Voorkom de bureaucratie in jouw bedrijf

Als jullie diensten of producten leveren aan een groot bureaucratisch bedrijf, dan weet je precies waarom je geen bureaucratie wilt in jouw bedrijf. Toch is er een grote kans dat je daar nu de basis voor ontwikkelt. 

Bureaucratie zorgt voor stijgende overheadkosten, beslissingen gaan langzamer, de innovatiekracht neemt af, de wendbaarheid van het bedrijf verdwijnt. Er ontstaan lagen van managers die vooral bezig zijn om hogerop te komen en daarmee juist de bureaucratie ondersteunen.

Het begint nu al in jouw bedrijf. Jij bent op dit moment de manager in julie microbedrijf. Wanneer je bedrijf verder groeit komt daar waaschijnlijk straks een managementlaag bij, want jij wilt weer andere dingen gaan doen. Dat managen vind je niet echt leuk.

Je hebt een aantal staftaken neergelegd buiten het team, zoals de boekhouding. Jij neemt het initiatief in veel zaken, zoals het overleg, de investeringen, het loon en het aantrekken van nieuwe medewerkers. Het lijkt zo logisch dat jij dit doet, jij bent tenslotte de ondernemer. Maar met deze acties haal je de slagkracht weg bij de mensen die het dichtst bij de klant staan.

Wat als jij stopt met manager zijn en alle management- en stafrollen overlaat aan je team, net als bij Buurtzorg?

“Wat jouw bedrijf ook maakt of verkoopt, het echte werk is het ontwikkelen van mensen.” (Hamel)

In het boek Humanocracy beschrijft Gary Hamel een tweetal succesvolle voorbeelden, Haier en Nucor, waarbij de bureaucratie is vervangen door allemaal microbedrijven en teams zonder managers. Bij de teams in deze bedrijven zijn de management- en stafrollen verdeeld over de teams.

Wat kun jij leren van deze bedrijven, die veel betere resultaten bereiken dan gebruikelijk in de markt of branche waar ze in zitten?

Zelfmanagement

Het team neemt bijna alle beslissingen zelf – de ontwikkeling van producten, de vernieuwing of uitbreiding van middelen, de uitbreiding van het team, de verkoop van de producten, welke klanten ze helpen, wanneer ze werken. De leden in het team spreken elkaar aan op afspraken. Met de juiste kennis en informatie zijn ze goed in staat om dit allemaal zelf te doen.

Transparant

Geef je team de informatie die het nodig heeft om zelfstandig beslissingen te nemen. Geef de medewerkers in je team toegang tot alle cijfers die jij ook gebruikt om keuzes te maken. Zorg voor actuele cijfers en voor duidelijkheid over wat de cijfers betekenen.

Opleiden van de mensen

Leer iedereen in je team de vaardigheden waardoor ze zelfstandig beslissingen kunnen nemen en ondernemer kunnen worden. Leer ze om de financiële cijfers te lezen, leer ze hoe te verkopen, teambeslissingen te nemen, te luisteren, te coachen.

Jouw rol in het bedrijf is je team ondersteunen en coachen. En de visie en missie blijven delen met iedereen.

Door Erno Hannink

Erno is de businesscoach die ondernemers helpt om de lange termijn doelen sneller te realiseren. Ondernemers die het beter willen doen voor de planeet, maatschappij en zichzelf. Met zijn ondersteuning en tips helpt hij je dagelijkse doelen te kiezen zodat je de lange termijn doelen eindelijk gaat realiseren. Test zijn coaching een week lang gratis uit met deze code ERNOHANNINKWEEK op dit platform -> ga naar coach.me. Sluit je aan bij de community van ondernemers die iets bijzonders doen.