Teleurgesteld in mijn wilskracht

teleurgesteld-in-mijn-wilskracht
teleurgesteld-in-mijn-wilskracht

Wanneer je wilt afvallen, wilt stoppen met verdovende middelen, meer wilt bewegen, minder hard wilt werken, vroeger wilt opstaan, minder wilt gamen, meer wilt lezen, minder televisie wilt kijken, gezonder wilt eten, is het goed om je bewust te worden van je gewoontes.

Je kent ze vast: de momenten waarop je besloten hebt om een slechte gewoonte af te leren. Het besluit om dan je wilskracht te gaan gebruiken om die gewoonte nu echt te veranderen. Na een paar weken kom je erachter dat het weer niet gelukt is. Op zulke momenten ben ik weer teleurgesteld in mezelf. Zie het voorbeeld hieronder.

Beslissingen, wilskracht en gewoontes

Terwijl ik vannacht wakker lag schreef ik dit artikel al in mijn hoofd. Uiteindelijk ben ik ik om 3.45u opgestaan, want in bed blijven liggen had geen zin meer. Waarom ik nu weer zo vroeg wakker was, tegen mijn zin in? Dat kwam door het vele snaaien de avond ervoor.

Het was Sinterklaasavond, we waren samen thuis. Ik had besloten om niet te gaan trainen en even samen tijd door te brengen. Zij was na haar werkdag, voordat ze had gegeten, toch nog even naar de supermarkt geweest. Ze had een paar dingen gehaald om samen gezellig Sinterklaasavond te vieren.

Doordat het in huis was heb ik weer veel te veel gesnoept. Na de chocolade, nootjes, spijsstaaf en tapashapjes lag ik weer wakker en had ik spijt. Het was niet de eerste keer dat me dit overkwam. 

Doordat ik ouder ben zijn er dingen anders in mijn lichaam. Als ik laat en vooral veel eet, en meteen daarna ga liggen om te gaan slapen, gaan de zuren in mijn maag anders reageren. Daar word ik wakker van.

Je zou zeggen: stop dan met snaaien voor het slapengaan. Geloof me, dat zeg ik vaker. Ik vind mezelf zelfs een slappeling als ik weer eens ’s avonds heb gesnoept. De laatste keer dat ik zo vroeg wakker werd en niet meer kon slapen, had ik toch besloten dat ik het vanaf dat moment anders zou gaan doen. Ik heb het zelfs op mijn whiteboard geschreven in mijn kantoor.

De avond zelf verandert er iets in mij. De beslissing is niet meer merkbaar. Er zijn bepaalde handelingen die ervoor zorgen dat ik hetzelfde doe als wat ik gewend ben. 

Hier neemt de gewoonte mijn bewuste denkvermogen over en handelt zonder er goed over na te denken. Het gevolg van deze handelingen, het vroege wakker worden, is zo ver verwijderd van deze gewoonte dat het te moeilijk is om anders te reageren.

Hoe verander ik deze slechte gewoonte?

Er zijn voor mij maar een paar manieren om deze slechte gewoonte te doorbreken. De meest eenvoudige lijkt mij op dit moment: geen snoep- of snaaigoed in huis hebben. Verbannen. Dit vraagt iets van het gezin en gaat verder dan mij alleen.

Het helpt als wij boodschappen doen nadat we net gegeten hebben. De kans dat we iets meenemen om te snaaien is dan veel kleiner. Al is de supermarkt zo ingericht dat je meer koopt dan je van plan was. De omgeving helpt dan ook niet mee. 

Noot: De hele voedingsindustrie is ingericht om zo veel mogelijk te verkopen zonder rekening te houden met de gezondheid van mensen. Ze wil liever nu een euro verdienen dan later besparen op gezondheidskosten.

We kunnen ook het eten ergens anders kopen, zoals in een landwinkel, waar minder verleidelijke etenswaren liggen. Dat vraagt wat meer van ons, want we moeten wat verder fietsen of omrijden om hier de boodschappen te doen. De boodschappen zijn ook wat duurder, maar daarmee ondersteunen we de lokale boeren en besparen we op de lange termijn op ziektekosten.

Van omgeving veranderen, iets gaan doen direct na het eten waardoor ik van omgeving verander. Direct naar buiten gaan, gaan trainen, iets anders doen, in ieder geval. Ik moet uit de omgeving waarin ik gewend ben om op zoek te gaan naar iets te snaaien wanneer ik op de bank televisie zit te kijken.

De televisie verwijderen uit de woonkamer en haar vervangen door een beamer en scherm, waardoor ik wel naar een film kan kijken, maar het veel meer moeite kost. Snel de televisie aanzetten werkt dan niet meer. Ergens zijn snoepen en televisiekijken aan elkaar gekoppeld bij mij.

Ik moet aan de slag om dit te veranderen. De keuze is gemaakt, nu moet ik nog de acties bespreken met mijn gezin en één of meerdere handelingen veranderen voor meer kans op een nieuwe gewoonte.

Goede gewoontes, slechte gewoontes

Iedereen die iets wil veranderen aan zijn levensstijl adviseer ik om het boek Good Habits, Bad Habits van Wendy Wood te lezen. 

Het nadeel van dit boek is dat het op dit moment alleen in het Engels verkrijgbaar is en dat het vol staat met onderzoeken en voorbeelden om te bewijzen hoe afhankelijk we zijn van gewoontes. Dit is nodig omdat het lang duurt voordat het helemaal doordringt, bij mij tenminste, en voordat ik accepteer dat beslissingen en wilskracht niet het juiste middel zijn om mijn gewoontes te veranderen.

Bestel het boek hier en lees het. Het gaat je helpen om gewoontes te veranderen, al moet je soms hele harde maatregelen treffen. Soms is veranderen van omgeving de enige oplossing.

Door Erno Hannink

Erno is de businesscoach die ondernemers helpt om de lange termijn doelen sneller te realiseren. Ondernemers die het beter willen doen voor de planeet, maatschappij en zichzelf. Met zijn ondersteuning en tips helpt hij je dagelijkse doelen te kiezen zodat je de lange termijn doelen eindelijk gaat realiseren. Test zijn coaching een week lang gratis uit met deze code ERNOHANNINKWEEK op dit platform -> ga naar coach.me. Sluit je aan bij de community van ondernemers die iets bijzonders doen.