Stop met de aandeelhoudersfocus

Sinds de introductie van het Marshallplan drie jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog zijn we in Nederland steeds meer het Angelsaksische model gaan verheerlijken. Nederland kreeg in dit plan ruim 1.1 miljard US$ steun van 1948 tot 1951. Met deze hulp kreeg de focus op aandeelhouders steeds meer voet aan de grond in Nederland. Het wordt tijd dat we teruggaan naar focus op alle betrokkenen.

In het boek Nieuw Europees organiseren van Jaap Peters en Jaap Jan Brouwer leer je over de verschillen tussen het Angelsaksisch ondernemen en het Nieuw Europees ondernemen. 

Enkele belangrijke conclusies uit dit boek zijn dat Europees georganiseerde bedrijven:

  • duurzamer zijn – ze bestaan langer en houden rekening met alle betrokkenen;
  • efficiënter zijn – in minder tijd hebben ze meer resultaat;
  • innovatiever zijn – een groot deel van de winst gaat terug naar het bedrijf, met name naar de innovatie.

De vier kenmerken van deze bedrijven zijn:

  • Vertrouwen
  • Vakmanschap
  • Verbinding
  • Inspiratie

De ondernemers en oprichters achter Europees georganiseerde bedrijven hebben meer oog voor de maatschappij en de planeet dan Angelsaksische bedrijven. Het is dus de hoogste tijd om dit beeld te omarmen.

Het uitgangspunt bij deze ondernemers is vertrouwen. Wanneer je de mensen in je team een duidelijk doel geeft dan heb je er vertrouwen in dat ze weten hoe ze dit moeten bereiken. Doordat ze vertrouwen krijgen werken medewerkers autonoom, waardoor ze een gedrevenheid hebben om dagelijks het maximale eruit te halen. Hierdoor zijn deze bedrijven efficiënter.

Dit vertrouwen wordt veroorzaakt door het feit dat deze ondernemers geloven in vakmanschap. Mensen worden intern opgeleid en de opleiding stopt nooit. Met deze vakkennis zijn ze innovatiever.

Het bedrijf en de oprichter zijn verbonden met de omgeving, met de gemeenschap en met de planeet. Door deze verbinding willen mensen hier graag werken en blijven ze langer bij dezelfde werkgever. Dit zorgt voor een aanzienlijke reductie van de wervingskosten en de investering om mensen in te werken. De ondernemer geniet vertrouwen van de omgeving waardoor, ze langer blijft en beter in staat is om vast te houden aan de langetermijndoelen en deze te realiseren.

Deze ondernemers geven de mensen inspiratie door telkens verhalen en visie te delen over de toekomst en uitdagende doelen. Ze blijven langer, waardoor het verhaal consistent blijft. 

Stop daarom met de verheerlijking van de zogenaamde successen van Angelsaksische bedrijven en, belangrijker nog, van de CEO’s met grote ego’s die deze bedrijven leiden. Stop met de focus op durfkapitaal bij het starten van je bedrijf om het naar de beurs te brengen en te cashen. Bouw een duurzaam bedrijf en ervaar de rijkdom.

Houd de focus op de langetermijnbeslissingen voor je bedrijf waar iedereen beter van wordt.

“Focus op het pensioen van je medewerkers, dan volgt je eigen pensioen als vanzelf.”

Erno Hannink

We organiseren de masterclass Nieuw Europees Ondernemen. Wil je hieraan deelnemen? Laat het me weten, dan stuur ik je een uitnodiging met de gegevens over aanmelding.

Door Erno Hannink

Erno is de businesscoach die ondernemers helpt om de lange termijn doelen sneller te realiseren. Ondernemers die het beter willen doen voor de planeet, maatschappij en zichzelf. Met zijn ondersteuning en tips helpt hij je dagelijkse doelen te kiezen zodat je de lange termijn doelen eindelijk gaat realiseren. Test zijn coaching een week lang gratis uit met deze code ERNOHANNINKWEEK op dit platform -> ga naar coach.me. Sluit je aan bij de community van ondernemers die iets bijzonders doen.