Uitstelgedrag overwinnen

Uitstelgedrag overwinnen

Er staat iets op mijn actielijst wat ik moet doen, iets belangrijks. Een actie die ik nog niet eerder heb gedaan. De actie staat al drie weken op mijn lijst, maar vandaag moet ze echt af. Het is al 1:.00 en nog steeds ben ik er niet aan begonnen.

Ik stel de actie uit totdat ik haar echt niet meer verder kan uitstellen, of wacht zelfs zo lang dat het eigenlijk al te laat is.

Er zijn twee redenen waarom ik uitstelgedrag laat zien:

  1. De klus die voor me ligt is lastig en ik heb iets te leren of te overwinnen.
  2. Ik vind de klus die voor me ligt niet leuk. 

Hoe herken je uitstelgedrag?

Je kunt uitstelgedrag eenvoudig herkennen: je gaat allemaal andere dingen doen, maar de taak die af moet, pak je maar niet op.

Voorbeelden van uitstelgedrag die ik gebruik:

  • Ik kijk op Twitter, LinkedIn en Instagram of er nog reacties zijn op de laatste berichten.
  • Ik check mijn e-mail meerdere keren op nieuwe berichten.
  • Ik ga iets opruimen, bijvoorbeeld mijn bureau of mijn kantoor.
  • Ik ga een klusje in of om het huis doen.
  • Ik ga nog een keer thee halen.

Zo overwin ik uitstelgedrag

Wanneer ik mijn uitstelgedrag herken, stel ik mijzelf de vraag wat de oorzaak is van dit gedrag. Vind ik de geplande klus een uitdaging of vind ik hem niet leuk?

Als het gaat over iets wat ik moet overwinnen, waarvoor ik uit mijn comfortzone moet komen, met discipline moet doorzetten omdat de klus belangrijk is op de lange termijn, gebruik ik vaste handelingen. Zie het voorbeeld verderop in dit artikel. 

Als het gaat over een klus waar ik bij nader inzien geen plezier in heb, ga ik onderzoeken of ik het werkelijk (zelf) moet doen. Kan ik de opdracht teruggeven? Kan ik hem uitbesteden? Kan ik me afmelden?

Het grootste deel van mijn tijd wil ik besteden aan de drie dingen waar ik het allerbeste in ben. Soms moet ik daarvoor dingen leren die ik lastig vind. Op andere momenten heb ik ja gezegd tegen iets wat op dat moment eenvoudig leek en waarbij ik nu ontdek dat ik het niet leuk vind.

Dat betekent dat ik soms door het stof moet en terug moet naar de vraagsteller, om te zeggen dat ik zijn opdracht toch niet ga uitvoeren. Andere keren gebruik ik discipline en wilskracht om het toch te doen, want op die manier word ik beter.

Hoe verminder ik uitstelgedrag?

Met discipline en vaste handelingen werk ik aan mijn uitstelgedrag. Neem bijvoorbeeld het dagelijks schrijven: er komen best dagen voor waarop ik geen zin heb om een artikel te schrijven. Wat ik dan doe is mijn vaste ritme volgen:

  1. Ik ga achter mijn laptop zitten. 
  2. Ik start Insight Timer (meditatie-app) op en kies een nummer om af te spelen.
  3. Ik zet mijn hoofdtelefoon op.
  4. Ik open het Google Document waarin ik al mijn artikelen schrijf.
  5. Ik klik op F11 om alleen dit scherm in beeld te hebben.
  6. Ik begin te schrijven.

Soms weet ik nog niet wat ik ga schrijven. Dan begin ik maar wat te typen en komt er altijd een idee voor een artikel.

Bellen

Voor het 4B-evenement dat ik op 20 september 2019 organiseer nodig ik de deelnemers persoonlijk uit. Dat is een klus, maar ik wil graag persoonlijk contact weer terugbrengen in mijn werving. Hiervoor bel ik met ondernemers. 

Het bellen met mensen die ik niet of nauwelijks ken stel ik tot het allerlaatste moment uit. Door te werken met een bellijst, met mijn drie belangrijkste acties voor de dag en met focus bel ik uiteindelijk iedere dag een aantal mensen. We maken contact en ik vertel ze over het evenement.

Langzaam maar zeker loopt het aantal deelnemers op. Hierbij houd ik mijn doel voor ogen, namelijk om een goed evenement neer te zetten voor ondernemers. We bouwen een plek waar de deelnemers andere ondernemers vragen kunnen stellen die ze niet op andere plekken kwijt kunnen, met gave sprekers van wie ik zeker weet dat ze deelnemers iets waardevols gaan geven. Dat geeft mij de energie om iedere dag weer ondernemers te bellen.

Wat is jouw gouden tip om uitstelgedrag terug te dringen?

Door Erno Hannink

Erno is de businesscoach die ondernemers helpt om de lange termijn doelen sneller te realiseren. Ondernemers die het beter willen doen voor de planeet, maatschappij en zichzelf. Met zijn ondersteuning en tips helpt hij je dagelijkse doelen te kiezen zodat je de lange termijn doelen eindelijk gaat realiseren. Test zijn coaching een week lang gratis uit met deze code ERNOHANNINKWEEK op dit platform -> ga naar coach.me. Sluit je aan bij de community van ondernemers die iets bijzonders doen.