Verandering begint bij jezelf, maar…

Gisteren was ik in gesprek met Anke Sitter voor de Erno Hannink Show. We zaten aan een tafeltje in een verder lege grote zaal van het sociaal cultureel centrum Den Diek in Lichtenvoorde.

Anke bleef me verrassen met haar ervaringen en inzichten. We hadden het onder andere over de donuteconomie, het idee van Kate Raworth. Het model ziet eruit als een donut, een rond koekje met een gat in het midden. De binnenste cirkel is het sociaal minimum dat we als mens nodig hebben. De buitenste cirkel is wat de aarde maximaal kan geven. Daartussenin zit de speelruimte voor de economie.

Het model heeft een buitenste grens, verder groeien kan niet. Oneindig groei is in dit model niet mogelijk, net zoals in de natuur. Er is voldoende speelruimte om je eigen pad te kiezen. In het model wordt aan taken als moeder en huisvrouw zijn, en zorg voor anderen, zoals mantelzorg, ook waarde toegekend.

Het is een interessant model, en de gemeente Amsterdam is begonnen om het langzaam maar zeker in te voeren. Er zijn veel stappen die je als ondernemer met je bedrijf uit dit model kunt overnemen, daarover in een volgend artikel meer.

Ik vroeg Anke hoe de gemeente Amsterdam kan werken met dit model terwijl ze deel uitmaakt van een groter geheel, zoals Nederland, Europa en meer. De grenzen van het donutmodel gaan over de gehele aarde, ze worden beïnvloed door andere landen, steden en bedrijven rondom Amsterdam.

“Verandering begint bij jezelf,” antwoordde ze hierop. Dit vulde ze aan met: “Maar deel je ervaringen en inzichten met anderen.”

Deel je ervaringen met anderen

Een sterke aanvulling. Dit is wat ik al jaren gebruik. Veranderingen bij mezelf beginnen en in het proces de ervaringen en inzichten met anderen delen. Dat is waarom ik heb gekozen voor de podcast, in mijn eigen zoektocht naar nieuwe inzichten over bijvoorbeeld BLM, andere economieën, het Rijnlands Model of groei ga ik in gesprek met ondernemers en experts. Deze gesprekken heb ik vooral om zelf te leren en te zien wat ik kan verbeteren in mijn leven en in mijn ondernemen. Daarnaast deel ik de gesprekken via de podcast, zodat anderen er ook van kunnen leren.

Ditzelfde geldt voor de artikelen in mijn blog. Uit ervaringen, boeken en gesprekken met ondernemers haal ik mijn inspiratie en inzichten, en ze zijn de start van experimenten. Mijn ervaringen en inzichten leg ik vast en publiceer ik zodat anderen er ook mee aan de slag kunnen.

Ieder kwartaal breng ik een aantal artikelen samen in een boekje rondom een bepaald onderwerp in relatie tot betere beslissingen. Gisteren verstuurde ik 134 van mijn nieuwste boekjes naar mijn contacten. Ik deel de inzichten en ervaringen die ik heb opgedaan in de vorm van een klein papieren boekje met de mensen van wie ik denk dat ze er iets mee kunnen in hun bedrijf.

Dit boekje heeft als onderwerp betere beslissingen, betere ondernemer. Een overzicht van een aantal manieren om betere beslissingen te nemen waardoor je een betere ondernemer wordt.

Aangezien ik het boekje laat opmaken door Leoniek, kost het weinig moeite om de digitale versie beschikbaar te maken op mijn website en de papieren versie ook kunt bestellen. Telkens is het nieuwste boekje gratis, voor de vorige versies betaal je een kleine bijdrage.

Download hier de PDF Betere beslissingen, betere ondernemer direct, je hebt zelfs geen e-mailadres nodig.

Bestel de papieren versie, je betaalt alleen de verzendkosten, het boekje is gratis tot er een nieuwe versie verschijnt of tot de voorraad strekt.

Door Erno Hannink

Erno is de businesscoach die ondernemers helpt om de lange termijn doelen sneller te realiseren. Ondernemers die het beter willen doen voor de planeet, maatschappij en zichzelf. Met zijn ondersteuning en tips helpt hij je dagelijkse doelen te kiezen zodat je de lange termijn doelen eindelijk gaat realiseren. Test zijn coaching een week lang gratis uit met deze code ERNOHANNINKWEEK op dit platform -> ga naar coach.me. Sluit je aan bij de community van ondernemers die iets bijzonders doen.