Sneller beslissen met de juiste filters

Sneller beslissen met de juiste filters
Sneller beslissen met de juiste filters

Om snel een beslissing te nemen en keuzes te maken is het handig om een overzicht te hebben van wat je in ieder geval niet wilt doen en wat je wilt bereiken. Een lijst die je snel kunt inzien om, niet gehinderd door de emoties van het moment, een keuze te maken.

Soms ben ik in gesprek met iemand en voel ik de positieve energie. Ze stelt een interessante samenwerking voor en voordat ik het weet heb ik ja gezegd op iets wat eigenlijk niet bijdraagt aan het belangrijkste dat ik te doen heb.

Terwijl het harde werk dat voor me ligt – doen wat het allerbelangrijkste is – minder energie geeft op dit moment.

De energie en emoties van het moment nemen het over en vormen mijn keuze. Het voelt gewoon goed. Herken je dit?

Wanneer je dit één keer doet is er niets aan de hand, maar wanneer je het steeds vaker gaat doen, heeft het een aanzienlijk effect. De lastige dingen vragen nu eenmaal energie op de korte termijn en het resultaat is pas op de lange termijn zichtbaar, terwijl de eenvoudige dingen direct voldoening geven en het effect pas op lange termijn zichtbaar is.

Snoepen

Wanneer ik een keer iets snoep is er niets aan de hand. Wanneer ik iedere dag iets snoep verandert er langzaam maar zeker iets aan mijn gewicht en mijn fitheid. Iedere dag niet snoepen is lastig voor mij.

Het eenvoudigste wat ik kan doen is geen snoep of koekjes in huis halen. Ik kan het snoepen vervangen door het eten van een handjevol noten of een avocado. Hier zit veel meer vet in, waardoor ik langer geen trek heb. Het enige wat ik dan nog moet onderdrukken is de trek in iets zoets.

Bewegen

Iets vergelijkbaars gebeurt ook met bewegen. Eén dag in de week minder bewegen is geen probleem, maar meerdere dagen achter elkaar niet bewegen heeft gevolgen voor mijn conditie, terwijl ik in het weekend fit en alert moet zijn in de wedstrijd als scheidsrechter.

Dicht op de situatie lopen bij (de kans op) overtredingen en buitenspelsituaties zo goed mogelijk kunnen beoordelen, dat moet ik kunnen doen tijdens de gehele wedstrijd. Daarvoor moet ik fit zijn.

Daarom train ik ten minste 2 keer per week intensief en nog een keer voor mijzelf met een duurloop.

Als ondernemer   

Iedere dag de drie belangrijkste acties oppakken en afronden, dat is belangrijk. Daardoor realiseer ik namelijk mijn doelen voor de maand, het kwartaal en het jaar. Het is een proces dat ik in gang zet en eenvoudig in stand kan houden door ieder dag de drie belangrijkste acties af te ronden.

Als dit één dag niet lukt, is het niet zo erg, zolang de rest van de week iedere dag de focus weer ligt op de drie belangrijkste acties voor die dag.

Wanneer ik meerdere dagen achter elkaar niet aan de drie belangrijkste acties werk, krijg ik mijn drie acties voor de week niet klaar. Dat heeft weer impact op het al dan niet halen van de drie doelen voor deze maand, voor het kwartaal en uiteindelijk zelfs voor het hele jaar.

Filters

Om mezelf te helpen snel een keuze te maken wanneer iemand met een vraag of verzoek komt gebruik ik mijn filters, lijstjes en overzichten van dingen die mij helpen om mijn vijf belangrijkste doelen voor dit jaar te bereiken.

Zo heb ik een filter in:

  • Het overzicht van mijn principes.
  • De keuze voor de klanten die ik wil helpen.
  • De activiteiten waar ik het allerbeste in ben.
  • De belangrijkste doelen van de dag, de maand, het kwartaal en het jaar.
  • Mijn hobby’s en hoe deze bijdragen aan mijn ontwikkelingen.

Principes

Ik heb principes over met wie ik werk en wat ik doe. Deze heb ik in een overzicht neergezet en op mijn site gepubliceerd. Zo kan ik er zelf naar kijken als ik een beslissing moet nemen, of ik kan ernaar verwijzen.

Telkens wanneer er een vraag komt kijk ik of hij voldoet aan mijn principes. Voldoet hij niet? Dan kan ik direct en eenvoudig Nee zeggen. Wanneer de vraag wel voldoet gebruik ik de PMIXA-methode om te bepalen of ik er nu aandacht aan wil schenken of niet. 

Doelklant

Welke klant ik help staat in mijn overzicht met principes en in allerlei profielen. Hierdoor weet ik eenvoudig met wie ik het beste werk. Het helpt om klanten te selecteren aan de poort. Sterker nog, de klant selecteert zichzelf meestal aan de poort.

Ik maak de keuze om met een klein beperkt deel van de markt te werken. Dit maakt het eenvoudiger voor mij om te filteren. Hiervoor gebruik ik hyperspecialisatie.

Belangrijkste doelen

Mijn manier van plannen, iedere dag, iedere maand en ieder kwartaal, is een handig filter (link). Met het kwartaalplan weet ik wat ik te doen heb de komende dertien weken. Daar kan geen belangrijk doel meer bij. Nieuwe projecten schuiven door naar het volgende kwartaal.

Dit helpt om sneller te beslissen wanneer je een vraag krijgt uit de markt, van een medewerker, een potentiële klant of een leverancier.

Hobby’s

Mijn hobby als scheidsrechter in het voetbal zorgt ervoor dat ik fit wil zijn en blijven. Om fit te zijn en beter te kunnen sprinten ben ik ook gaan trainen met een coach op het hardlopen en sprinten.

Om een goede scheidsrechter te zijn moet ik rustig blijven in hectische situaties. Snel beslissen bij overtredingen. De regels gebruiken om keuzes te maken. 

Deze hobby helpt me beter om te gaan met weerwoord en discussies zonder in mijn eigen gedachten verdwaald te raken. Ik moet blijven communiceren om voor iedereen duidelijk te maken wat de volgende actie is.

Hier helpen de spelregels als handvat, met daarbij mijn eigen beoordeling van de situatie. Wat ik leer is om de beoordelingen duidelijk uit te leggen in woord en vooral tte gebaren naar iedereen en consistent te beoordelen en handelen.

Lijstjes, spelregels en disciplines helpen mij om sneller betere keuzes te maken.

Nadat de keuze is gemaakt kijk ik ook steeds vaker terug op de keuze die ik heb gemaakt en het effect ervan. Was er een betere keuze? Heb ik de regels goed toegepast? Wat kan ik hiervan leren? Wat ging er goed en wat kon beter? Reflectie.

Hoe kunnen regels en principes jou helpen om betere keuzes te maken?

Door Erno Hannink

Erno is de businesscoach die ondernemers helpt om de lange termijn doelen sneller te realiseren. Ondernemers die het beter willen doen voor de planeet, maatschappij en zichzelf. Met zijn ondersteuning en tips helpt hij je dagelijkse doelen te kiezen zodat je de lange termijn doelen eindelijk gaat realiseren. Test zijn coaching een week lang gratis uit met deze code ERNOHANNINKWEEK op dit platform -> ga naar coach.me. Sluit je aan bij de community van ondernemers die iets bijzonders doen.