Enkele jaren geleden hebben we het abonnement op de krant opgezegd. Kort daarna ben ik ook gestopt met het volgen van de nieuwsprogramma’s op de televisie.
Er zijn een paar dingen die me opvallen met het nieuws gemaakt door de traditionele media:
- Het nieuws is vaak sensatie, onderwerpen die vandaag van belang zijn doen er morgen al niet meer toe
- Het is vaak slecht nieuws, oorlog, rampen, ongelukken, leed
Wil je optimistisch blijven dan is het goed zo veel mogelijk negatieve informatie uit te schakelen. Stop met het volgen van het nieuws dat de traditionele media bedrijven verspreiden en je mist al veel ellende en rampspoed.
Zoals Tim Sanders in Today we are Rich schrijft, denk ik dat het nieuws er al lang niet meer voor ons is. Het nieuws is er om de advertenties er omheen te kunnen verkopen. Dit geldt voor de kranten en voor het nieuws op de televisie.
Journalist Ted Koppel schreef al eens, een effectief nieuwsitem moet een “ladle dropper” zijn. Ofwel het moet zo zijn dat moeders de soeplepel laten vallen in de pan en naar de TV snelt om de smeuïge details te horen. Positieve verhalen halen het nieuws dan meestal ook niet, ze maken ons niet bang genoeg om de aandacht vast te houden.
Kijk de krant van een week of een maand geleden nog maar eens na. Wat is de waarde van dat nieuws?
Het grootste deel van de verwachtingen zijn niet uitgekomen. Waarom zou je daar dan mee bezig zijn?
Tim zegt dat je best wel een krant kunt lezen of naar nieuws kunt kijken. Kijk en lees dan nieuws die jouw mening verrijken en je de nodige informatie geven die relevant is voor je leven.
Zo leest leest Tim de New York Times en Wall Street Journal en bladen als Fast Company, Fortune, Success, MPI’s One+ en de Harvard Business Review.
In mijn geval lees ik geen krant. Ik lees het liefst informatie die mij interesseert, zoals over marketing, social media, leiderschap, spreken, schrijven. Hiervoor gebruik ik het web, mijn netwerk op het web en boeken dus.
Als je minder negatief getint nieuws volgt komt er vanzelf meer ruimte voor positieve informatie in ons hoofd. Omring je met positieve informatie en jij zult ook positieve informatie doorgeven aan je klanten.
Welk nieuws consumeer jij en is dat vooral positief, neutraal of negatief?
Credit: foto Elvert Barnes – Newspapers
Herkenbaar! Ik kijk al jaren geen nieuws meer, heel af en toe laat ik me verleiden, maar het bevalt me eigenlijk nooit. Ik lees nog wel kranten, maar dan vooral het nieuws wat me interesseert: kunst, cultuur, samenleving e.d. En toch ben ik goed op de hoogte van wat er speelt 😉 En daarnaast lees ik vooral nieuws over zaken die me interesseren (marketing, social media, ondernemen etc.) op internet en met Apps als Zite. Bevalt me pirma!
Dan wordt het tijd om The Filter Bubble eens te lezen: http://www.bol.com/nl/p/engelse-boeken/the-filter-bubble/1001004010959280/index.html?Referrer=ADVNLTWI000000SNBB99 Je stopt namelijk het nieuws niet, je ontloopt het.
Hier ook veel herkenning. De krant blader ik nog door, al zou zonder ook prima gaan. Net als @Marca vind ik daar vaak nog interessante info/bijlages/interviews etc.
Mijn timesaver is het vrijwel helemaal stoppen met TV kijken, inclusief journaals. Wel is daar het web, sociale media en series kijken via de laptop voor in de plaats gekomen. De kunst is daar niet té veel tijd in te steken. Het mooie is dat je door het instellen van de juiste filters zoals ook Martijn opmerkt (RSS, lijsten op Twitter, etc) dit prima te doen is. In ieder geval zit je op het web zelf aan de knoppen. Via de afstandsbediening van je TV kom je niet veel verder dan kanaal wisselen.
Dank je wel voor de tip Martijn. Dat boek ga ik opzoeken en op mijn wishlist zetten. Ontlopen kun je ‘het’ nieuws toch al vrij moeilijk. Algemeen, belangrijk, nieuws verschijnt ook in de tijdslijn op Twitter of de niewsberichten op Facebook. Maar dan is het wel gefilterd door mijn contacten en is de kans groter dat het mij raakt en bij mijn interesse past.
@Marca http://www.zite.com voor je iPad. Dank voor de tip.
@Arjan, dat is het. Het wordt veel meer het nieuws dat ik kies, dan dat voor mij gekozen wordt.
N.a.v. bovenstaand verhaal zou ik jullie graag willen wijzen op een artikel in de NRC next met een gelijksoortige boodschap:
http://www.sg.uu.nl/prog/2011b/doc/Weg_met_het_nieuws.PDF
Dank je wel Esther mooi verhaal van Rolf Dobelli. Past goed bij hoe ik het zie, met iets meer achtergrond.