Tijdverspilling aanpakken

tijdverspilling aanpakken
tijdverspilling aanpakken

Het was 4.05u. Ik kon nog wel minstens anderhalf uur slaap gebruiken, dacht ik nog, maar mijn brein ging maar tekeer. Na een bezoek aan het toilet keerde ik terug naar bed.

Ik ging mediteren. Ik concentreerde me op mijn ademhaling, maar mijn brein bleef de dingen herhalen die ik al gedacht had. Ik wilde ze niet vergeten, later zou ik ze uitschrijven.

Na ongeveer twintig minuten focussen op mijn ademhaling, gedachten herhalen en opnieuw focussen op mijn ademhaling stond ik naast mijn bed. Dan moest ik er maar uit en aan de slag met mijn gedachten, maar eerst nam ik een kopje thee met honing om te voorkomen dat ik moest hoesten.

In de week voor ons eerste 4B-evenement kreeg ik al last van mijn keel en kwam er weinig uit mijn hoofd. Met ibuprofen onderdrukte ik de pijn en organiseerde ik ontspannen het evenement.

Tijdens het weekend stonden er een paar dingen op de planning waar ik voor mijn gevoel niet onderuit kon. Er was niet veel ruimte om te ontspannen. Tot maandag dan. Ik besloot niet nog meer ibuprofen te slikken om de boel te onderdrukken, maar nam rust, dat vroeg mijn lichaam. Ik had geen keus en moest een afspraak afzeggen.

Maandag sliep ik vooral veel. Mijn lichaam had rust nodig om de verkoudheid, het vastzitten van de spieren in mijn nek en schouders en de hoofdpijn die daaruit voortkwam te verwerken.

Dinsdag ging het weer goed genoeg voor de coaching bij een klant in Dordrecht. Tussen mijn gesprekken in viel er een opdracht uit, waardoor ik de ruimte had om rustig door de oudste stad van Nederland te wandelen. De gesprekken waren goed. 

Na de terugreis merkte ik dat ik nog niet fit was. Ik besloot ‘s avonds niet te trainen en vooral niets te doen. Uiteindelijk heb ik op de bank naar een documentaire gekeken op Netflix, Inside Bill’s Brain.

Woensdag ging het nog niet echt beter. Er kwam weinig uit mijn hoofd. De paar acties die ik had opgeschreven voor die dag kwamen niet af.

Ik heb toen maar de twee laatste afleveringen van de documentaire gekeken. Bill Gates is een man met een enorme focus. In de tijd van Microsoft heeft hij alles gedaan om het bedrijf op te bouwen en uit te bouwen. Nu houdt hij zich bezig met grote vraagstukken, zoals hoe men in ontwikkelingslanden kan worden voorzien van een goedkoop toilet en goede riolering, hoe polio kan worden uitgeroeid en wat we moeten met het energievraagstuk.

Nu, deze nacht, werkt mijn brein weer. Er zijn ideeën in me opgekomen, ik heb connecties gemaakt tussen elementen uit de documentaire, een korte video van Matt D’Avella over digitaal minimaliseren en hoe ik zelf werk.  

Het belangrijkste dat telkens weer terugkwam in mijn gedachten:

“Wat een verspilling van tijd.”

Tijdverspilling met televisie kijken, Netflix, YouTube, Twitter, e-mails checken.

Ik had mezelf wijsgemaakt dat ik veel naar YouTube en Netflix kon kijken om te leren, om documentaires te kijken. Natuurlijk leer ik dingen, maar er zijn manieren waarop ik veel dieper leer, en waarop ik ervoor kan zorgen dat ik veel meer gefocust ben op een bepaald onderwerp dan als ik van video naar video spring op Youtube.

Nog eens op Twitter checken om te zien of er al gereageerd is, nog een keer Gmail checken om te kijken of er een belangrijk bericht is: niet iedere dag gaat het zo, maar wel steeds vaker en langer. De afgelopen maanden besteedde ik in de vroege ochtend al snel anderhalf uur aan YouTube en Twitter.

Dit ga ik nu veranderen. 

De kijktijd wordt geminimaliseerd en omgezet in leestijd, zodat ik mezelf kan ontwikkelen. Ik kan dan leren betere beslissingen te nemen en over andere grote vraagstukken na te denken, zoals die over energie en ecologie.

Ik ga bovendien meer tijd besteden aan het omzetten van inzichten en het uitschrijven van mijn ideeën.

Dat is de kern van wat ik wil doen. Wat kan ik daarvoor schrappen of minderen?

  • Ik kan apps als Twitter, YouTube, Netflix, ZiggoGo verwijderen van mijn tablets. 
  • Ik kan Twitter verwijderen van het scherm op mijn telefoon. Ik kan er nog wel bij, maar het kost meer moeite.
  • Ik kan ervoor kiezen nog maar twee keer per dag mijn e-mails te lezen en erop te reageren: om 12:00 en 17:00.
  • Ik kan besluiten geen schermen meer mee te nemen naar bed, alleen een boek.

Ik heb vandaag mijn eerste stappen gezet om tijdverspilling terug te dringen.

Daarnaast heb ik nog een aantal keuzes gemaakt, maar daar vertel ik later meer over.

Door Erno Hannink

Erno is de businesscoach die ondernemers helpt om de lange termijn doelen sneller te realiseren. Ondernemers die het beter willen doen voor de planeet, maatschappij en zichzelf. Met zijn ondersteuning en tips helpt hij je dagelijkse doelen te kiezen zodat je de lange termijn doelen eindelijk gaat realiseren. Test zijn coaching een week lang gratis uit met deze code ERNOHANNINKWEEK op dit platform -> ga naar coach.me. Sluit je aan bij de community van ondernemers die iets bijzonders doen.