Tamar Weinberg – Common Scents

In dit mooie gesprek met Tamar Weinberg – oprichter van Tamer Scents – hebben we het over tegenslag en wat ik deed om daaroverheen te komen.

Ze gaf het de titel “He made the absolute best of his reality

Na haar introductie begin met hoe het voor mij als ondernemer allemaal begon. Darren Rowse van Problogger speelde hierin een belangrijke rol net als mijn blog – enthousiasmeren.nl. Hier schreef ik over alles waar ik enthousiast over was, veel verschillende onderwerpen.

Met advertenties probeerde ik om het blog te ontwikkelen als een bron voor mijn inkomen. Door steeds meer te concentreren op niches en de blogs op te splitsen van één blog naar verschillende hele specifieke blogs zoals lukte dat steeds beter.

Vanaf het moment dat ik mijn bedrijf begon was ik dit succes van die niches helemaal vergeten. Geen focus, maar ik stelde me voor als freelancer marketing en verkoop, veel te breed.

Dus eerst zag ik dat focus goed was en toen ik voor mezelf begon was ik dat uit het oog verloren. Na ongeveer anderhalf jaar en wat hulp had ik eindelijk een duidelijk product.

Januari 2009 kreeg ik de kans om naar de CES in Las Vegas te gaan en daar kwam ik in aanraking met WordCamp en Social Media Club. In die week ontmoette ik verschillende bloggers zoals Liz Strauss, Lorelle VanFossen, Brian Solis, Anita Campbell, Chris Heuer, Kristie Wells, Rohit Bhargava and many more.

Met een paar boeken onder de arm reisde ik terug naar Nederland om te zien of we die in Nederland wilde uitgeven. Het boek van Rohit (Personality not Included) werd geaccepteerd door A.W. Bruna en is in het Nederlands verschenen. Daar kreeg ik ook de kans om mijn boek uit te geven.

Eind 2009 kwam mijn boek uit, dat ik in ongeveer 3 maanden schreef op een schema dat vergelijkbaar was met dat wat ik leerde van Rohit, vier dagen werken en de vrijdag volledige focus op het schrijven. De eerste druk was uitverkocht in een paar maanden en ook de tweede druk werd bijna uitverkocht. In totaal zijn er bijna 3.000 boeken verkocht van Laat de klant naar jou komen. Dat lijkt nu mijn hoogtepunt te zijn geweest. 😉

Hee vroeg op een platform of in een markt te zijn hielp enorm zegt Tamar. Dat klopt. In de eerst linie zijn is wel mijn ding. Super gaaf om telkens nieuwe dingen te ontdekken, maar geen goede weg naar enorme omzetten voor je bedrijf. Telkens weer opnieuw een doelgroep opbouwen, dingen uitvinden, content maken over onderwerp waar nog nauwelijks naar gezocht wordt.

Op een bepaald moment waren er 15 social media clubs in Nederland en was ik mede-organisator van drie WordCamps, en realiseerde ik me dat dit waardevol werk was maar de bezoekers waren niet mijn doelklant. Er kwamen mooie contacten en relaties uit, maar geen opdrachten voor mijn bedrijf.

Een paar jaar later was omgeschakeld neer het Engels, ik wilde internationaal gaan met een engelstalig product. Uiteindelijk had ik één internationale klant. De meeste Nederlandse klanten ging niet mee naar de Engelse versie. Na negen maanden besloot ik weer terug te keren naar het Nederlands. Er was gewoon te weinig omzet om van te leven.

Als ik had doorgezet op verschillende momenten, zoals ook met Facebook voor business, dan had ik waarschijnlijk veel meer verdient. Telkens wanneer iets dreigde succesvol te worden, was ik alweer iets nieuws gestart. Ik hou van nieuwe dingen ontdekken.

Tamar verteld over hoe zij in haar bedrijf altijd verschillende bronnen van inkomsten had. Dat was veilig en comfortabel, maar het weerhield haar er ook van om zoiets groots als een product Tamar te lanceren zoals ze nu aan het doen is. Al kan het meerdere jaren duren en enkele pivots kosten voordat een product of bedrijf succesvol wordt.

Dan ga ik in op het effect van geluk. Wanneer je meer probeert en test, neemt de kans op geluk toe. Wanneer je op je gemak voelt dan neem je minder risico’s. Dat betekent ook dat je minder kans op geluk mag verwachten.

Ik houd van nieuwe dingen leren, er over schrijven, mensen vragen stellen over nieuwe ontwikkelingen voor mijn podcast. Geld is niet het belangrijkste voor mij, ontwikkeling en ontdekken is wat mij gelukkig maakt. Hierdoor hebben we geleerd om slim om te gaan met geld. Ondanks dat er genoeg momenten waren in die overgangsperiodes naar iets nieuws waarin ik niet veel verdiende, waren we in staat om te sparen en onze hypotheek steeds wat meer af te lossen.

Stoïcisme is een levensstijl die ervoor zorgt dat ik accepteer wat er op me af komt en hoe ik daarop reageer.

Tip van Tamar de podcast Fearless motivation.

In mijn jeugd had ik veel last van mijn rug. Op mijn zestiende moest ik een keuze maken of een jaar lopen in een ijzeren harnas of geopereerd worden. Het was een zware operatie en vooral ook de periode daarna, want je moest 15 weken plat liggen voor het herstel.

Op je zestiende 15 weken in een bed, in een vakantie nadat ik was geslaagd voor de mavo voordat ik naar de mts zou gaan, was geen eenvoudige keuze. Het was een bijzondere tijd, negen weken in het ziekenhuis en zes weken in revalidatiecentrum het Roessink. In die periode heb ik veel mooie mensen ontmoet en moeilijke verhalen gehoord. De Olympische spelen waren dat jaar in Los Angeles waar we bijna iedere avond en nacht naar keken.

Het was een fase waar ik leerde om dingen te accepteren zoals ze kwamen.

Tamar vertelde over haar ervaring met depressies

Drie belangrijke elementen voor je eigen zorg:

  1. Slapen
  2. Gezond eten
  3. Bewegen

Ontwikkel gewoontes in je gedrag dat goed is voor je fysieke en mentale gezondheid.

Mijn ochtendritueel om te doen wat ik leuk en belangrijk vindt:

  1. Lezen
  2. Journaling of meditatie of ademhalingsoefeningen
  3. Een artikel schrijven

Haar laatste vraag, Wat zou ik een vroege versie van mijzelf zeggen?

Ik zou niets veranderen. Geluk heeft er veel met te doen waar ik nu ben. Daar kan ik niet veel aan veranderen. Het enige waar je grip op hebt is hoe je op die dingen reageert.

Ik ben geen expert, maar ik heb wel ervaring die kan ik gebruiken. Ik lees veel en leer. Deze kennis en inzichten kan ik weer gebruiken in de gesprekken met anderen.

Mijn mantra “Read, Learn and Share.”

Vertrouw jezelf.

Luister op de site van Tamar of luister hieronder:

Door Erno Hannink

Erno is de businesscoach die ondernemers helpt om de lange termijn doelen sneller te realiseren. Ondernemers die het beter willen doen voor de planeet, maatschappij en zichzelf. Met zijn ondersteuning en tips helpt hij je dagelijkse doelen te kiezen zodat je de lange termijn doelen eindelijk gaat realiseren. Test zijn coaching een week lang gratis uit met deze code ERNOHANNINKWEEK op dit platform -> ga naar coach.me. Sluit je aan bij de community van ondernemers die iets bijzonders doen.