Op welke schouders sta ik eigenlijk?

Ik sta onder anderen op de schouders van ambtenaren en NSB’ers, van kruisvaarders, van Romeinen, Vikingen en Germanen, van VOC’ers en van industriële baronnen.

Op de schouders van de Romeinen, die met hun keizers en behoefte aan rijkdom en macht hele gebieden veroverden en daarna plunderden. Op de schouders van Vikingen, die plunderend de zeeën over trokken, hun sporen op land achterlatend.

Op de schouders van de kruisvaarders, die met geweld hele volksstammen duidelijk maakten dat er maar één geloof was.

Op de schouders van de VOC’ers, die met geweld, moord en plundering de rijkdom van andere werelddelen ophaalden en verhandelden, waardoor Holland de rijkste periode beleefde.

Op de schouders van de Nederlandse slavenhandelaren, die de oorspronkelijke bewoners van Afrika en andere gebieden niet als gelijkwaardig mensen zagen en ze verscheepten en verkochten aan plantage-eigenaren in Amerika. Dat een deel van de mensen stierf tijdens de reis was geen probleem.

Op de schouders van de industriële baronnen, die de arbeiders in de fabrieken uitbuiten om hun eigen rijkdom te vergroten.

Op de schouders van de ambtenaren die ervoor zorgden dat Nederland het effectiefst was in het sturen van Joden naar vernietigingskampen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Op de schouders van de NSB’ers, die met propaganda de Joden in het verkeerde daglicht zetten en met geweld de druk opvoerden om deserteurs en Joden te verraden.

Zoveel elementen uit het verleden die wij nu zien als onze cultuur zijn ontstaan uit een geschiedenis met een gitzwarte rand. Het is niet dat we dagelijks gebukt moeten gaan onder onze geschiedenis, maar om deze te vergeten bij alles wat we nu hebben is vreemd.

Waar ik nu sta, het feit dat ik nu leef in deze wereld, in Nederland, in deze cultuur met deze rijkdom is voor 99,999% geluk. Voor mij is het daarom belangrijk om bezig te zijn met de impact die ik heb op mijn omgeving. Wat kan ik doen om de mensen om mij heen te helpen?

De boeken die ik lees en bespreek met Tom van de Lubbe nu ik de boekencast samen met hem opneem maken mij bewuster van de schouders waar ik op sta.

Afleveringen tot nu toe:

  1. Dit doen bedrijven die langer leven anders – De levende onderneming
  2. Leiderschap ontdekken in een crisis – Leaders Eat Last
  3. Ieder bedrijf kan falen en de meesten doen dat ook – How the Mighty Fall
  4. De achtste eigenschap van leiders – The 8th Habit
  5. 52 technieken voor goed leven – De kunst van goed leven
  6. Klein is wonderschoon – Small is Beautiful
  7. 50 modellen voor betere beslissingen – The Decision Book

Voor de achtste aflevering van de boekencast lees ik het boek The Value of Everything van Mariana Mazzucato. Opnieuw een boek dat mij meer inzicht geeft. Dit keer gaat het over hoe wij als maatschappij waarde zien en hoe dit veranderd is in de afgelopen decennia.

Daarnaast lees ik ’t Hooge Nest van Roxane van Iperen, dat mij een onbehagelijk gevoel geeft over het gedrag van mensen en bedrijven in de Tweede Wereldoorlog.

Door Erno Hannink

Erno is de businesscoach die ondernemers helpt om de lange termijn doelen sneller te realiseren. Ondernemers die het beter willen doen voor de planeet, maatschappij en zichzelf. Met zijn ondersteuning en tips helpt hij je dagelijkse doelen te kiezen zodat je de lange termijn doelen eindelijk gaat realiseren. Test zijn coaching een week lang gratis uit met deze code ERNOHANNINKWEEK op dit platform -> ga naar coach.me. Sluit je aan bij de community van ondernemers die iets bijzonders doen.