De ‘succes, geld en scheiding’ waarheid

Ofwel, hoe ik mijn eigen succes saboteerde

Jaren heb ik geloofd in de waarheid.
Mijn waarheid. Eindelijk weet ik dat er niet één waarheid is. De waarheid zit in mij, in jou. Één waarheid, niet de waarheid.

When you see the beauty life is simple. Succes, geld en scheiding.

Het eigenaardige is dat je zeker weet dat dit de waarheid is. Zoals in het verleden al vaker is gebleken is de waarheid de enige waarheid totdat er een nieuwe waarheid is aangetoond.

Eeuwen hebben mensen geloofd dat de aarde plat was. Er was geen andere waarheid. Zelfs op het moment dat er berekeningen waren en verklaringen dat de aarde rond moest zijn konden mensen niet geloven in deze nieuwe waarheid. (Wikipedia platte aarde en eerste ideeen en bewijzen van bolvormige aarde door Pythagoras en Aristoteles)

Nu geloven we, nee, weten we zeker dat de aarde ‚rond’ is. Je hebt zelfs foto’s gezien van de aarde. We weten het zeker, de aarde is rond.

Zo had ik lang mijn eigen waarheid over succes, geld verdienen en scheiden.

Sterker nog, ik had een hypothese:

Als ‘de man’ voldoende verdient om zijn vrouw ‘uit te kopen’ gaat hij scheiden.

De man en vrouw in deze hypothese kan net zo goed worden omgedraaid.

Je werkt bij een bedrijf. Je werkt hard en breekt langzaam door. Door jouw harde werken, talent en training klim je steeds hoger in de organisatie tot je de directeur of CEO bent. Nog steeds werk je hard en veel. Je verdient 20 keer meer dan de gemiddelde werknemer in je bedrijf. Je bent succesvol en verdient veel geld. Tenminste in de ogen van wat veel mensen succesvol vinden.

In diezelfde tijd heb je je kinderen nauwelijks gezien. Je was veel op pad voor het bedrijf en maakte lange dagen. De dagen dat je de kinderen zag voordat ze naar bed gingen waren een uitzondering. Je ziet je secretaresse meer per dag dan je vrouw.

Ondertussen verdien je zo veel dat een scheiding financieel gezien niet veel effect heeft op jouw inkomen. Emotioneel ook niet meer want je zag je gezin toch al weinig. Als je thuis komt gaat het altijd over hetzelfde, het geld en de kinderen. De secretaresse luistert tenminste naar jou.
Tijd om te scheiden.

Ik keek naar ‚succesvolle’ directeuren en ondernemers, en kwam tot de conclusie dat de meeste al een keer gescheiden waren. En zo had ik mijn hypothese ‘bewezen’.

De ontwikkeling van deze hypothese ligt dieper in mijn verleden, in mijn jeugd.

Ik kom uit een arbeidersgezin. We woonden in een arbeiderswijk, in een huurhuis. Het gevoel dat een dubbeltje nooit een kwartje kon worden leefde hier nog. De maakbare wereld stond nog in de kinderschoenen.

Voor mij waren de broers en zussen van mijn ouders ook arbeiders, behalve de zus van mijn moeder. Zij was getrouwd met een ondernemer. Ze hadden een groot huis en het bedrijf naast het huis. Ze reden in een betere, nieuwere, grotere auto, wij reden in een Fiat 127. Hij had personeel die voor hem werkten in zijn bedrijf.

Ze waren veel succesvoller, en leefden uitbundiger dan de rest van de familie.

Totdat deze droom uiteenspatte toen ze gingen scheiden.
Zodat mijn tante opnieuw kon beginnen, zonder middelen en de kinderen in de kreukels.

De link tussen succes en scheiden is daar gelegd voor mij.
Hier ontwikkelde zich mijn waarheid over succes, geld en je relatie.

Nu ik meer onderzoek doe en lees over geld is mij duidelijk geworden dat ik meerdere keren mijn eigen succes gesaboteerd heb. In mijn werk en nog belangrijker, in mijn eigen bedrijf. Deze gedachten, die diep verstopt lagen, hebben er meerdere keren voor gezorgd dat ik een nieuwe richting in sloeg op het moment dat iets een succes dreigde te worden.

Gelukkig heb ik mijn levensdoel voor dit moment gevonden. Ik ga er voor en verander (voorlopig) niet van richting, ook niet nu het veel beter gaat. Tijd voor succes. Tijd voor een betere netto waarde. Tijd voor financiële onafhankelijkheid.

Succes wordt niet bepaald door de hoeveelheid geld die op onze bankrekening staat op het moment dat we overlijden.

Dat is een achterhaalde definitie van succes.

Al heb je wel geld of middelen nodig om jouw levensdoel te realiseren. Stel je voor dat je onvoldoende verdient om te leven. Je levensdoel moet opgeven omdat je te weinig vraagt voor de resultaten die je levert. Te weinig inkomen waardoor je de droom moet opgeven.

Geld speelt een belangrijke rol bij het realiseren van je levensdoel.

Voor mij betekent succes:

Genieten van iedere dag. Werk doen dat ik leuk vindt, werken aan mijn levensdoel. Mensen helpen hun succes te bereiken door te schrijven, trainen en begeleiden. Tijd voor mijn gezin, tijd voor mijzelf en tijd voor de gemeenschap. Samen werken aan een betere wereld.
Het gevoel dat als ik morgen zou overlijden ik niets gemist heb en plezier heb gehad in mijn leven.

When you see the beauty, life is simple.

Ben jij klaar voor het succes van je eigen bedrijf of zijn er herinneringen uit het verleden waarvan je je niet realiseert dat ze jouw succes saboteren?

Door Erno Hannink

Erno is de businesscoach die ondernemers helpt om de lange termijn doelen sneller te realiseren. Ondernemers die het beter willen doen voor de planeet, maatschappij en zichzelf. Met zijn ondersteuning en tips helpt hij je dagelijkse doelen te kiezen zodat je de lange termijn doelen eindelijk gaat realiseren. Test zijn coaching een week lang gratis uit met deze code ERNOHANNINKWEEK op dit platform -> ga naar coach.me. Sluit je aan bij de community van ondernemers die iets bijzonders doen.