Teams bouwen om geweldige dingen te doen – Rens Groeneveld

Vandaag het gesprek met Rens Groeneveld.

Rens Groeneveld, ondernemer, CEO, uitvinder, begon zijn carrière in 1988 in de informatie-industrie bij Wolters Kluwer. Opgeleid als ingenieur (BA) met een master in marketing aan de Erasmus Universiteit startte hij verschillende bedrijven in zowel de voedsel- als de informatiebusiness. Belangrijkste focus: teams bouwen om geweldige dingen te doen.

In 2009 is Rens medeoprichter van DocWolves, een bedrijf gericht op digitaal vergadermanagement. DocWolves introduceerde een cloudgebaseerd ecosysteem om leden van vergaderingen en organisatoren van vergaderingen in staat te stellen de voorbereiding van vergaderingen op een papierloze manier te vergemakkelijken. Tegenwoordig bevat het cloudplatform de volledige besluitvormingsworkflow.

Rens heeft een maatschappelijke drijfveer met het uitgangspunt, wat kun je voor de ander betekenen. Rens gelooft in familiebedrijven, met maatschappelijk ondernemen hebben we er een structuur van gemaakt, dat is niet goed, familiebedrijven doen dat van nature. Daar moet je niet zo hoogdravend over doen. Het is gewoon menselijkheid – moet wel in de ondernemer zitten.

In de afgelopen jaren hebben ik Rens leren kennen als een betrokken personen en een ondernemer die het eigenlijk niet uitmaakt wat voor bedrijf hij bouwt, het is veel meer een plek om mensen samen te brengen en mensen te ontwikkelen.

Laten we beginnen…

Meer over Rens Groeneveld:

Belangrijkste wat ik geleerd heb uit het gesprek met Rens:

 • Met maatschappelijk ondernemen hebben we er een structuur van gemaakt, niet goed, familiebedrijven deden dat van nature. Niet zo hoogdravend over doen. Het is gewoon menselijkheid – het moet wel in de ondernemer zitten
 • Bedrijf mag niet groter worden dan waarvan de receptioniste de mensen bij voornaam kent – dan het bedrijf opsplitsen
 • Bij Ben & Jerry’s, deze drie pijlers moeten in balans zijn: 
  • Product missie – Beste product
  • Economische missie – Geld verdient
  • Sociale missie
 • Wat kun je voor anderen betekenen?
 • Rens heeft als mede-aandeelhouder geleerd; Niet meer voor minderheidsbelang in een bedrijf. Uiteindelijk heb je te weinig invloed.
 • Je hebt mensen door de gelederen heen nodig om het gedachtegoed duurzaam in te bedden. De waardedragers in je bedrijf.

Boeken die we genoemd hebben in deze aflevering:

Door Erno Hannink

Erno is de businesscoach die ondernemers helpt om de lange termijn doelen sneller te realiseren. Ondernemers die het beter willen doen voor de planeet, maatschappij en zichzelf. Met zijn ondersteuning en tips helpt hij je dagelijkse doelen te kiezen zodat je de lange termijn doelen eindelijk gaat realiseren. Test zijn coaching een week lang gratis uit met deze code ERNOHANNINKWEEK op dit platform -> ga naar coach.me. Sluit je aan bij de community van ondernemers die iets bijzonders doen.