Verbeter de wereld begin bij jezelf – Blog Action Day

blog action dayDit is mijn bijdrage aan Blog Action Day. Met veel bekende en minder bekende bloggers, allemaal schrijven over een onderwerp vandaag, het milieu. Dit artikel heb ik ook geplaatst op enthousiasmeren.nl.

Als je een dagje in de tuin bezig bent of je wandelt door de natuur valt het weer op. Er is zo veel moois. Afgelopen weekend waren we aan het werk in de tuin met enkele najaarswerkzaamheden. Zo moest de dakplantanen ontdaan worden van het frame dat voor de vorm zorgt. Tjonge dat viel nog niet mee. Verder moest de klimop ook voor een deel gesnoeid worden. En dan kom je toch mooie dingen tegen, dieren en planten. Heerlijk vind ik dat.

Een pad die tussen de bladeren zat en beetje verstijft wacht tot we verder gaan met de werkzaamheden zodat hij weer verder kan springen. Een egel die je pad kruist als ik mijn zoon ophaal van de voetbaltraining. Een roos die met het mooie najaarsweer nog een laatst keer bloeit. De bladeren die geel worden aan de bomen. Het maakt de wereld zo mooi.

Het is voor mij te ingewikkeld om te overzien wat de (negatieve) bijdrage is van de mens op de opwarming van de aarde. Dat we met z’n allen een ongelooflijke invloed hebben op hoe de aarde er 250 jaar geleden uitzag en deze er nu uit ziet is me helder. Of we nog voldoende wilskracht hebben om het te veranderen? Ik heb geen idee. Maar we kunnen het in ieder geval proberen.

Het is niet moeilijk. Als we gewoon beginnen bij onszelf. Simpele kleine dingen die we kunnen doen en daarvoor hoeven we echt niet terug naar de steentijd. Want je hebt gelijk toen was er ook wel wat mis :o)

Je kunt meer thuis gaan werken. Niet je baas vragen dat te organiseren. Zelf uitwerken hoe je het kunt doen, kostenbesparing doorrekenen, voorleggen op je werk en doen. En ik kan je vertellen dat een woon-werkverkeer van 5 seconden heerlijk is.

OK, nu ga je vandaag naar je werk. Laat de auto staan en neem de fiets. Het is goed voor je lichaam en geest. Het brengt je meer in contact met de buitenwereld. En als het dan een keertje regent, pak je regenpak. Want als het regent staan er nog meer files. Twee keer een kwartier fietsen per dag zorgt voor de aanbevolen beweging van 30 minuten per dag.

Dan komt er een dag en moet je verder op pad. Neem de trein. Het is echt een uitkomst. Boek mee, je notities van de vergadering of je laptop en je kunt heerlijk werken onderweg. Zeker als je buiten de spits treint. Ik merk dat ik meer ontspannen na een lange dag en de trein als diezelfde lange dag en nog eens een lange reis met de auto.

Lezen van het scherm kost wennen. Een boek in de vorm van een PDF lezen op je scherm moet je echt even leren. Maar als je het eenmaal door hebt werkt het net zo eenvoudig. Hetzelfde geldt voor een langere email, een artikel op een site of in een blog. Door deze niet uit te printen, besparen we papier, stroom en toner.

Als je dan toch wat moet printen, bijvoorbeeld voor onderweg in de trein, print dan eens op papier dat je al eerder hebt gebruikt maar nooit meer iets mee doet. Gewoon de achterkant gebruiken. Scheelt al gauw de helft.

Water uit de kraan is in Nederland bijna overal minstens zo lekker als uit de fles. Bewaar de laatste plastic flessen die je nog thuis heb en doe er gewoon water uit de kraan in. In de zomer zet je het even in de koelkast, heerlijk koel.

En wat doe jij?

Gedurende de dag heb ik een aantal malen getwijfeld of ik mee wilde doen aan deze actie. De post van Brian Clark heeft er voor gezorgd dat ik er toch aandacht aan besteed. Thanks Brian.

Door Erno Hannink

Erno is de businesscoach die ondernemers helpt om de lange termijn doelen sneller te realiseren. Ondernemers die het beter willen doen voor de planeet, maatschappij en zichzelf. Met zijn ondersteuning en tips helpt hij je dagelijkse doelen te kiezen zodat je de lange termijn doelen eindelijk gaat realiseren. Test zijn coaching een week lang gratis uit met deze code ERNOHANNINKWEEK op dit platform -> ga naar coach.me. Sluit je aan bij de community van ondernemers die iets bijzonders doen.