De weg naar een duurzame economie – Willem Schramade

Vandaag het gesprek met Willem Schramade.

Willem is onafhankelijk adviseur en onderzoeker in duurzame financiering en ondernemingswaardering, met twee decennia ervaring in de financiële wereld. Hij adviseert financiële instellingen, maar ook overheden en internationale instellingen. Daarnaast is Willem betrokken bij verschillende Europese impact startups. Willem is auteur van het academisch tekstboek ‘Principles of Sustainable Finance’  en van ‘Duurzaam Kapitalisme’.

Tijdens dit gesprek heb ik veel geleerd over het belang van de economie, de weg naar een duurzame economie en het belang van de kennis uit het verleden. De dingen herhalen zich, maar niet op exact dezelfde manier. Zo ziet Schramade dat de getallen beginnen als een middel en worden een doel op zich waardoor het misgaat en de mens of het bedrijf uit het oog wordt verloren. De invloed van de bedrijven, overheid en financiële sector op een duurzame economie is enorm, maar uiteindelijk is Iedereen verantwoordelijk. Wij zijn de mensen in die bedrijven, wij stemmen wie de overheid wordt en kiezen de financiële producten. 

Volgens Willem is het goed om meer te Investeren in plaats van beleggen. Investeer in echte bedrijven, het MKB (echte bedrijven) in plaats van de grote bedrijven (machinebureaucratie). 

Als EU moeten we een veel sterker geheel worden zodat we onafhankelijker worden van China en de VS. Hierbij is het bijvoorbeeld belangrijk dat we echte beprijzing invoeren, met alle belasting op het milieu toegevoegd. Zo krijgen we samen een veel duurzamere economie. 

Luister naar de inzichten van Willem.

Laten we beginnen…

Meer over Willem:

Luister ook naar onze Boekencast afleveringen over zijn boek Duurzaam Kapitalisme #boekencast afl 16

Video van het gesprek met Willem Schramade

Kijk hier de video van ons gesprek over de duurzame economie https://youtu.be/nt_Rg9FlqYM

Door Erno Hannink

Erno is de businesscoach die ondernemers helpt om de lange termijn doelen sneller te realiseren. Ondernemers die het beter willen doen voor de planeet, maatschappij en zichzelf. Met zijn ondersteuning en tips helpt hij je dagelijkse doelen te kiezen zodat je de lange termijn doelen eindelijk gaat realiseren. Test zijn coaching een week lang gratis uit met deze code ERNOHANNINKWEEK op dit platform -> ga naar coach.me. Sluit je aan bij de community van ondernemers die iets bijzonders doen.