Test biedt inzicht in tevredenheid met baan

Van Randstad ontving ik vandaag een persbericht. Een aantal dingen in dit bericht vielen mij op.

  • Ruim een miljoen Nederlanders is ontevreden met hun huidige baan en staat open voor een nieuwe uitdaging.
  • Uit eerder onderzoek van Randstad (Geluksonderzoek, 2005) is naar voren gekomen dat maar liefst 40% van werkend Nederland niet blij is met zijn of haar baan en dat 14% op zoek is naar een andere baan. Levensgeluk hangt sterk af van werkgeluk!

De Nationale Carrière Check draait om het thema: ‘Past je baan nog wel bij jou?’ Carrière-expert Marjolein ten Hoonte, Randstad HR Solutions:

‘Dagelijks houd ik me bezig met advies over werk en loopbaan. Ik adviseer werkend Nederland objectief te inventariseren wat je nodig hebt om je droom te realiseren. Door persoonlijke wensen en de gewenste bedrijfscultuur te onderzoeken, leidt dit tot de juiste volgende stap in je loopbaan.’


Uit het Geluksonderzoek 2005 bleek dat; geluk in de werksituatie voornamelijk wordt bepaald door de sfeer op de werkvloer en door de tevredenheid over de samenwerking met de leidinggevende. Daarnaast spelen aspecten als flexibele werktijden, het inkomen en de baanzekerheid mee.

Op zondag 25 maart kun je bij RTL 4 meedoen aan de wetenschappelijke test en op www.denationalecarrierecheck.nl. Randstad zegt dat ze de ambitie heeft om werkend Nederland te ondersteunen in de zoektocht naar meer werktevredenheid. Tijdens het programma wordt de Nationale Carrière Check live ingevuld door werkenden uit de meest uiteenlopende beroepsgroepen en verschillende bekende Nederlanders. Tot de deelnemende bekende Nederlanders behoren onder andere D66-politica Lousewies van der Laan, presentatrice Sylvana Simons, politiek verslaggever Frits Wester, paparazzifotograaf Edwin Smulders en schrijver Kluun.
nationale-carriere-check.jpg
Nu wordt er gesproken over werktevredenheid en carrière. Nergens wordt hier gesproken over wat de werkgever kan doen om je gelukkig te maken. Dit terwijl de punten die uit het Geluksonderzoek van diezelfde Randstad in 2005 naar voren kwam dat het meer te maken heeft met de plek waar je werkt dan je loopbaan.

Nog een keer, de punten uit het onderzoek zijn:

  1. sfeer op de werkvloer
  2. tevredenheid over de samenwerking met de leidinggevende
  3. flexibele werktijden
  4. het inkomen
  5. baanzekerheid

Welke van deze punten los je op door zelfonderzoek? Volgens mij niet een.
Het zou dus verstandiger zijn om onderzoek te doen naar geluk bij de werkgevers. Hoe plezierig is het op de werkplek. Hoeveel energie stopt de werkgever in een gelukkige en plezierige werknemer.

Neem een voorbeeld aan Ricardo Semler van Semco en Tom Nixon van Nixon McInnes. Zij zorgen ervoor dat de werkplek goed voor elkaar is. De basis van werkgeluk.

Of kijk eens naar de uitspraken van deze leiders en denk aan het succes van de bedrijven achter deze mensen:

Steve Jobs, mede-oprichter van Apple

“Your work is going to fill a large part of your life, and the only way to be truly satisfied is to do what you believe is great work. And the only way to do great work is to love what you do. If you haven’t found it yet, keep looking. Don’t settle.”

Ingvar Kamprad, oprichter van IKEA

“Work should always be fun for all colleagues. We all only have one life. A third of life is work. Without desire and fun, work becomes hell.”

Soichiro Honda, oprichter van Honda

“Each individual should work for himself. People will not sacrifice themselves for the company. They come to work at the company to enjoy themselves.”

Richard Branson, oprichter van Virgin

“Fun is at the core of the way I like to do business and it has been the key to everything I’ve done from the outset. More than any other element, fun is the secret of Virgin’s success.”

Dit is precies de reden waarom Alexander Kjerulf samen met mij Happy at Work naar Nederland willen brengen. Let op ik zeg neit dat je de test iet moet doen om te kijken of je nog goed zit. Als je de werkplek, je baas, niet kunt veranderen dan wordt het tijd om te gaan, Als je niet de gelegenheid krijgt om werk te doen waar je goed in bent, wat je talenten zijn, dan moet je morgen nog gaan. Dat heb ik zelf ook meerdere keren gedaan. En er bestaat niets beters!

Door Erno Hannink

Erno is de businesscoach die ondernemers helpt om de lange termijn doelen sneller te realiseren. Ondernemers die het beter willen doen voor de planeet, maatschappij en zichzelf. Met zijn ondersteuning en tips helpt hij je dagelijkse doelen te kiezen zodat je de lange termijn doelen eindelijk gaat realiseren. Test zijn coaching een week lang gratis uit met deze code ERNOHANNINKWEEK op dit platform -> ga naar coach.me. Sluit je aan bij de community van ondernemers die iets bijzonders doen.