Slechte gewoontes veranderen met weinig wilskracht

Slechte_gewoontes_veranderen_met_weinig_wilskracht
Slechte_gewoontes_veranderen_met_weinig_wilskracht

De meeste gewoontes die ik heb zijn direct gekoppeld aan een bepaalde omgeving. Bij ‘omgeving’ denk ik aan de plek, de mensen met wie ik ben en het moment.

Het boek Good Habits, Bad Habits van Wendy Wood geeft mij veel inzicht in de gewoontes die ik heb, en leert me hoe ik nieuwe gewoontes kan oppakken en hoe ik meer kan doen met gewoontes.

Het kost veel minder energie als je werkt met gewoontes dan als je voortdurend over acties moet nadenken. Gewoontes zijn ook heel hardnekkig; zo heb ik vaak gedacht dat ik met behulp van het maken van bewuste keuzes en een flinke dosis wilskracht een oude gewoonte kon vervangen door een nieuwe (betere) gewoonte, terwijl het altijd tegen bleek te vallen. Van Wendy leerde ik dat dit inderdaad heel lastig is.

De meeste mensen die bouwen op wilskracht voor een nieuwe gewoonte verliezen het van de oude gewoonte. De bestaande gewoontes zijn gekoppeld aan een bepaalde sfeer, een bepaald tijdstip of een bepaalde locatie. Doordat je in dezelfde omgeving zit als voorheen, wordt de slechte gewoonte als vanzelf in gang gezet. Daar kun je weinig tegen doen.

Voor een beter inzicht in mijn gewoontes maakte ik een overzicht. Er zijn nog veel meer gewoontes die ik heb, die ik niet eens herken.

De gewoontes die ik bij mezelf herken (goede en slechte):

 • Vrijdagavond vreten na het eten: koekjes, chocolade, chips.
 • Zaterdagavond tv kijken en snoepen na het klussen.
 • Zondag na de wedstrijd (scheidsrechter) op de bank tv kijken.
 • Lezen in de ochtend in de luie stoel.
 • Schrijven in de ochtend aan het bureau.
 • ‘s Avonds na het eten naar de keukenlade lopen om iets te snoepen te pakken.
 • Tijdens het tandenpoetsen mijn balansoefeningen doen.
 • Rond 21.00u zin krijgen om naar bed te gaan.
 • Rond 5.00u wakker worden.
 • Hardlopen bij de Argo dinsdagavond.
 • Trainen bij de scheidsrechtersvereniging donderdagavond.
 • Na de training de kantine in voor een kopje thee.
 • Tijdens het autorijden op de A18 (bekende weg, minder verkeer) mijn telefoon checken.
 • Naar podcasts luisteren tijdens het autorijden.
 • Niet bellen in de trein.
 • Niet bellen tijdens het autorijden.
 • Plugins updaten op mijn telefoon en tablets.
 • Intermittent fasting, ontbijt overslaan en rond 12.00u eten
 • Op de Kindle lezen in bed, ongeveer een kwartier, totdat ik mijn ogen niet meer open kan houden.
 • Zondag fluiten.
 • Zaterdag klussen.
 • Tandenpoetsen, scheren en lenzen indoen in de badkamer.
 • Pindakaas en humus op brood doen voor de lunch.
 • Iedere week een podcastopname maken.
 • Iedere ochtend schrijven en publiceren.
 • Autorijden. Het grootste deel gaat op de automatisch piloot, wanneer ik dezelfde routes rijd.
 • Meditatieve muziek opzetten om te gaan schrijven. 
 • Vlees eten.
 • Iedere dag een bepaalde hoeveelheid eten.
 • Sparen.
 • Kleding kopen met korting.

Wil ik nieuwe gewoontes aanleren, dan is het creëren van de juiste omstandigheden heel belangrijk. Enkele gewoontes die ik ga aanleren en welke omstandigheden ik hiervoor kan opzetten:

 • Door bijna alle meldingen op mijn telefoon helemaal uit te zetten (ook die van WhatsApp), heb ik veel minder de neiging om mijn telefoon te checken tijdens het autorijden.
 • Wanneer ik iedere week een video wil publiceren, is het slim om een vast moment en een vaste locatie te kiezen voor de video-opname.
 • Door een denkweek op te zetten met een vaste plek, een rustig huisje, alleen, week, twee keer per jaar, creëer ik een gewoonte die alles samenbrengt.
 • Wanneer ik minder wil snoepen is de beste oplossing om geen snoep in huis te halen. Het snoep een andere plek leggen kan een eerste stap zijn, zodat ik niet meer als vanzelf naar de lade ga direct na het eten.
 • Wanneer ik gezonder wil eten, moet ik vooral verse groenten en fruit in huis halen. Hiervoor kan ik het beste naar een boerenmarkt of landwinkel gaan in plaats van naar de supermarkt. De supermarkt is vergeven van de ongezonde producten en ook zo ingericht dat ik daarlangs moet lopen. Het pakken van de ongezonde producten in de supermarkt is ook een gewoonte.
 • Wil ik minder eten, dan is het goed om minder te koken en minder op mijn bord te doen.
 • Wil ik minder televisiekijken, dan kan ik de afstandsbediening telkens op een andere plek neerleggen, zodat ik bewust moet nadenken voor ik hem pak en niet handel uit gewoonte.
 • Wanneer ik minder YouTube en andere vormen van streaming wil kijken, bereik ik dit sneller door de apps te verwijderen van mijn tablet en telefoon.
 • Wil ik meer uren slapen, dan is het slim om overdag actiever zijn, bijvoorbeeld door buiten te lopen, waardoor ik ‘s avonds moe ben.
 • Wanneer ik meer gezonde boodschappen wil kopen kan ik het best boodschappen doen als ik net gegeten heb. 

Het boek Good Habits, Bad Habits is echt een aanrader om te lezen als je al vaak hebt geprobeerd om iets te veranderen in je leven. Wanneer je bijvoorbeeld al vaker hebt geprobeerd om meer te bewegen, gezonder te eten, meer mensen te ontmoeten of af te vallen en dacht dat het je dit keer wel ging lukken met wat extra inzet.

De bestaande gewoontes zitten diep in ons systeem. Een beetje wilskracht helpt een paar keer, maar daarna neemt je gewoonte het weer over.

Door dit boek zie ik de directe link tussen gewoontes en betere beslissingen. Wil ik als ondernemer betere beslissingen nemen voor mijn bedrijf, dan:

 1. Begin ik met het onderzoeken van mijn huidige gewoontes.
 2. Bepaal ik welke gewoonte ik wil ontwikkelen.
 3. Bepaal ikwelke omgeving ik het beste kan opzetten om dit te realiseren.

Wil je echt iets veranderen in je leven, maak er dan een nieuwe gewoonte van.

Welke nieuwe gewoonte zou jij graag starten?
Schrijf het hieronder. Ik ben benieuwd.

Door Erno Hannink

Erno is de businesscoach die ondernemers helpt om de lange termijn doelen sneller te realiseren. Ondernemers die het beter willen doen voor de planeet, maatschappij en zichzelf. Met zijn ondersteuning en tips helpt hij je dagelijkse doelen te kiezen zodat je de lange termijn doelen eindelijk gaat realiseren. Test zijn coaching een week lang gratis uit met deze code ERNOHANNINKWEEK op dit platform -> ga naar coach.me. Sluit je aan bij de community van ondernemers die iets bijzonders doen.