Help je team door minder te werken

Help je team door minder te werken
Help je team door minder te  werken

In mijn werk help ik ondernemers oude gewoontes te vervangen door nieuwe gewoontes die in deze fase beter voor hen en hun bedrijf zijn. Dat klinkt misschien wat vaag. Ik leg het uit.

De ondernemers die met hun bedrijf voorbij de tien medewerkers groeien hebben de afgelopen jaren vooral hard meegewerkt in het bedrijf.

Ze willen doorgroeien, maar de oude manier, harder werken, gaat niet meer. Er zitten gewoonweg niet meer uren in de week en de relaties in de privé-omgeving piepen en kraken al een tijdje, al voelen ze dat zelf anders.

Een belangrijke stap waarmee we beginnen is dat de ondernemer veel minder gaat werken, niet meer dan 40 uur. Dat is een gigantische sprong voor de ondernemer en dit gaat niet vanzelf. De oude gewoonte is hard meewerken.

Belangrijk voor de ondernemer is dat ze veel meer aan haar bedrijf gaat werken in plaats van in haar bedrijf. Dat ze veel minder uitvoerend werk doet voor klanten en veel meer het team ondersteunt. Dit betekent meer leiding geven en mensen coachen. Dit zijn de nieuwe gewoontes die ze gaat ontwikkelen.

Je wilt dat de mensen die voor je werken beter zijn in hun werk dan jij. Je zorgt ervoor dat dit gebeurt door ze te coachen en door los te laten. Loslaten kun je doen door veel minder uren aanwezig te zijn in het bedrijf. Dan krijg je tijd om weer nieuwe dingen te ontdekken, nieuwe klanten, nieuwe oplossingen, nieuwe technieken.

Doordat jij structureel minder in het bedrijf bent, moeten de medewerkers problemen zelf oplossen. Dat is loslaten, niet om ze te laten vallen, maar om ze dingen zelf te laten ontdekken.

Het is belangrijk dat je in deze fase van je bedrijf een aantal dingen blijft doen:

  1. Cashflow bewaken, deze moet gezond zijn om je bedrijf te laten groeien.
  2. De beste mensen om je heen verzamelen.
  3. De cultuur bewaken.

Met deze drie onderdelen bewaak je ook de kwaliteit van het werk dat je bedrijf levert. Je wilt tenslotte de beste in de markt zijn en blijven.

Structureel minder aanwezig

Concentreer je op het werk waar jij het allerbeste in bent en ga dit 90% van je tijd doen. Vaak betekent dit dat je veelal bezig bent met vernieuwing en met relaties ontwikkelen.

Breng de tijd die je in je bedrijf aanwezig bent terug naar één tot twee dagen en ontdek wat er verandert. Wie neemt de leiding op lastige momenten? Wie blijft juist achter en voor wie heb je onbewust de problemen opgelost de afgelopen jaren?

Bouw een sterk team dat geheel zelfstandig werkt. Coach de mensen om ze beter te maken en een cultuur te ontwikkelen waar mensen graag werken. Het is altijd lastig om de beste mensen te vinden voor je bedrijf. Bouw een cultuur waarmee je de beste mensen aantrekt en behoudt.

Groei door naar de volgende fase van je bedrijf door minder hard te werken.

Door Erno Hannink

Erno is de businesscoach die ondernemers helpt om de lange termijn doelen sneller te realiseren. Ondernemers die het beter willen doen voor de planeet, maatschappij en zichzelf. Met zijn ondersteuning en tips helpt hij je dagelijkse doelen te kiezen zodat je de lange termijn doelen eindelijk gaat realiseren. Test zijn coaching een week lang gratis uit met deze code ERNOHANNINKWEEK op dit platform -> ga naar coach.me. Sluit je aan bij de community van ondernemers die iets bijzonders doen.