Sitemap – snel je hele website in de zoekmachine

wp-sitemapEen sitemap is een inhoudsopgave van je website. Deze is handig voor de bezoeker en de zoekmachines. Er is ook een XML sitemap, speciaal voor de zoekmachines. De sitemap kan een bezoeker helpen om meer waardevolle informatie van je site te vinden. De sitemap helpt de zoekmachine om snel alle pagina’s op te nemen.

Er zijn dus 2 redenen om een sitemap te installeren; jouw doelgroep en Google.

  1. Je wilt dat jouw doelgroep jouw site zo lang mogelijk bezoekt om vertrouwd met je te raken.
  2. Je wilt dat de zoekmachine, bijvoorbeeld Google, alle pagina’s van je site opneemt.

Doelgroep

Als een bezoeker op je site komt dan kan dat iemand uit jouw doelgroep zijn. Deze bijzondere bezoeker wil je graag snel vertrouwen geven. Vertrouwen dat jij waardevolle informatie hebt voor haar. Je wilt dat de bezoeker een klik krijgt met jou. Dit kan ook online, ook als je elkaar nog nooit hebt ontmoet.

Als deze bezoeker via de zoekmachine op je site is terechtgekomen dan is dat vaak op een pagina in je site. Dus meestal niet de homepage. Het is dus goed dat deze persoon op iedere pagina in je site snel de weg kan vinden.

Stel dat de bezoeker op de pagina al wat informatie heeft gevonden over het onderwerp waarnaar zij zoekt, maar graag nog meer wil weten. Ze wil nog meer van je site proeven zeg maar.

Het is net als een boek. Stel je krijgt een boek in de handen, iemand zei “Lees dit eens”. Je bekijkt de omslag, je leest misschien de achterkant en dan bekijk je de inhoudsopgave. De inhoudsopgave geeft je een beeld wat je mag verwachten in het boek. Een sitemap is een soort inhoudsopgave van je website.

Een sitemap is dus een handige pagina waar de bezoeker kan zien wat je nog meer schrijft op je site.

Zoekmachine optimalisatie

Met enige regelmaat komt er een robot van een zoekmachine op je site. Deze robot of bot probeert alle pagina’s van je site te vinden. Dit doen ze door de links vanaf je homepage te volgen. Als de navigatie van je site goed in elkaar zit kan de zoekmachine snel door je site. Ze moet dan nog wel alle stappen in je menu volgen. Als er onderweg iets misgaat vertrekt de robot weer.

Een pagina waarop alle pagina’s van je site staan is natuurlijk veel eenvoudiger voor deze robot. Een pagina waar ze snel alle pagina’s kunnen vinden en scannen. Als je een nieuwe site hebt is een sitemap ook handig om snel al je pagina’s te laten zien aan de zoekmachine.

De sitemap is dus handig voor de bezoeker en de zoekmachine.
wp-sitemap

Sitemap in WordPress

Vanaf het begin heb ik op deze site een sitemap speciaal voor de zoekmachine; XML sitemap. Deze sitemap is niet leesbaar voor de bezoeker maar wel voor Google bijvoorbeeld. Hiervoor gebruik ik heel eenvoudig een plugin. Waarom moeilijk doen als het automatisch kan?

Google XML Sitemaps
Deze WordPress plugin genereert automatisch een sitemap opgesteld volgens sitemaps.org standaard. Daardoor is de sitemap te lezen door Ask.com, Google, MSN Search en Yahoo!

  1. Download en installeer en activeer de plugin – Google XML Sitemaps
  2. Ga naar de settings pagina – Settings – XML-Sitemap
  3. Genereer de XML-sitemap voor de eerste keer handmatig

Vanaf nu wordt je XML-sitemap automatisch bijgewerkt als je nieuwe pagina’s produceert. Als je wilt zien hoe zo’n XML sitemap eruit ziet ga dan bijvoorbeeld naar ernohannink.nl/sitemap.xml

Dagon Design Sitemap Generator

De Sitemap generator plugin vind je op – Sitemap generator plugin for WordPress van Dagon Design

Het werkt heel eenvoudig:

  1. Download, installeer en activeer de plugin – Dagon Design Sitemap Generator
  2. Maak een nieuwe pagina aan met de titel sitemap
  3. Gebruik de HTML mode (dus niet WYSWYG)
  4. Voeg de volgende code toe aan de pagina &#60&#33&#45&#45 ddsitemapgen &#45&#45&#62
  5. Voeg de sitemap pagina toe aan je menu en/of je footer

Vanaf nu blijft je sitemap pagina altijd actueel met alle pagina’s uit je website en/of weblog, zie bijvoorbeeld ernohannink.nl/sitemap

Gebruikte bronnen:

Door Erno Hannink

Erno is de businesscoach die ondernemers helpt om de lange termijn doelen sneller te realiseren. Ondernemers die het beter willen doen voor de planeet, maatschappij en zichzelf. Met zijn ondersteuning en tips helpt hij je dagelijkse doelen te kiezen zodat je de lange termijn doelen eindelijk gaat realiseren. Test zijn coaching een week lang gratis uit met deze code ERNOHANNINKWEEK op dit platform -> ga naar coach.me. Sluit je aan bij de community van ondernemers die iets bijzonders doen.