Succesvol ondernemen zonder hard werken

Succesvol ondernemen zonder hard werken
Succesvol ondernemen zonder hard werken

Een succesvol bedrijf bouwen zonder hard te werken, het klinkt te mooi om waar te zijn. Zoiets kan toch niet?

Bij meer dan 90% van de mensen die ik spreek is het duidelijk: ze werken hard als ondernemer, of ze denken dat je alleen ondernemer kunt zijn als je hard werkt, harder dan iedereen om je heen.

Is dit werkelijk waar? Moet je hard werken wanneer je ondernemer bent of is dit een hardnekkige mythe?

Ik geef je twee voorbeelden. Gisteren sprak ik twee ondernemers voor de podcast en het was duidelijk dat ze beiden hard werkten als ondernemer.

’s Ochtends sprak ik met Jacques Brinkman, voormalig succesvol hockeyprofessional en nu ondernemer. Hij heeft een webwinkel met hockeyartikelen en is een bierbrouwerij met een brewpub gestart. Hij werkt zeven dagen per week.

In de middag sprak ik met Monique Delsink. Zij verkocht haar bedrijf en schreef een boek over verkoopgeluk. Wat moet je doen om je bedrijf verkoopklaar te maken en verkopen?

Tijdens de bouw van het succesvolle arbobedrijf werkten zij en haar man keihard om het grootste en beste arbobedrijf in de regio te worden. Ze konden alleen ontspannen tijdens vakanties en dat ging op het laatst ook niet meer.

Tijdens de gesprekken gaven ze beiden adviezen aan ondernemers die luisteren naar het gesprek. Bouw voldoende rust in, zei Jacques. Zoals hij leerde vanuit de topsport: “Play hard, rest hard.” Tegelijk zei hij erbij dat hij dit zelf nu ook niet doet.

Monique gaf ondernemers het advies mee om voldoende afleiding in te bouwen. Een hobby te hebben naast je bedrijf, voldoende te doen aan scholing en ontwikkeling. Zo blijft energie stromen voor je bedrijf.

De reden dat ze het bedrijf verkocht was dat er geen energie meer over was. Ze was meer manager dan ondernemer. Ze paste meer op de winkel dan dat ze creatief bezig was. Ze was vergeten zichzelf te ontwikkelen naast het ondernemer zijn.

Als beide ondernemers gelijk hebben, en je voldoende rust en afleiding nodig hebt naast het ondernemen om het lang vol te houden, waarom is het dan zo lastig?

De ondernemers die ik uit verhalen ken die wel ontspannen ondernemen, zoals de partners van Basecamp, Dan Sullivan, Alan Weiss, James Schramko, Derek Sivers en Ricardo Semler, doen iets anders.

Wat ze vooral anders doen zijn keuzes maken over de manier waarop ze willen leven en ondernemen. Ze hebben een visie, niet over hoe groot het bedrijf moet worden, maar over de manier waarop het bedrijf moet functioneren.

In de podcastaflevering van Bryan Harris vertelde Bryan wat hij van zijn businesscoach geleerd had over ondernemen. Er zijn maar drie dingen die je moet doen als ondernemer van een bedrijf dat groeit:

  1. De juiste medewerkers aantrekken.
  2. Zorgen dat de cashflow goed is.
  3. Bewaker zijn van de cultuur binnen het bedrijf.

Als dit de drie dingen zijn die jij te doen hebt als ondernemer, waarom werk je dan zo hard?

Wat mij opvalt is dat de ondernemers bij de start van hun bedrijf alles zelf doen. Zelfs wanneer ze medewerkers aantrekken om het werk over te nemen dat ze niet aankunnen, blijven ze hard meewerken. Ze willen alles zelf kunnen, uitproberen en leren.

Wat ondernemers veel te weinig doen, is keuzes maken die ervoor zorgen dat ze zich kunnen concentreren op het werk waar ze het allerbeste in zijn. Op het werk dat het allerbelangrijkste is voor hun bedrijf. Ze zouden eigenlijk alleen nog dit werk moeten doen en de rest niet meer.

Pak dus alleen nog de taak op die jouw unieke eigenschap is en organiseer daarnaast de drie punten die hierboven worden genoemd.

Voor alle andere werkzaamheden binnen je bedrijf maak je een inschatting: is dit werkelijk noodzakelijk om te doen of niet? Is het antwoord nee, stop er dan mee. Is het antwoord ja, besteed het dan uit aan iemand die het veel beter kan dan jij.

Dit is de meest lastige keuze om te maken, lijkt het: de keuze voor het werk dat jij echt te doen hebt en de rest volledig schrappen uit jouw agenda en taken.

Mijn ene ding is om ondernemers te coachen richting ontspannen ondernemen en daar de beste beslissingen voor te nemen.

Wat houdt je tegen om ontspannen te ondernemen?

Door Erno Hannink

Erno is de businesscoach die ondernemers helpt om de lange termijn doelen sneller te realiseren. Ondernemers die het beter willen doen voor de planeet, maatschappij en zichzelf. Met zijn ondersteuning en tips helpt hij je dagelijkse doelen te kiezen zodat je de lange termijn doelen eindelijk gaat realiseren. Test zijn coaching een week lang gratis uit met deze code ERNOHANNINKWEEK op dit platform -> ga naar coach.me. Sluit je aan bij de community van ondernemers die iets bijzonders doen.