Groeien met apps – John Kivit

John Kivit

Vandaag het gesprek met John Kivit.

John Kivit is multi-ondernemer en directeur van Shareforce, dé pionier in Nederland op het gebied van app-ontwikkeling. Met meer dan 25 jaar ervaring in marketing en technologie kent hij alle ins en outs van het vakgebied.

Hij is betrokken geweest bij de ontwikkeling en lancering van meer dan 100 Nederlandse apps.

Show Notes

Episode 166

Links uit de podcast

Twitter

LinkedIn

Website

Transcriptie:

Erno: Ik zit nu in Den Bosch bij ondernemer John Kivit.

John: Hallo Erno.

Erno: We zitten al een hele tijd te praten over ondernemen en een aantal elementen ga ik zo meenemen in ons gesprek. Er zitten hier mensen van 2 bedrijven, vertel eens.

John: Ik ben bijna 25 jaar geleden oprichter geweest van MultiScope, online markt onderzoek. Dat doen we nog steeds, we hebben zelf software en doen het sinds kort ook via de mobiel. Wij proberen dit met onderzoek waarbij we consumenten volgen via een app. Ik heb in 2009 ook ShareForce opgezet, een spinoff eigenlijk. We hadden de uitdaging dat we heel veel techneuten en IT’ers zochten en daar is eigenlijk ShareForce ooit uit voortgekomen. Daar zijn we sinds 2009 gespecialiseerd in het bouwen van Android en IOS apps. Het heeft beiden te maken met online techniek en marketing.

Erno: We kennen elkaar online al vrij lang. Via Twitter waren we voor het eerst in contact. Je werkt altijd op het snijpunt van marketing en techniek. Ik vind je een bijzonder goede ondernemer. Het boek gaan we zo over praten. Hoe lang ben je nu ondernemer?

John: Bijna 25 jaar. Dat was de start van Multiscope. Tussendoor nog wel een ander klein bedrijfje gehad maar die 2 uiteindelijk samengevoegd omdat ze eigenlijk hetzelfde deden. Ook nog een internationaal marktonderzoeksbedrijf gestart maar dat heeft het niet gered. Daar zijn we 5 jaar geleden mee gestopt. Er is in Nederland genoeg te doen.

Erno: Jij hebt de HEAO gedaan, ben je gelijk vanuit daar ondernemer geworden?

John: Ik zeg altijd dat ik trots ben nooit voor een baas gewerkt te hebben. Ik was al met het bedrijf bezig in het laatste jaar van het studeren, waardoor ik bijna zakte. Ik begon en dacht dat ik alles wist. In de praktijk was dat anders. Je hebt geen geld na je studie, geen klanten. Weinig kennis. Je kunt de boer op. van ’93 tot ’96 was ik vooral ervaring aan het opdoen op het gebied van internet. Dat begon net. Het vormde mij als ondernemer omdat ik het ontzettend interessant vond

Erno: Kon je nog wel een deel van je kennis gebruiken?

John: Ja wel een stuk, bijvoorbeeld het theoretische denkniveau. Wat je weinig leert is mensenkennis, hoe je klanten overtuigt. Innovatie is ook belangrijk. Dat leer je weinig. Omgaan met tegenslagen, de energie die nodig is om toch door te ondernemen. Dat is confronterend.

Erno: Ik ben wel eerst voor een baas gaan werken maar kwam tot dezelfde conclusie.

John: Ik kan me nog omzetmaanden voorstellen van omgerekend 250 euro, dat zijn lastige tijden met een gezin. Mijn eerste klant had ik al, dat was het bedrijf waar ik afstudeerde. Ik ben gestart met een vennoot, die kwam er na een jaar achter dat het toch niet zijn ding was. We hadden eigenlijk ook maar salaris voor 1. Vrij snel daarna kwamen echter de volgende klanten, een koffiebrander uit Den Bosch. Zo begon het balletje te rollen, kleine onderzoeken. Groeien op innovatie was de volgende stap.

Erno: Wanneer kreeg je het gevoel dat het bedrijf echt liep?

John: Dat was rond 1999, 3 jaar na de start. Daarna kwam de dot-com periode, toen namen we veel mensen aan omdat ik wist dat we groeiden. We wisten alleen nog niet zo goed wat we ermee moesten. Maar het ging wel goed, hectische jaren. De groei ging eigenlijk te snel.

Erno: Ik ben heel erg van de hyperspecialisatie maar sommige ondernemers hebben meerdere producten die ze in 1 bedrijf verkopen. Hoe sta jij daartegenover?

John: Ik heb dus 2 bedrijven die allebei 1 product leveren. Het is misschien mijn voorkeur om verschillende dingen te kunnen doen. MultiScope is een erg volwassen en stabiel bedrijf. Dit bood mij als ondernemer de ruimte om andere dingen te doen. Als het lekker liep was ik misschien ook wel verveeld. Ik heb 2 hersenhelften, de marketeer en de nerd. Dat heeft mijn interesse. Daar geloof ik in en wil ik ondernemen.

Erno: In dat pand hier zitten beide bedrijven. Werken er ook personen in beide bedrijven?

John: Nee, we zitten in hetzelfde pand, we delen de administratie en de directeur maar de bedrijven zijn gescheiden. Er is wel een open werksfeer. Ze houden allemaal van nullen en eentjes, het zijn rationele mensen. Ik denk dat de creatieve kant bij mij als ondernemer heel belangrijk is, nieuwe dingen verzinnen, innovatie. Te veel managen kan daar wel eens in de weg gaan zitten.

Erno: Wat waren je grootste innovaties?

John: Ik denk in 1996 met Multiscope alleen online marktonderzoek doen, sneller, slimmer, goedkoper. Daarna de website bereiksmetingen. Daar waren we de eerste mee in Nederland. Daar hebben we 10 goede jaren mee gehad. Internationaal een goede zet geweest en nog steeds goede zet. Consumentenpanels, het investeren in het opbouwen van grootschalige panels waarmee je snel meningen kon peilen. Bij Shareforce waren we eerste gewoon een softwareontwikkelclub, totdat Apple met de eerste iPhone kwam. Toen kwamen klanten met de vraag of wij apps konden maken en hebben we ons daar op gericht. De beste innovaties zijn degene waarbij we er snel bij waren in de markt. Zo kon je groeien.

Erno: Tegenover groei staan natuurlijk ook momenten dat het wat minder gaat. Wat waren nu je meeste lastige momenten?

John: In Multiscope hebben wij rond 2002 financieel aan het infuus gelegen. We namen mensen aan op de groei. Het kon niet gekker met het web. In ons klantenbestand hadden we dot-com-achtige klanten en dat exploderen. De ene maand dronk je champagne en de maand erna stortte het in. Een maand op de rand van faillissement geleefd. Toch trok de markt weer aan, wat goede keuzes gemaakt en een hele slimme zakenpartner gevonden. De financiële situatie bogen we snel om. Bij Shareforce hebben we een volwaardige dochterbedrijf gehad in Roemenië,  daar hebben 5 jaar gezeten omdat we in Nederland geen goede IT-ontwikkelaars meer konden vinden. Daar hebben we echter na die periode hetzelfde probleem. Andere grote bedrijven zaten er ook. In Nederland zijn we weer verder gegaan, dat was toch wel een momentje van tranen. Dat voelde als 5 jaar werk weggooien.

Erno: Je noemt het weggooien, maar wat is de belangrijkste les die je hebt geleerd?

John: Dat het moeilijk is om arbeid te verplaatsen. Slagen in het ondernemersleven vereist een hechte samenwerking. Als je dichtbij mensen werkt, kun je beter samenwerken. Een intensief gesprek brengt veel op. Het idee voor het boek wat ik geschreven heb was ook het resultaat uit zo’n gesprek. Het gaat over hoe je succesvol kunt zijn met apps, ook de titel was een gevolg van een brainstorm. Voor creativiteit moet je samenwerken. Een klein en hecht team doet dit beter. Dit wordt ook onder andere gedeeld door de App-baas van ING, Menno Lanting.

Erno: Wat is op dit moment je grootste uitdaging?

John: Jonge, talentvolle mensen vinden en ze ook behouden. Met beide bedrijven komen we terecht in volwassen markten zijn de omzetkansen groter dan dat we ze weg kunnen werken. We moeten regelmatig uitdagingen laten liggen. Het blijvend motiveren en vasthouden van jonge mensen in nummer 1 op de agenda.

Erno: Wat doe jij om het harde werken even te vergeten, om te ontspannen?

John: Dat is ook een uitdaging, ik heb altijd heel veel gesport, veel hard gelopen. Ik was daar net iets te fanatiek in. Tegenwoordig doe ik kickboxen. Ook mediteer ik, waar ik soms te ongeduldig voor ben. Ook mijn gezin helpt me heel erg.

Erno: Ik volg je op social media, daar zie ik ook dat je veel sport met je gezin. Ook gezond eten speelt mee.

John: Ja, dat is ook een uitdaging voor mij. Stress is toch wel een deel van het ondernemen, je kunt dan ongezonde dingen gaan doen. Ik probeer een gezonde levensstijl aan te houden, zo probeerde ik onlangs het keto-dieet. Ik ben een stuk zwaarder dan nu geweest maar het gaat wel in golven. Het is niet altijd perfect.

Erno: Keto houdt in dat je weinig koolhydraten eet en veel vet, wat je ook weer verbrandt. Het is erg goed voor je lichaam. Een erg gezonde levensstijl waarbij je lichaam op vetten loopt. Het klinkt tegenstrijdig maar je verbrandt erg veel. Ik heb het zelf wat losgelaten omdat ik probeer zonder dierlijke producten te leven. Het eten van vlees en vis heeft een groot effect op de maatschappij en het milieu. Je hebt ook nog een event, dit jaar is de 5e keer. Het heet Marketing Pioneers, dat vindt op 15 november plaats.

John: Ik mag daar op een bijzaaltje spreken, we hebben echt heel veel grote sprekers.

Erno: Wat is volgens jou de meest aansprekende presentatie waarom mensen naar het event moeten komen?

John: Dat is erg lastig. Op het moment kijk ik erg uit naar het verhaal van de Swapfiets. We hebben ook veel geïnvesteerd om Jonah Berger naar Nederland te halen. Hij denkt na over hoe je een idee kan laten slagen. Hij heeft 2 bestsellers geschreven, ik hoop daar zelf ook veel van te leren. Na het lustrum van ons bedrijf kwamen we met dit event, om wat voor onze klanten terug te doen. We zochten naar nieuwe talent, wat nog onder de radar zat. Er worden daar ook prijzen uitgedeeld aan jonge pioneers. 5 jaar geleden won WeFilm the Pioneer Award en is daarna uitgegroeid tot een subsantieel bedrijf. Daar zijn we trots op. We mikken dit jaar op 350 mensen, de maximale capaciteit. Die worden uitgenodigd door onze partners. Een klein deel is vrije kaartverkoop. Er zijn ook veel directeuren en marketingmanagers aanwezig. Ik kan daar heel veel creativiteit in kwijt en ik vind het erg leuk om te organiseren en leer veel nieuwe mensen kennen.

Erno: Bedankt voor het gesprek John!

John: Jij ook bedankt Erno.

Door Erno Hannink

Erno is de businesscoach die ondernemers helpt om de lange termijn doelen sneller te realiseren. Ondernemers die het beter willen doen voor de planeet, maatschappij en zichzelf. Met zijn ondersteuning en tips helpt hij je dagelijkse doelen te kiezen zodat je de lange termijn doelen eindelijk gaat realiseren. Test zijn coaching een week lang gratis uit met deze code ERNOHANNINKWEEK op dit platform -> ga naar coach.me. Sluit je aan bij de community van ondernemers die iets bijzonders doen.

1 reactie

Reacties zijn gesloten.