Vandaag zijn we rijk

Ken je het gevoel dat je vindt dat je te druk bent om zelfs essentiële dingen maar ‘even’ niet te doen. Denk aan sporten, aandacht voor vrienden en gezin, boeken lezen… Met Today we are Rich van Tim Sanders heb je een boek waarmee je dit kunt veranderen.

Tim laat zien dat we ruimte kunnen besparen in ons hoofd. Ruimte die we kunnen vullen met vertrouwen in ons zelf.

Vrijdag 15 april, nadat ik heerlijk geslapen heb in het appartement van Ilse, sta ik op en ga op zoek naar de ontbijtspullen. Ilse woont in Leiden en dat is dicht bij Noordwijk. Ik had geluk, Ilse was dit weekend bij haar vriend dus ik kon in haar appartement slapen.

Slapen in Leiden betekende meer rust in de ochtend, geen zorgen of ik een file zou belanden. Anders moest ik deze 3 dagen heel vroeg op en bijna 2 uren in de auto, bij weinig drukte. En dan ’s avonds laat nog eens terug.

Rustig krabbelde ik uit bed. De laptop en telefoon weer opgeladen net als ik. Tijd om te douchen. Ow, de handdoeken lagen nog in de auto. Ik had geen zin om bij Ilse op zoek te gaan naar handdoeken. Snel in de kleren. De frisse ochtend in de stad maakt me gelijk helemaal wakker. De schoonmaakdienst ruimt de stad weer op na een rustige nacht.

Nadat ik mijn handdoek had gevonden in de auto, weer snel terug naar binnen. Brr, toch fris zo zonder jas. Snel douchen en tandenpoetsen. Dan tijd voor ontbijt, Brinta en vruchtensap. Spullen pakken en klaar voor vertrek naar het Global Speakers Summit.

Ik verheug me op de 3e spreker van vandaag. 10:00u we zijn er klaar voor. We krijgen een presentatie van Tim Sanders. Kort geleden had ik een bericht gezien van Chris Brogan dat zijn nieuwe boek erg goed is. Tim doet zijn presentatie via internet vanwege zijn Amerikaanse boektoer.

Wow, 20 minuten geniet ik van Tim’s presentatie. Ik heb enorm veel geleerd over vertrouwen in jezelf, presenteren, voorbereiding, rust.

Het Global Speakers Summit (GSS11) was verder zeer interessant en leerzaam. Twee weken later zit ik alweer voor de 2e keer in Chicago, samen met Peter ben ik bij SOBCon.

De eerste dag krijgen we direct een aantal topsprekers waaronder Tim Sanders. Dit keer is hij er echt. Donderdagavond had ik Tim al gesproken, onder andere over zijn presentatie tijdens GSS11 en Twitter.

In het vliegtuig lees ik het eerste principe uit Today we are Rich. Dit deel had ik gedownload via de site van Tim. Een van de belangrijkste dingen die ik had onthouden uit dit deel was een informatiedieet en de rustige start in de ochtend.

Na het ontbijt vrijdagochtend, bij de Corner Bakery Cafe, loop ik samen met Peter naar de locatie van het evenement. We melden ons voor de registratie en we krijgen een tas. In die tas zitten 2 boeken. Het boek Radical Leap Re-energized en Today we are Rich van Tim Sanders. Wow.

De presentaties van deze 2 auteurs waren voor mij de beste van dit evenement. Ze hebben mij nieuwe inzichten gegeven over een informatie, dankbaarheid, kritiek en ‘Body of Work’.

Start de dag rustig

Nadat ik het boek van Steve Farber uit had zat ik in het nieuwe ritme. Iedere ochtend rustig opstarten, laat je lichaam en vooral je brein wennen aan de nieuwe dag. Start de computer pas op nadat je eerst waardevolle/positieve informatie in je brein hebt gestopt. Dit kun je doen door een boek te lezen.

Om erachter te komen wat je allemaal tot je neemt kun je eerst een paar dagen opschrijven wat je allemaal leest, hoort en bekijkt. Schrijf bij alles ook op wat het met je doet. Houd je er een positief, neutraal of negatief gevoel aan over?

Probeer je de weken daarna te concentreren op positieve input. Start iedere ochtend ongeveer een uur met het lezen van een informatief boek. Kijk zo min mogelijk naar sensatie programma’s, kranten, bladen. Kranten en andere nieuwsprogramma’s proberen je aandacht vast te houden met vooral negatief nieuws.

Op de plek waar al negatief nieuws zit is geen plek meer voor positief nieuws. Ga dus op “negatief nieuws”-dieet zodat er ruimte overblijft voor dingen waar je blij van wordt. Dit gaat ook over mensen waarmee je contact hebt. Stuur richting positieve gesprekken. Vraag wat ze de afgelopen weken bereikt hebben in plaats van hoe het met ze gaat bijvoorbeeld.

Dankbaarheid is een spier

Een andere mooie uitspraak van Tim is, Dankbaarheid is een spier en dus geen gevoel. Die moet je dus trainen. Een oefening die ik nu bijna dagelijks uitvoer is de dag beginnen met 2 mensen bedanken van de dag er voor en 1 alvast bedanken voor de komende dag. Dit doe je in gedachten. Na verloop van tijd gaat dit steeds beter en zul je mensen ook sneller echt bedanken.

Een geef-pauze

Als je stress voelt opkomen, is het slim een pauze te nemen, denken we. Een veel beter alternatief is een geef-pauze inlassen. Door actief te geven, bijvoorbeeld een goed doel helpen een dag per maand of per week, zorgt voor nieuwe energie.

Jouw betrokkenheid en fysiek werk op deze dag laat je zien wat er nog meer is dan je dagelijkse werkzaamheden. Je wordt als vanzelf uit je eigen neerwaartse spiraal gehaald. De spiraal waar we allemaal wel eens intrappen. Op momenten van stress en spanning gaan we harder werken en dat levert alleen maar meer spanning op.

De 4 regels van effectief geven:

 1. geef als een reflectie van jouw waarden – schrijf jouw 5 belangrijkste waarden in het leven op en toets telkens jouw ‘giften’ hieraan
 2. geef om anderen krachtiger te maken
 3. Verwacht niets terug – geef zonder verwachtingen, het is een vrije gift zonder tegenprestatie
 4. Geef altijd – hoe vaker je het doet hoe eenvoudiger het wordt

Overigens als je iedere ochtend 45-60 minuten leest, ja hoor de email en Twitter kan echt wel zo lang wachten, dan lees je al snel meer dan je concurrenten. De gemiddelde ondernemer leest 6 boeken per jaar. Ik ben nu iets langer dan een maand terug van Chicago en ik heb al 3 boeken gelezen!

Een laatste uitspraak van Tim die hij onderbouwt in Today we are Rich is: Een doel volgen is veel beter dan je passie volgen.

Dit is een boek waar ik voorlopig nog aan kan werken. Met de 7 principes:

 1. Voed je brein met goed informatie
 2. Beweeg de conversatie voorwaarts
 3. Train je dankbaarheid spier
 4. Geef om rijk te zijn
 5. Bereid jezelf voor
 6. Balanseer je vertrouwen
 7. Belofte gemaakt, belofte gehouden

Today We Are Rich from Erno Hannink on Vimeo.

Hopelijk heb ik je warm gemaakt voor dit boek van Tim Sander Vandaag zijn we rijk is er in het Engels bijvoorbeeld via Amazon.co.uk Today we are Rich (aff)

Tim Sanders op Twitter (@sanderssays) en timsanders.com

Door Erno Hannink

Erno is de businesscoach die ondernemers helpt om de lange termijn doelen sneller te realiseren. Ondernemers die het beter willen doen voor de planeet, maatschappij en zichzelf. Met zijn ondersteuning en tips helpt hij je dagelijkse doelen te kiezen zodat je de lange termijn doelen eindelijk gaat realiseren. Test zijn coaching een week lang gratis uit met deze code ERNOHANNINKWEEK op dit platform -> ga naar coach.me. Sluit je aan bij de community van ondernemers die iets bijzonders doen.

1 reactie

Reacties zijn gesloten.