Met minder stress ondernemen

met-minder-stress-ondernemen
met-minder-stress-ondernemen

Nadat ik heb geparkeerd in de juiste straat in Amsterdam bel ik aan op nummer 28. “Hallo?” klinkt het. “Dit is Erno,” zeg ik. “Hallo, Erno, ik zit op de eerste etage,” klinkt het door de luidspreker. De buzzer gaat en ik kan naar binnen.

De deur van zijn kantoorruimte staat al open en ik kijk voorzichtig naar binnen. We geven elkaar een hand en we zeggen dat we allebei hebben uitgekeken naar deze ontmoeting.

De eerste kennismaking met Paul was via een krantenknipsel dat was gepubliceerd op LinkedIn. Het artikel introduceerde een nieuw begrip voor mij. Een methode die je kon helpen veel minder last te hebben van stress in het dagelijkse werk en thuis. Een artikel met een bijpassende illustratie van iemand op een surfplank; het ging over surfen op de golven van tijd.

Via LinkedIn zocht ik contact, ik vertelde over mijn podcast. Paul reageerde enthousiast en de afspraak was snel gemaakt. Toen ontving ik zijn boek over tijdsurfen, Ik heb de tijd, via de post. De methode tijdsurfen die Paul uitlegt in het boek klinkt logisch voor mij, maar er zitten ook een paar elementen in die ik lastig vind. Een mooie basis voor een gesprek.

Paul straalt rust uit. Hij heeft ondertussen een post-it op de deur geplakt met het verzoek om niet te storen van 11.00 tot 12.30u en een pot thee voor mij neergezet. Met een kop thee in de hand begin ik geïnteresseerd vragen te stellen en leer ik meer over hoe je stress vermindert.

Paul begon een zoektocht toen hij had meegemaakt hoe het was om als zenmonnik stress te ervaren. De stress werd op dat moment veroorzaakt door een combinatie van zijn werk in een vrije creatieve omgeving, het reizen en zijn gezin. “Zou het voor een zenmonnik in het Westen anders zijn?” vroeg hij zich af. In dit proces ontwikkelde hij een eigen methode en een bedrijf om stress te verminderen.

Als zenmonnik besteed je veel tijd aan mediteren. Daarvoor creëerde Paul veel momenten van rust en loslaten, en dit deed hij al jaren. Wanneer iemand als Paul zoveel tijd en aandacht besteedt aan meditatie en toch stress ervaart, wat betekent dit dan voor jou en mij? Wat kunnen we doen om minder stress te ervaren?

“Gebruik maken van je intuïtie,” zegt Paul. Je gevoel weet vaak al wat je moet doen en op welk moment je dit het beste kunt doen. Daarvoor moet je je gevoel wel voeden met informatie. Er moet wel voldoende ervaring en informatie beschikbaar zijn om je gevoel goede keuzes te laten maken. Beslissen met je onderbuikgevoel met te weinig ervaring geeft vaak niet het resultaat dat je had gehoopt.

De stress die Paul had kwam onder andere van uitgebreide takenlijsten en acties. De combinatie van verschillende rollen, deadlines en verwachtingen van anderen. Langzaam maar zeker ontwikkelde zich de methode van het tijdsurfen.

Bij het ontwikkelen van de oplossing zag hij dat deze ook interessant kan zijn voor anderen. Paul ging trainingen geven over het verminderen van stress en over zijn methode. Na een aantal jaren trainingen geven schreef Paul het boek Ik heb de tijd.

De methode tijdsurfen bestaat uit zeven elementen:

  1. Doe één ding tegelijk en maak het af.
  2. Sta stil bij wat je doet en aanvaard de handeling.
  3. Schep witjes tussen je activiteiten.
  4. Geef volle aandacht aan aankloppers.
  5. Maak jezelf bewust van knagende ratten en transformeer ze in witte schapen.
  6. Observeer achtergrondprogramma’s.
  7. Kies spontaan wat je gaat doen – intuïtie is de beste planner.

De meeste elementen zijn logisch en herkenbaar, zoals ‘doe één ding tegelijk en maak het af‘. Door je volledig te concentreren op dit ene ding werk je efficiënter, het is sneller klaar en is vaak van betere kwaliteit. Dit is eenvoudig, maar dan is het wel handig om een aantal gewoontes af te leren, zoals hoe je omgaat met de telefoon.

Ruimte maken na een afgeronde actie om even mijn gedachten te verzetten zorgt ervoor dat ik meer energie heb voor een nieuwe actie. ‘Schep witjes tussen je activiteiten‘ gebruik ik dus, en jij waarschijnlijk ook. Ik loop dan even naar beneden en zet een verse kop thee, of ik hang bijvoorbeeld de was op. Ik kies voor een actieve bezigheid waarbij ik in beweging kom en weg ben van mijn bureau.

Een aanklopper is iemand die om mijn aandacht vraagt terwijl ik bezig ben met een actie. Irritant vind ik dat: ik ben geconcentreerd bezig en de telefoon gaat bijvoorbeeld. Dan wil ik nog wel eens kortaf reageren. Paul zegt: ‘geef de aanklopper je volle aandacht‘. Twee dingen tegelijk gaat niet. Je kunt kort, maar met volle aandacht reageren dat het nu niet past, maar wel over 30 minuten. Door alle aandacht te geven op dat moment zorg je ervoor dat het voor beide partijen beter voelt.

Om te voorkomen dat sommige taken niet afkomen is het handig om de kans op aankloppers te verkleinen. Dit kun je bijvoorbeeld doen door de telefoon uit te schakelen voor een bepaalde tijd, of de deur van je kantoor dicht te doen en er een een niet-storennotitie op te plakken.

In mijn ideale planning maak ik iedere dag een overzicht van de drie belangrijkste acties die ik die dag wil afronden. Deze acties geef ik dan ook een nummer van een tot en met drie. Het werkt voor mij goed wanneer ik de acties ook in deze volgorde afwerk, aangezien de actie met nummer een ook de hoogste prioriteit heeft.

Paul maakt een vergelijkbaar lijstje in de ochtend. Vervolgens kijkt hij er goed naar, om er vervolgens niet meer naar om te kijken. Vanaf dat moment gebruik hij zijn intuïtie om te bepalen welke actie hij telkens oppakt.

Geïnteresseerd geraakt in hoe je je gevoel kunt gebruiken om je acties af te ronden en minder stress te ervaren? Lees dan verder over de methode tijdsurfen in het boek. We namen woensdag de podcastaflevering op over het verminderen van stress van de ondernemer. Deze komt binnenkort online.

Door Erno Hannink

Erno is de businesscoach die ondernemers helpt om de lange termijn doelen sneller te realiseren. Ondernemers die het beter willen doen voor de planeet, maatschappij en zichzelf. Met zijn ondersteuning en tips helpt hij je dagelijkse doelen te kiezen zodat je de lange termijn doelen eindelijk gaat realiseren. Test zijn coaching een week lang gratis uit met deze code ERNOHANNINKWEEK op dit platform -> ga naar coach.me. Sluit je aan bij de community van ondernemers die iets bijzonders doen.