels maken van hout, en ik keek regelmatig naar Masterchef Australia.
Met al dat kijken naar die video’s heb ik nog steeds geen ultramarathon gelopen, is de moestuin niet echt verder gekomen dan een paar aardbeien, bramen en tomaten ieder jaar. Ik kook nu wel regelmatig, maar nooit zo bijzonder als de chefs die ik bekijk.
Toch vertelde ik mezelf dat het kijken van die video’s me hielp in de vooruitgang naar mijn doel, zoals een ultramarathon lopen. Ik heb veel geleerd over voeding, lopen, ademhaling en snelheid, maar het meeste ga ik vooruit door de hardloopschoenen aan te trekken en te gaan lopen. Mijn lichaam te trainen, spieren te ontwikkelen en de mindset te trainen om vermoeidheid te overwinnen.
Zo schreef ik mijn eerste boek Laat de klant naar jou komen door iedere week een dag te reserveren voor het schrijven. Regelmatig schreef ik die dag niet meer dan 400 woorden. Hetzelfde had ik in een uur kunnen doen. Nu schrijf ik iedere werkdag, en meestal schrijf ik meer dan 400 woorden, waardoor er ieder kwartaal een boekje ontstaat.
“Motion feels like progress. Action is progress.”
James Clear – Atomic Habits
Dit is beweging:
- je profiel op LinkedIn verbeteren;
- gesprekken voeren met allerlei mensen op Twitter;
- je dienstenpagina op de website verbeteren en de prijzen aanpassen.
Dit is actie:
- één persoon uitnodigen op LinkedIn en echt verbinden;
- één persoon bellen iedere dag en vragen naar wat haar bezighoudt;
- één artikel schrijven en publiceren iedere dag;
- één push-up iedere dag;
- iedere avond de actielijst klaarleggen met de drie belangrijkste acties voor de dag erna.
Wanneer je iedere dag een actie onderneemt hoeft deze ene actie niet je beste werk te zijn. Het is een stapje richting je doel. Je wordt beter. Je bouwt spieren op. Je ontwikkelt een gewoonte. Meer hierover in een vervolg op dit artikel, over funnels (trechters) bouwen, gewoontes en geluk.
Op dit moment werk ik aan een training waarmee ik mensen beter kan helpen om gewoontes te ontwikkelen. Mijn eerste focus is ondernemers helpen bij het vastleggen van de prioriteiten voor hun dag, iedere dag weer. Binnenkort meer hierover.