Vind focus en energie met je innerlijke kompas

focus en energie met je innerlijke kompas
Foto van Tim Graf via Unsplash

Hi Esther,

Als het leven op rolletjes loopt en alles vanzelf lijkt te gaan, dan komen er allerlei leuke dingen op je af en zeg je het liefste Ja! tegen alles. Dit is lastig wanneer je beperkt de tijd hebt, en dat hebben we nu eenmaal.

Het is handig om in zo’n periode een kompas te hebben dat je vertelt of je nog steeds de goede kant op gaat. Met je innerlijke kompas kies je eenvoudiger op welke kansen je ja wil zeggen en op welke vragen het beter is nee te zeggen. Een luxe situatie: er komen zoveel kansen op je af dat je moet kiezen. Mijn innerlijke kompas helpt me in deze periodes om keuzes te maken, het zorgt voor focus.

Dan zijn er de periodes dat alles tegenzit, een dierbare overlijdt, je bent lange tijd ziek, je verliest klanten, je partner heeft het moeilijk. Alle tegenslagen lijken tegelijk te komen. In deze periodes is een sterk innerlijk kompas nog belangrijker.

Het gaat in zo’n tijd niet over dat je weet tegen welke vragen je ja of nee zegt. Het gaat dan bijvoorbeeld over iedere dag de energie vinden om te leven en te werken aan iets dat zin heeft. Het gaat er om dat je je gewoontes weer oppakt. Dat je ook in deze periodes iedere dag een stapje richting je langetermijndoel zet. Jouw bijdrage leveren maakt de tegenslagen dragelijker.

De tussentijd en je innerlijk kompas

Je komt uit een bepaalde situatie en je bent op weg naar een nieuwe situatie, maar je bent er nog niet. Je zit in de tussentijd, de liminaliteit. Deze tijd is lastig, maar er is geen ontkomen aan. Je moet er doorheen. Jouw innerlijke kompas wijst je de weg naar de nieuwe situatie, je weet waar je heen wilt. 

In deze tussentijd lijkt alles langzamer te gaan. Vol ongeduld beleef je de ervaringen en gevoelens in de tussentijd. Nu geeft het innerlijke kompas houvast. Het kompas helpt je om vast te houden aan die richting zolang je nog niet in de nieuwe situatie bent. Je hebt in deze periode veel te leren.

Voorbeelden van mijn innerlijke kompas

Op de een of andere manier heb ik altijd een innerlijk kompas gevonden in mijn leven.

Dit begon al op de basisschool, in die tijd zat mijn vader lange tijd zonder werk en leefden we van de werkloosheidsuitkering, de ww. Ik ontwikkelde het gevoel dat ik niet op die manier afhankelijk wilde zijn van een werkgever en een baan. Het gaf me een focus op de route die ik wilde doorlopen en die begon met de mavo, dan de mts, en de hts. Mijn gevoel was dat ik met een hts-diploma altijd werk zou kunnen vinden en dan zou ik niet snel in de ww komen, door welke omstandigheden dan ook.

Met hulp van mijn ouders heb ik me ingezet om het lts-advies van de basisschool om te zetten in een mavo-advies. Mijn innerlijke kompas gaf me richting en, belangrijker nog, het gaf me de energie om dit te doen. Diezelfde energie kon ik een paar jaar later goed gebruiken om met een beetje geluk in de derde over te gaan en mijn mavo-diploma te behalen. Ik kon verder met de volgende stap, naar de mts. Tot ik uiteindeljik dat hts-diploma behaalde en aan mijn eerste baan begon.

Het was de nieuwe richting die ik met mijn kompas zag in die te kleine schoolbank in het klaslokaal van mijn zoon, tijdens de klassikale ouderavond in groep acht. Het was de eerste keer dat ik dat schooljaar de juf van mijn zoon zag, het was oktober. Dat was niet wat ik wilde. Ik ging een dag minder werken. Een jaar later zei ik mijn baan op en startte als ondernemer, in mijn werkkamer vanuit huis. Hierdoor heb ik een belangrijke fase in de jeugd van mijn kinderen van dichtbij en bewust meegemaakt.

Op 3 mei 2022 overleed mijn vader. Tien maanden daarvoor was mijn moeder overleden. Na de crematie begonnen we met het leeghalen van het huis waar ze jaren met plezier hebben gewoond. Een lastige tijd, ook in deze periodes was het belangrijk om mijn innerlijk kompas helder te hebben. Er kwamen veel emoties voorbij. Er zaten dagen bij dat ik alleen maar aan het opruimen was en dagen dat ik met een klant sprak en verder niets bijzonders deed.

Met het innerlijke kompas bouwde ik langzaam weer mijn ritme op. 

Het innerlijk kompas is nu de richting die ik in de afgelopen jaren vond, het terugdringen van sociale en ecologische ongelijkheid. Hier wil ik de rest van mijn leven mijn tijd en energie aan geven.

Volgens mijn coach Kendra geeft mijn heldere innerlijk kompas mij de mogelijkheid om snel te kiezen waar ik ja tegen zeg, en wat ik niet ga doen. Dat kompas zit zo diep bij mij, dat het moeiteloos gaat.

Kort overzicht van een sterk innerlijk kompas in mijn leven tot nu toe:

 • basisschool – gaan voor de mavo;
 • mavo – overgaan in de derde en diploma;
 • in ziekenhuis – met hulp van mijn ouders door de pijn heen;
 • mts – afronden met twee diploma’s;
 • hts – afronden met mooie resultaten;
 • afstuderen in het buitenland – andere cultuur ervaren;
 • baan vinden in audio/videowereld;
 • mba – in drukke levensperiode afronden;
 • geld verdienen als ondernemer;
 • de hypotheek aflossen – onafhankelijk zijn van de bank;
 • spaarpot voor calimiteiten opbouwen – gaf rust o.a. tijdens pandemie en lockdowntijd;
 • door de rouwperiode van mijn ouders komen;
 • marathonfinish – op weg naar de 50k van woonhuis naar geboortehuis lopen;
 • IDG’s verspreiden in Nederland – sociale en ecologische ongelijkheid terugdringen als fundament.

Houvast

Voor sommige mensen is het geloof een innerlijk kompas, voor andere is het de gemeenschap, voor weer andere is het geld of zelfs overleven. Voor mij was het mijn kinderen zien opgroeien, en dit is een paar jaar geleden verschoven naar de sociale en ecologische ongelijkheid terugdringen.

Het stoïcisme helpt mij ook in mijn innerlijke kompas, zoals de vier deugden altijd weer duidelijkheid en richting geven. Een duidelijke structuur die je kunt gebruiken.

De vier deugden uit het stoïcisme:

 • Praktische wijsheid: gebruiken van logica om (nieuwe) situaties aan te pakken, zonder in paniek te raken.
 • Gematigdheid: hiermee wordt ‘zelfbeheersing’ bedoeld.
 • Rechtvaardigheid: anderen behandelen op een manier die eerlijk is.
 • Moed: je moet in alles moedig zijn en uitdagingen aangaan, ook als het kleine uitdagingen zijn.

Een van de belangrijkste inzichten uit het stoïcisme voor mij is dat je op niets invloed hebt, behalve op hoe je op dingen reageert. Het innerlijk kompas voor mij is ook weten hoe ik op gebeurtenissen wil reageren. Niet dat het altijd lukt, maar ik oefen iedere dag. 

Wat zijn de onderwerpen waar ik me druk over wil maken? Waar kan ik van waarde zijn? Wat zijn de onderwerpen die niet veranderen als ik me er druk over maak?

Duidelijkheid met de antwoorden op deze vragen scheelt mij energie.  

Het innerlijk kompas is focus aanbrengen en de energie bundelen.

Hell Yeah or No als innerlijk kompas

Als je jong bent lijkt een duidelijke richting nog onduidelijk en ligt er een zee aan mogelijkheden voor je. Je weet niet wat je moet kiezen, dus kies je niet en doe je alles een beetje.

Misschien ken je de ‘Hell Yeah or No’ regel van Derek Sivers. Je zegt tegen bijna alles nee, en doet alleen nog de dingen waarop je ‘Ja, zeker!’ zegt. Het is een geweldige strategie als je weet welke kant je op wilt. Als je nog niet weet welke kant je op wilt werkt dit kompas niet goed en wil je juist zoveel mogelijk ontdekken.

Het verhaal van Derek begint doordat juist op alles ja zei wat te maken had met muziek maken. Het begon met optredens bij kermissen en feesten. Als muzikant tussen het publiek doorlopen, tegen een vergoeding waarvan hij meestal alleen de reis kon betalen. Langzaam maar zeker kreeg hij optredens die meer betaalden. Weer later werd hij de vaste muzikant en deed de aankondigingen in een circus. 

Hij bouwde een oplossing waarmee hij zijn cd’s via zijn eigen website kon verkopen. Door van steeds meer onafhankelijke muzikanten cd’s te verkopen en de klant en de muzikant centraal te zetten bouwde hij CD baby uit tot de grootste onhankelijke muziekwebshop en werd onderweg een keer bij Steve Jobs in een presentatie genoemd. Als je het gehele verhaal wilt lezen koop je zijn boek Anything you want of Hell yeah or No (ik vind het altijd fijn om zijn boeken te kunnen promoten).

Gaandeweg werd Derek steeds drukker, maar vond hij het lastig om nee te zeggen tegen mensen. Een vriendin kwam met de suggestie om alleen nog maar ja te zeggen op de dingen die hij zelf een ‘Hell Yeah’ vind. Luister naar het mooie gesprek met Derek – Letting go of my goals – Derek Sivers.

Hell Yeah or No is een goed kompas als er te veel kansen op je afkomen.

Hoe vind je je innerlijk kompas? 

De uitleg bij het innerlijk kompas van IDGs is:

Een diep gevoel van verantwoordelijkheid, en toewijding aan waarden en doelen die het grotere geheel ten goede komen.

Het gaat dus over:

 • waarden,
 • doelen en 
 • het grotere geheel.

Een aantal handige oefeningen om hiermee aan de slag te gaan zijn onderstaande vragen, de oefening in 29k of het handboek hyperspecialisatie.

Vragen uit de IDG toolkit

 (Inner development Goals – Phase 2 research report)

Individueel:

• Wat zijn je drie belangrijkste waarden?

• Op welke manieren wil je het welzijn van de wereld dienen?

Organisatie:

• Wat zijn de drie belangrijkste waarden van je bedrijf?

• Op welke manier dient je bedrijf het goede van de wereld?

Hier vind je een waarden oefening in de IDG.tools website https://idg.tools/values-z68tzgs

De waardenoefening in de 29k-app

De 29k-app is gratis en heeft een connectie met de IDG’s. Je vindt er verschillende oefeningen om aan de slag te gaan met de IDG’s.

De waardenoefening in www.29k.org

29k app

Oefening uit Handboek Hyperspecilisatie

In het Handboek Hyperspecialisatie heb ik een aantal oefeningen staan, waaronder twee oefeningen om je kernwaarden te vinden.

 • Lijst met waarden – kiezen op basis van een zeer uitgebreide lijst van waarden en in vier stappen steeds meer focus tot je tot bij je kernwaarden komt
 • Pieken-en-dalenmethode

In dit handboek vind je ook oefeningen waardoor je duidelijkheid krijgt over je doelen.

Ontdek jouw Innerlijk Kompas. Help de mensen in je team om hun eigen innerlijk kompas duidelijk te krijgen. De meeste mensen doen maar wat en kiezen niet echt voor een doel dat het grotere geheel ten goede komt. Om samen de transities aan te gaan die nodig zijn, is het goed om keuzes te maken welke rol je wilt spelen. Je innerlijk kompas helpt je bij die verantwoordelijkheid en toewijding.


Wie is Esther, vraag je je af? Dat is mijn achterkleinkind dat nog niet geboren is. Een jonge vrouw die haar weg zoekt in de toekomst. Ik schrijf dit artikel als een brief voor haar om de toekomstige generaties mee te nemen in mijn reflectie. 


Het innerlijk kompas is een vaardigheid uit het eerste domein van de IDG’s, Zijn – de relaties tot zelf.

IDG inner development goals nederlands

1. Zijn – Relatie tot Zelf

Door ons innerlijk leven te cultiveren en onze verbinding met gedachten, gevoelens en lichaam te ontwikkelen en te verdiepen, kunnen we aanwezig zijn, bewust en neutraal, wanneer we geconfronteerd worden met complexiteit.

 1.  Innerlijk kompas
 2.  Integriteit en authenticiteit
 3.  Openheid en leergierigheid
 4.  Zelfbewustzijn
 5.  Bewuste aanwezigheid

De eerste volgende IDG’s HUB meetups staan op de planning:


Wil je aan de slag met IDG-gewoontes voor jezelf en je bedrijf? Laten we praten.

Door Erno Hannink

Erno is de businesscoach die ondernemers helpt om de lange termijn doelen sneller te realiseren. Ondernemers die het beter willen doen voor de planeet, maatschappij en zichzelf. Met zijn ondersteuning en tips helpt hij je dagelijkse doelen te kiezen zodat je de lange termijn doelen eindelijk gaat realiseren. Test zijn coaching een week lang gratis uit met deze code ERNOHANNINKWEEK op dit platform -> ga naar coach.me. Sluit je aan bij de community van ondernemers die iets bijzonders doen.