Eerste circulaire zonnepanelen ter wereld uit Nederland – Gerard de Leede

Gerard de Leede Solarge

Gerard de Leede Solarge

Vandaag het gesprek met Gerard de Leede.

Gerard is CTO en mede oprichter van composieten zonnepanelen ontwikkelaar en – fabrikant Solarge. Gerard is tevens Professor of Practice bij de Jheronimus Academy for Data Science (onderdeel TU/Eindhoven) in Smart Energy.

Gerard heeft de afgelopen 12 jaar 3 solar bedrijven gestart en was gedurende de periode 2014-2017 CTO bij Heijmans. Tijdens die periode is de basis gelegd voor Solarge, door een solide samenwerking op te bouwen met kunststoffen multinational SABIC

Bij alternatieve manieren van energie opwekken is zonne-energie het meest populair bij huizenbezitters. In bijna iedere wijk staan huizen met zonnepanelen op het dak. Op steeds meer daken van stallen en bedrijven worden heel veel zonnepanelen aangelegd. Geen wonder dus dat Nederland nu koploper is in Europa met het aantal zonnepanelen per hoofd van bevolking. De vraag naar zonnepanelen zit in de lift, maar wat gebeurt er nadat het paneel stuk is of aan het einde van zijn levensduur is? Dan kunnen we er weinig mee.

Met de zonnepanelen van Solarge is dat anders. Dit zijn circulaire panelen, die lichter zijn dan normaal omdat ze gemaakt van gerecycled kunststof en de zonnecellen worden straks ook duurzaam geproduceerd. Gerard gaat tot het uiterste voor duurzame panelen en eind 2022 gaat de hoogvolume fabriek van start. Leer hoe je komt van veel onderzoek en proeven naar een volledige fabriek in dit gesprek.

Laten we beginnen…

Wat ik onder andere leerde uit dit gesprek met Gerard:

  • Teamwork – alle disciplines laten meedenken om gezamenlijk tot een beter resultaat te komen
  • TNO wordt gefinancieerd door bedrijven en overheid
  • in de globalisering kunnen belastingen eenvoudig worden ontweken door bedrijven waardoor de investeringen vanuit de staat tijdens de ontwikkeling niet worden terugverdient.
  • Andere manier gevonden de dingen die uit de innovaties komen ten goede komen aan de maatschappij waar ze ontstaan zijn.

Meer over Gerard de Leede:

Video van het gesprek met Gerard de Leede

Door Erno Hannink

Erno is de businesscoach die ondernemers helpt om de lange termijn doelen sneller te realiseren. Ondernemers die het beter willen doen voor de planeet, maatschappij en zichzelf. Met zijn ondersteuning en tips helpt hij je dagelijkse doelen te kiezen zodat je de lange termijn doelen eindelijk gaat realiseren. Test zijn coaching een week lang gratis uit met deze code ERNOHANNINKWEEK op dit platform -> ga naar coach.me. Sluit je aan bij de community van ondernemers die iets bijzonders doen.