Leiderschap gaat over het vergroten van autonomie – Ronald van der Molen

Vandaag het gesprek met Ronald van der Molen.

Ronald is werkzaam als organisatieadviseur en leiderschapscoach. Vanuit zijn bedrijf Transformatio helpt hij moderne leiders om teams en ecosystemen te creëren waar mensen kunnen floreren. Daarnaast verzorgt Ronald inspiratie-sessies over bevlogenheid & organisch leiderschap en geeft hij les aan de Erasmus Universiteit.

Mooie inzichten en ervaringen deelde Ronald in ons gesprek. Hoe kun je er als ondernemer of leider voor zorgen dat je medewerkers gaan floreren? Welke bronnen vergroten de bevlogenheid en hoe kun je deze aanboren? Ronald laat met voorbeelden zien hoe je door de vraag net even anders te stellen de autonomie van mensen kunt vergroten in plaats van hun afhankelijkheid.

Autonomie is namelijk een van de bronnen waar je uit kunt putten om bevlogenheid te stimuleren, naast binding en competentie. En onderzoek laat zien dat bevlogen medewerkers productiever zijn, loyalere klanten creëren, veiliger werken, meer verkopen en minder verzuimen. Bovendien zijn bedrijven met een groot aantal bevlogen mensen innovatiever en winstgevender.

Samen gaan we het langdurige welzijn van de medewerkers verhogen. Door ze te verbinden met het bedrijf en de collega’s, de competenties te verbeteren en de autonomie te vergroten. Je controleert medewerkers nog steeds, maar nu om complimenten uit te delen wanneer je ze betrapt op iets goeds. Het is immers verstandiger om de plantjes water te geven dan het onkruid.

Je hoort in het gesprek vaak de Europese manier van ondernemen terugkomen. Tijdens dit gesprek heb ik veel geleerd van Ronald, dat wens ik jou ook toe. Veel plezier.

Een mooie uitspraak en vraag van Ronald:

“Leiderschap gaat over het vergroten van autonomie en niet over het vergroten van afhankelijkheid.”

“Floreer jij op dit moment?”

Laten we beginnen…

Meer over Ronald van der Molen

Door Erno Hannink

Erno is de businesscoach die ondernemers helpt om de lange termijn doelen sneller te realiseren. Ondernemers die het beter willen doen voor de planeet, maatschappij en zichzelf. Met zijn ondersteuning en tips helpt hij je dagelijkse doelen te kiezen zodat je de lange termijn doelen eindelijk gaat realiseren. Test zijn coaching een week lang gratis uit met deze code ERNOHANNINKWEEK op dit platform -> ga naar coach.me. Sluit je aan bij de community van ondernemers die iets bijzonders doen.