Het vertrouwen verloren

het-vertrouwen-verloren
het-vertrouwen-verloren

Ik heb het vertrouwen verloren. Dat is het gevoel dat ik overhoud nadat ik het boek Langs de afgrond heb dichtgeslagen. Een boek vol met deprimerende verhalen over faillessementen en hoe ondernemers het vertrouwen verloren in partners, medewerkers, leveranciers, geldschieters en misschien wel het meeste in zichzelf.

Het verhaal van Ralph van Dam is mooi opgeschreven. Vanuit verschillende hoeken heeft Ralph zijn eigen verhaal over ondernemerschap en vooral over het verlies opgeschreven. 

Tijdens verschillende fases lees je over de keuzes die hij maakte en wat de gevolgen daarvan waren. Interessant is hoe anderen in zijn omgeving tegen die keuzes aankeken en hoe ze die ervoeren. Dit lees je ook terug, van zijn vrouw, zakenpartners, financieel manager, de advocaat die hem ondersteunde tijdens het faillissementproces.

Het verhaal van Ralph en de andere ondernemers die in het tweede deel van het boek kort hun verhaal delen brengt me wat terug op aarde. Als ondernemer ben ik altijd optimistisch en zie ik kansen, net als de ondernemers in het boek. Dat is niet altijd terecht.

De horrorervaringen van de ondernemers in het boek laten zien dat optimisme niet altijd voldoende is. Eerlijk en open zijn kan tegen je worden gebruikt. De curator die niet aan jouw kant staat, maar het laatste restje geloof in recht eruit knijpt. De curator die op zoek gaat naar iedere fout die je hebt gemaakt. En natuurlijk heb je fouten gemaakt, die maak ik ook, die maakt iedereen. Die fouten worden dan door de curator aangegrepen om het onderste uit de kan te halen en zetten de ondernemer privé onder druk.

‘”De waarheid zal zegevieren.” Ik probeer dat mijn kinderen nog wel mee te geven, maar zelf geloof ik er niet meer in.’

Tjarko Rikkerink

De uitspraak van een van de ondernemers over de curator, de hardheid, de haat bijna, laten me schrikken. Het proces van faillissement van je bedrijf en het effect dat dit op je heeft als ondernemer hoor je zelden. Het is niet iets waarmee je als ondernemer bezig bent wanneer je hard werkt aan de groei van je bedrijf. Het is wel iets wat soms onverwacht kan gebeuren.

“Toen we hoorden dat mijn curator van een flat was gesprongen, trokken mijn vrouw en ik ‘s avonds een fles wijn open.”

Tjarko Rikkerink

Het verhaal van Ralph hoorde ik in het kort tijdens de eerste Fuck up Stage in Zwolle. Daar kreeg ik ook zijn boek en vroeg ik hem voor een gesprek voor de podcast.

Vrijdag 6 december ga ik met hem in gesprek. Zijn boek heb ik gelezen. Zijn verhaal ken ik nu. Wat me vooral bezighoudt is: 

  • Welke beslissingen kan hij maken om dit te voorkomen of in ieder geval de kans dat dit weer gebeurt te verkleinen? 
  • Welke beslissingen heeft hij gemaakt waarvan hij nu denkt: dat zou ik nu anders doen? 
  • Zou hij weer personeel aannemen als hij weer start als ondernemer?
  • Zou hij weer zo open zijn? Het is tenslotte zijn talent, want daarmee wint hij ook mensen, opdrachten en meer voor zich.

Ralph startte meerdere bedrijven die heel succesvol werden en telkens werd dit succes hem afgenomen. Als echte ondernemer staat hij telkens weer op en komt hij sterker uit de strijd. Tot de laatste strijd met de curator, die hem bijna breekt, zijn huwelijk bijna doet stranden en hem het vertrouwen in mensen doet verliezen. Bijna.

Wat in al die verhalen ook opvalt is de trots. De ondernemer wil niet dat de kinderen er iets van meekrijgen. Waarom niet? Het leerproces is belangrijk om mee te maken. Niet om af te schrikken, maar om ook die kant te laten zien. De donkere kant van het ondernemen.

Over twee weken (19 dec 2019) komt de podcastaflevering online.

Zijn boek Langs de afgrond bestel je hier. Het is een goed boek wanneer je je bewust wilt worden van de andere kant van ondernemen zodat je maatregelen kunt nemen. Zodat je jezelf en je gezin kunt beschermen voor het geval dat het tegen jouw verwachtingen in, toch misgaat en je het niet meer kunt keren.

Door Erno Hannink

Erno is de businesscoach die ondernemers helpt om de lange termijn doelen sneller te realiseren. Ondernemers die het beter willen doen voor de planeet, maatschappij en zichzelf. Met zijn ondersteuning en tips helpt hij je dagelijkse doelen te kiezen zodat je de lange termijn doelen eindelijk gaat realiseren. Test zijn coaching een week lang gratis uit met deze code ERNOHANNINKWEEK op dit platform -> ga naar coach.me. Sluit je aan bij de community van ondernemers die iets bijzonders doen.