Één telefonisch contact #experimenteervrijdag

een-telefonisch-contact
een-telefonisch-contact

Het was een bijzondere week. Het experiment van vorige week heeft nog niet echt gewerkt voor mij. Het experiment van de week ervoor juist wel.

De kleine gewoontes (Tiny Habits) helpen me om in actie te komen. Op sommige dagen gaat het heerlijk en op andere dagen valt het tegen. Vandaag gaat het heerlijk, maar gisteren had ik een nacht met veel te weinig slaap. Veel dromen, veel wakker liggen en video’s kijken in bed helpt niet om uitgerust op te staan. 

De spanning van te weinig opdrachten en klanten die de facturen later betalen dan normaal zorgde ervoor dat ik naar video’s ging kijken waarin verteld werd hoe anderen geld verdienen. Iets wat mij uiteindelijk totaal niet helpt.

Klanten bellen, werk doen voor klanten, contact houden met mijn netwerk, waardevolle artikelen schrijven, de inhoud voor mijn nieuwste boek schrijven, betere podcasts en video’s maken, dat zijn de dingen die mij wel vooruit helpen. Klanten en contacten vragen wat ik voor ze kan doen. Dat geeft energie en soms een nieuwe opdracht.

Ze heeft werk

Verder ben ik de afgelopen week regelmatig bezig geweest om mijn dochter te helpen bij het vinden van een stageplek. Een bericht op LinkedIn afgelopen zaterdag en een positieve reactie op zondag zagen er veelbelovend uit. Dinsdag werd duidelijk dat die optie toch op niets uitliep, in deze COVID-19-situatie ging een stage niet lukken. Dus ze ging weer door met werven, waarbij ik haar hielp, door brieven na te kijken, advies te geven als er reacties kwamen, haar voor te bereiden op gesprekken.

In de gesprekken van de afgelopen dagen met haar leraar werd duidelijk dat ze uiteindelijk toch geen stage zou hoeven lopen. Er is nu gewoon geen ruimte voor de beoordeling en begeleiding van de stagiaires in de zorg.

Uiteindelijk was er gisteren goed nieuws en zei ze ja op een plek in het Coronateam in een verzorgingshuis. Volgende week gaat ze daar starten en werkervaring opdoen. Hierdoor kan ze hopelijk ook haar minor afronden, waarmee ze haar hbo-opleiding verpleging voor de zomer kan afronden. Dan kan ze aansluitend met haar BIG-registratie wel aan de slag bij de afdelingen die haar nodig hebben. 

Dit geeft nieuwe redenen om te lachen. 🙂

Het nieuwe experiment

Nu naar het experiment van de komende week. Ondertussen heb ik geleerd dat het handig is om de actie in het experiment zo klein mogelijk te maken en te koppelen aan iets anders dat ik al doe.

Terwijl ik veel manieren gebruik om in contact te blijven met de mensen op mijn kleine lijst, stel ik één manier telkens weer zo lang mogelijk uit. Terwijl dit eigenlijk heel eenvoudig is en waardevolle gesprekken oplevert.

De reacties op de kaartjes die ik vorige week had verstuurd (zie hieronder) kwamen langzaam maar zeker binnen. Op veel kaartjes had ik geschreven: “Bel me gerust – 0314 393966”, ter afsluiting van het handgeschreven persoonlijke bericht voor de ontvanger. Een persoonlijk bericht om contact te houden in deze tijd van isolatie. Het leuke was dat deze korte regel verschillende leuke gesprekken heeft opgeleverd de afgelopen week.

https://twitter.com/Letterzaken/status/1248327048684281856?s=20

Maar… zelf de telefoon pakken en de mensen bellen die op mijn lijst staan stel ik telkens weer tot het allerlaatste moment uit. Net voordat ik heb afgesproken om te gaan hardlopen met mijn dochter bijvoorbeeld, kan ik nog net één of twee mensen bellen. Waarbij ik dan ook nog eens vaak de voicemail krijg. “Maar hey, ik heb het geprobeerd,” maak ik mezelf weer wijs.

De komende week ga ik hier mijn experiment op richten, op de ‘tiny habits’-manier. Tijdens een werkdag loop ik meerdere keren naar de keuken om een kop thee te halen. Dit is fijn, even een moment van beweging. Even opstaan van mijn bureau om weer nieuwe energie te krijgen.

De komende week ga ik telkens nadat ik een kop thee heb gehaald weer aan mijn bureau zitten en pak ik gelijk de telefoon om één persoon te bellen. Één persoon bellen, meer niet. Wanneer ik de voicemail krijg, spreek ik een kort bericht in. Ik ben benieuwd hoe het met mensen gaat in deze tijd, waar ze aan werken en of ik ze ergens bij kan helpen. Misschien kunnen we een afspraak maken om op een ander tijdstip langer met elkaar te beeldbellen.

Misschien ben jij ook wat meer intern gericht tijdens deze vreemde COVID-19-periode. Doe mee met het experiment en zoek weer contact met je klanten en relaties. Telkens wanneer je een kop koffie of thee gaat halen pak je direct daarna je telefoon en belt één persoon. Niet meer mensen, één van je contacten.

Ik ben benieuwd wat dit oplevert. Laat het gerust weten hieronder.

Door Erno Hannink

Erno is de businesscoach die ondernemers helpt om de lange termijn doelen sneller te realiseren. Ondernemers die het beter willen doen voor de planeet, maatschappij en zichzelf. Met zijn ondersteuning en tips helpt hij je dagelijkse doelen te kiezen zodat je de lange termijn doelen eindelijk gaat realiseren. Test zijn coaching een week lang gratis uit met deze code ERNOHANNINKWEEK op dit platform -> ga naar coach.me. Sluit je aan bij de community van ondernemers die iets bijzonders doen.